Hírek

Motorosok Űrruhában

mit dainese astronauts 01A jelenlegi űrruhákat úgy tervezték, hogy egy miniatűr űrhajóként védje az űrhajósokat, amikor kinn vannak a világűrben. A hátránya ezeknek az űrruháknak az, hogy a védelem érdekében nagyon sok kompromisszumot kellett kötni, leginkább a kényelem rovására, valamint a ruha merev szerkezete alkalmanként kisebb sérülést okozott a viselőjének.

 

Folytatódik az együttműködés az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem), és a Dainese között az űrhajósok még jobb védelmének kialakítása érdekében mind a felkészülés, mind pedig a küldetések alatt.

A projekt lényege az, hogy kialakítsanak egy olyan speciális védőruhát, amelyet az űrhajósok az űrruha alatt tudnak viselni. Ezt a megoldást abban az aláöltözetben fogják használni, amely a testhőmérsékletet szabályozza.
Dava Newman professzor, aki az MIT-en repüléstant, és űrhajózástant tanít, valamint a Dainese Műszaki Központ emberei szakértelmük egyesítésével próbálják az űrhajósok számára a lehető legjobb megoldást kitalálni.

A NASA már jóváhagyta a projektet, és jelenleg részletesen vizsgálják , hogy miként alkalmazkodik az emberi test az űrruha rá gyakorolt nyomásához. Ezt a vizsgálatot úgy valósítják meg, hogy létrehoztak egy különleges ruházatot, amelyben érzékelőket helyeztek el, amelyek jelzik azokat a területeket, amelyek ütést, vagy horzsolásos sérülést tudnak okozni. A ruha segítségével tudományos elemzéseket tudnak végezni, az űrhajós, és az űrruha közötti kölcsönhatást vizsgálják, valamint elemzik az űrruha potenciálisan káros hatásait, és ez nagy segítség lehet a tervezésnél.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az űrhajósokkal folytatott rengeteg megbeszélés során sikerült az emberi test legtöbb védtelen részét meghatározni, és a lehetséges megoldást megtalálni. A szenzorokkal ellátott öltözet segítségével kifejlesztették azt a ruhát, amelyek teljesen megfelelnek a NASA azon feltételeinek, amely szabályozza az öltözeteket. Még a legkisebb dolgok is, mint pl. a CO2 kibocsátás mértéke problémát okozhatnak az űrhajós öltözetnél, és az űrhajósnak vissza kell térnie az űrhajóra.

A munka jelenleg Olaszországban folyik a D-Tec-nél Allison Andersonfrom MTI mérnök vezetésével, aki a Dainese mérnökeivel együtt mutatta be Newman professzornak a nyomásérzékelőkkel felszerelt öltözetet a Dainese-nél tett, a tervezéssel kapcsolatos legutóbbi látogatásán. A projekt további résztvevője az Industrial Design Studio of Trotti and Associates, aminek Guillermo Trotti építész az elnöke, aki specialistája az űrállomásokkal való munkáknak.mit dainese astronauts 02mit dainese astronauts 03

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük