fbpx

Motorral a mellrák ellen – 42 településről érkeztek a felvonulásra

Minden év októbere a „Mellrák elleni küzdelem” hónapja. Milyen egyéb figyelemfelhívásokat szerveznek?

– Részt vettünk mi is Budapesten, az „Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen” felvonuláson, a Lánchídon – ez szintén egy figyelemfelhívó megmozdulás. Ugyanakkor, országszerte tartanak az alapszervezeteink előadásokat, tájékoztató jellegű beszélgetéseket, s „rózsaszín felvonulásokat”. 25-30 helyen meg szoktuk ezt szervezni, idén is így lesz.

Hogyan látja napjainkban a nők helyzetét, az emlőrákot illetően? Egyre többen fordulnak Önökhöz?

– A megbetegedések száma növekszik – közel 9000 nőnél diagnosztizálnak emlőrákot évente, s sajnos meg is halnak körülbelül 2200-an. Ez az az arány, amin változtatni lehet akkor, ha többen vesznek részt a szűréseken, elvégzik az emlővizsgálatot, s időben felfedeznek bármilyen apró elváltozást. Alapvetően, mi ennek a tudásnak az elterjesztésével foglalkozunk, hiszen a diagnózis nem a mi dolgunk, hanem az, hogy tudatosítsuk az emberekben: forduljanak orvoshoz, ha elváltozást észlelnek. Illetve, a 45 és 65 év közötti nők vegyenek részt a behívásos népegészségügyi szűrővizsgálaton, ami gyakorlatilag egy mammográfiás vizsgálatot jelent. Sajnos alacsony a részvételi arány, s az utóbbi években még csökkent is, 40% körül van országosan. Vannak olyan helyek, ahol nagyon jól megszervezik, s ott 70%-kos a részvételi arány, míg máshol csak 20%.

magyar rakellenes liga motoros felvonulas1

Úgy gondolom, súlyos mulasztás, ha valaki nem vesz részt ezen, hiszen a mammográfiával az egészen kicsi daganatot is ki tudják mutatni. Ezt el tudják távolítani, aminek az a következménye, hogy enyhébb utókezeléseket igényel, s az életminőség is jobb, hiszen nem egy hatalmas daganatot kell eltávolítani. Az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt az emlőmegtartó műtétek száma, hiszen régen a mellrák egyenlő volt a mell eltávolításával.

Nagyon sokan keresnek meg bennünket, de ezt az üzenetet nem győzzük hangsúlyozni, hogy oda kell figyelniük magukra a nőknek, s rá kell szánniuk az időt a vizsgálatokra akkor is, ha kellemetlen, fájdalmas a mammográfiás szűrés. Hiszen ha időben felfedezik a daganatot, sokkal nagyobb esélyük van a gyógyulásra, s a már említett enyhébb utókezelésre.

A Magyar Rákellenes Liga tevékenységéről, rendezvényeiről ITT tájékozódhatsz!

Fotók: Magyar Rákellenes Liga

magyar rakellenes liga motoros felvonulas6magyar rakellenes liga motoros felvonulas6magyar rakellenes liga motoros felvonulas6magyar rakellenes liga motoros felvonulas6magyar rakellenes liga motoros felvonulas7

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x