Motorozás

Motoros utazás Magyarországon: Hová menjünk és mit vigyünk magunkkal

Kalandos és lenyűgöző túraútvonalak a festőien szép Magyarországon, és a legfontosabb kiegészítők, amit érdemes magunkkal vinni egy biztonságos utazáshoz.

Magyarországon rengeteg kalandos és szórakoztató túraútvonalat fedezhetünk fel vezetési képességtől és korosztálytól függetlenül. Egyénileg vagy csoportosan kinek melyik a szimpatikusabb. Ismerd meg, hogy milyen motoros utazási célpontok vannak Magyarországon, és milyen fontos dolgokat érdemes magunkkal vinnünk. Ha kíváncsi vagy az online kaszinók világára, nézz körül a magyarkaszino.org weboldalon.

A programokra való felkészülésnél vegyük figyelembe, hogy a vezetés mellett lehetőség nyílik a gasztronómia és vendégszerető emberek megismerésére egyaránt. Szezonon belül érdemes előre gondoskodni a szállásáról, étkezéséről, így semmiképp nem éri az embert meglepetés.

Az interneten rengeteg lehetőséget találunk arra, hogy izgalmas napokat töltsünk el a magyar utakon. Mégis a legszebbeket kiemelném pár mondatban:

 • A Balaton-felvidék tavasszal és ősszel kitűnő célpont Veszprémtől Tapolcáig a 77-es útról érdemes letérni az eldugott utak bejárásához.
 • Az ezernyi színben pompázó Mátra és Bükk remek lehetőség azoknak, akik a kanyarok szerelmesei.
 • A Pilis fél órányira a fővárostól kellemes kikapcsolódás lehet.
 • Az Őrség hazánk egyik legszebb tájegysége a fotózás kedvelőinek.
 • Látnivalókban gazdag motoros túrát tehetünk az Alföldön, ahol még a Tisza-tó megkerülésére is alkalmunk nyílik.

Ezeknek a szépségeknek a megtekintésére nem lenne lehetőségünk, ha a legjobbmagyarkaszinok.com oldalán szemezgetve – bár teljesen biztonságos otthoni körülmények között – betekintenénk a különféle online játékokba.

Mit vigyünk magunkkal?

A szabad motoros szellemek óvatosságra intenek, csak remélik, hogy minden rendben fog menni az út során. A városlakók azt hiszik, hogy okostelefonjuk és hitelkártyájuk megmenti őket a problémáktól. De a tapasztalt motoros utazók, akik elég kilométert tettek meg ahhoz, hogy megtanulják, bármi elromolhat, tudják, hogy a józan ésszel való átgondolt felkészülés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az utuk biztonságos legyen. Ezek azok a lényeges dolgok, amelyek nélkül nem érdemes elindulni otthonról egy túrára.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Egy hasznos térkép a hagyományt kedvelőknek nagyon hasznos, mindenképpen első számú vízálló és szakadásmentes anyagból. A legjobb élmény a motorozásban leginkább az utazásról szól, mint az elérni kívánt célról. A mai napig menő egy térképet kiteríteni a túra közben, hogy átfogó képet kapjunk és beazonosítsuk a legizgalmasabb utakat.

Viszont a térképeket bármennyire kedveljük motorozás közben nem lehet rájuk nézni és beprogramozni őket. Bár az okostelefonok gyorsan felváltják a navigációs egységeket, mégsem helyettesítik a motorkerékpár specifikus GPS-eket, a Bluetoothon keresztül hangvezérelt navigációs térkép frissítéseket és utazástervező szoftvereket. És amikor meg kell találni a legközelebbi benzinkutat vagy szállodát, a segítségükkel akkor is kereshetsz egyet, ha a mobiltelefonod hatótávolságon kívül tartózkodik.

Az örökké fejlődő technológia

Bluetooth sisakkommunikátor is egy hasznos találmány az utazás szerelmeseinek. A sisakban töltött magányos idő, amikor csak a szél és a motor hangja nyugtatja a vezetőt,  nagyon pihentető lehet. De néha jó hallgatni kedvenc dallamaid, csevegni utastársaddal, és hallani a GPS-navigációs parancsokat a sisak hangszórókon keresztül.

Több eszközzel képesek párosulni, és zökkenőmentesen váltanak át a különböző funkciók között. Ha pedig a békét és a csendet szeretnéd élvezni, mindig nyomd meg a „Ki” gombot.

A következő fontos eszköz a vészhelyzeti kommunikátor, amely a műholdakkal kommunikálva meghatározza a tartózkodási helyed bárhol a világon, és SMS-ben vagy e-mailben üzeneteket küldhetsz családodnak és barátaidnak. Vészhelyzetben az „SOS” gomb megnyomása értesíti a központot, akik a mentési tevékenységét kezdeményezi.

A testre-szabott „Jól vagyok” üzenetek küldése távoli területeken való motorozás során nyugalmat biztosít szeretteidnek, a „Segítségre van szükségem” üzenetek pedig pontosan meghatározzák a tartózkodási helyed.

Probléma esetén

 • Érdemes lehet elgondolkodni – egy esetleges bajba jutás esetén-, hogy egy motorkerékpár segélyszolgálat tagságát igénybe vegyük. Ezek legfőbb profilja a helyszíni hibaelhárítás, mentés és assistance szolgáltatás. A nap 24 órájában elérhetőek, akár külföldről is.
 • A modern motorkerékpár-abroncsok jó tapadást biztosítanak száraz és nedves körülmények között is, és jellemzően több ezer mérföldig tartanak. De minden abroncs sebezhető a defektekkel szemben, így érdemes egy javító készletet is magunkkal vinni utazásainkra. A gumiabroncs újrafújásának legjobb módja egy dedikált légkompresszorral történhet, amely a motorkerékpár akkumulátorához csatlakozik.
 • Útközben előfordulhat, hogy nem tudsz átfogó javításokat végezni, de meg kell tudni húzni egy laza csavart vagy be kell állítani a kezelőszerveit. Ekkor nagyon hasznos tud lenni egy motorkerékpárhoz való szerszámkészlet.
 • Bár aligha szórakoztató olvasmány nagyon hasznos lehet, ha a használati utasítást is magadnál tartod, és ismerned annak tartalmát. Hiszen értékes információkat tartalmaz a rutin karbantartásról, a terhelhetőségről, a megfelelő gumiabroncs-felfújásról, a felfüggesztés és a kezelőszervek beállításáról.

Időjárás elleni védelem

 • Amikor elkap egy hirtelen vihar, vagy egész nap hidegben, állandó szitálásban utazol, látni fogod, milyen értékes egy jó esőruha.
 • Mindig teljesen takaró védősisakot viselünk, ami teljes védelmet nyújt a fejnek és az arcnak. Ha olyan túrán veszel részt, ahol gyakran meg fogsz állni fényképezni, tankolni vagy gyorsan harapni valamit, akkor hasznos lehet a felhajtható sisak kényelme.
 • Az utazásról készült fényképek és videók nagyszerű módja annak, hogy megoszd az élményt a családdal és a barátokkal. Az elmúlt néhány évben a sisakra szerelhető akciókamerák piaca robbanásszerűen megnőtt.
 • Ha sokat utazol, akkor különösen ki vagy téve a napnak és a szélnek, így javasolt a fényvédő krémek használata útközben.

(X) Támogatott tartalom, Címlapfotó: kesu87

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük