EseményekHírekMotoros túra

Motoros túra Európában

Motoros túra európában 2023A motoros túrák népszerűsége az elmúlt években is töretlen, főleg a tavaszi és nyári időszakban. A jó idő beköszöntével tehát a motoros túrák kedvelői is elkezdik megtervezni a szezon útjait.

Szerencsére Európa bővelkedik a jobbnál jobb motoros útvonalakban, tehát biztosan megtalálhatjuk a nekünk leginkább tetsző opciókat. Számos útvonalat találhatunk a szomszédos országokban, amely ideális azok számára, akik nem akarnak nagyon nagy távot megtenni. Azonban távolabbi országok között is akadnak lélegzetelállító motoros útvonalak Európában. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes odafigyelni. Valamint négy igazán látványos útvonalat is bemutatunk a túrájukat tervezők számára.

Népszerű útvonalak

A legnépszerűbb útvonalak természetesen azok, ahol az elképesztő környezet és látványos természet is megtalálható. Szerencsére Európában szinte minden országnak megvan a maga egyedi látképe és jellegzetes természeti értéke. Emiatt tehát mindenki könnyedén megtalálhatja a legtökéletesebb útvonalakat.

Franciaország

A listát egy távolabbi országgal kezdjük, amely a nagy távolság ellenére is bakancslistás választás. Az egyik leginkább ismert útvonal a Verdon kanyon, amely érthető módon került fel a listára. Délkelet-Franciaországban található, 25 kilométer hosszú szurdok, amely népszerű turistaközpont is. Ennek fő oka, hogy rengeteg programlehetőséget tartogat, többek között sziklamászás, kajak-kenu, valamint horgászat és vadvízi evezés. A folyó mellett, sokszor 700 méteres magasságból motorozhatjuk végig ezt az útvonalat, amely elképesztő látványt nyújt.

Ausztria

Közelsége, valamint az útvonal jellege miatt is kiemelten népszerű a magyar motorosok körében Ausztria. A Grossglockner útvonal ugyanis 50 kilométeres, számtalan kanyarral tarkított vonal, amely érthető okokból vonzza a motorosokat. A túra részeként érdemes lehet betervezni a legmagasabb ponton való megállót. Az Edelweissspitze a 2500 méteres magasságával ugyanis elképesztő látványt nyújt az osztrák hegyek felé.

Románia

A következő a listánkon Románia, amely a Transzfogarasi úttal került fel a többi útvonal mellé. Az útvonal a Fogarasi-havasokon vezet keresztül. Mindez 2000 méter magasba viszi fel az ide érkezőket, valamint gyönyörű tavak és vízesések mellett haladhatunk el. Viszonylag kanyargós útról van szó, amelyet érdemes figyelembe venni a felkészülés során. Valamint a tervezéshez azt is fontos tudni, hogy az útvonal csak a nyári hónapokban járható, mindezt leginkább a területen érvényes lavinaveszély miatt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Szlovénia

Csak, hogy a környező országok listáját növeljük, Szlovénia sem maradhat le. Itt a legnépszerűbb útvonal a Mangart-Vršič hágó. Az útvonal elképesztően látványos, kalandban tehát nem lesz hiány. A Mangart az ország legmagasabb csúcsai között van, a Vršič hágó pedig a leglátványosabb és az ország legmagasabb autóval járható hágóútja. Mindezek alapján népszerűsége érthető, nem csak a magyarok, hanem a külföldiek körében is.

Nagy küzdelem kis motorral a Júliai-Alpokban

Szükséges előkészületek

Az útvonal kiválasztása nagyszerű első lépés, azonban korántsem a szervezés legfontosabb pontja. Mindenképpen fontos ugyanis alapos előkészületeket tennünk a sikeres és zökkenőmentes utazás érdekében.

Elsődlegesen, fontos tudnunk, hogy mekkora pénzösszegből gazdálkodhatunk. Érdemes egy reális napi költséget meghatározni, és ennek függvényében igazítani a túra hosszát. A költségek tervezésekor a benzin, étkezés és szállás mellett olyanokra is gondolnunk kell, mint kompozás, valamint az esetlegesen felmerülő plusz költségek.

Másodikként, érdemes egy reális napi távot kitűzni. Ez természetesen nagyon nehéz feladat, hiszen sok függ a tájtól, az útvonal adottságaitól, a kanyarok számától. Hiszen érthetően eltérő lesz a teljesíthető táv egyenes autópályán és egy hegyi szerpentinen. A távok kiszámításakor érdemes számolni a megállókkal is, azaz a tankolásra, pihenésre, étkezésre szánt szünetekkel is. Mindezek alapján a reális napi táv 200 kilométer körül lehet.

Mire figyeljünk?

A fentiek után már csak a praktikus dolgokra kell odafigyelnünk. Egyrészt, érdemes az útvonalat részletesen megtervezni, a lehetséges megállókat beleszámolni és szállásokat jelölni. Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, valamint az időbeli csúszásokat is.

A logisztikai részhez hozzátartozik továbbá az autópálya matricák beszerzése. Ez természetesen minden ország esetében más és más szabályok szerint működik. A legtöbb országban szerencsére ma már digitális matricákkal működik a rendszer. Így van ez Szlovéniában is, ahol a szlovén matrica egy motorhoz könnyedén megvehető online felületen keresztül. A rendszer kényelmes, gyors és egyszerű vásárlást tesz lehetővé, amely nagyban megkönnyíti a túra szervezését.

 

Címlapfotó: dtatiana

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük