A nagy szökés (1963)

The Great Escape, US
Történelmi, 2 ora 52 perc

Drama

A nagy szökés (eredeti címe: The Great Escape) 1963-ban bemutatott amerikai háborús film John Sturges rendezésében. A film cselekménye igaz történeten alapul: egy második világháborús németországi fogolytáborban játszódik. A film érdekessége, hogy a szereplők között egyetlen nő sincs.

Honlapok:
http://www.imdb.com/title/tt0057115/

Rendező John Sturges
Producer John Sturges
James Clavell (nem szerepel a stáblistán)
Alapmű Paul Brickhill: The Great Escape
Forgatókönyvíró James Clavell
W. R. Burnett
Főszerepben Steve McQueen
James Garner
James Donald
Richard Attenborough
Charles Bronson
James Coburn
Gordon Jackson
Zene Elmer Bernstein
Operatőr Daniel L. Fapp


 

A Birodalom sok időt és energiát fordított a hadifogolytáborokból megszökött angol, amerikai és ausztrál tisztek újbóli kézre kerítésére. Éppen ezért a németek létesítettek egy speciális tábort, a Stalag Luft III-at, amit a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel működtettek, melyből reményeik szerint lehetetlen megszökni. A Luftwaffe főparancsnokságának az volt a célja, hogy az összes „nehézfiút” begyűjtse egy helyre, akik korábban számtalan fogolytáborból megszöktek már. A tábort többszörös szögesdrótkerítés veszi körül. A belső területet 4 különböző toronyból figyelik, ahol géppuskás őrök vannak. A tornyok sötétedés után fényszórókkal pásztázzák a területet.

A film egyik főszereplője Hilts százados, pilóta (Steve McQueen), aki eddig 18-szor szökött meg hasonló, de kevésbé felszerelt táborokból. Már az első napon közelről szemügyre veszi a drótkerítést, ami azonban tilos, ezért egy másik emberrel együtt (Ives repülőtiszt) 20 napos magánzárkába kerül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük