fbpx

Motoros Búcsú Ecséden negyedszerre

szentkutvolgye zarandoklat 2010 05A szombati egész napos változékony és felhős időjárásnak köszönhetően a meghirdetett időpontól eltérően 14:30-kor kezdődött meg az ünnepi szentmise.

2010. május 7-8-án rendezték meg a negyedik kerékpáros és motoros zarándoklatot, Motoros Búcsút Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogságos Szűz Mária kápolnánál. A kifejezéshez méltóan sokan érkeztek motorral, hogy tiszteletüket fejezzék ki védőszentjük, egyben Magyarország pátrónája előtt.

Az esemény a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány, valamint két másik szervezet, a Motorosok a Motorosokért Alapítvány és kezdeményezésükhöz csatlakozó Hatvani Motoros Egyesület közreműködésével jött létre, amelynek célja többek között a fiatalok, illetőleg a motorsport iránt érdeklődők közösségé formálása, a balesetmentes közlekedés hangsúlyozása a már tapasztalt, régi motorosok jelenlétével. A motoros szervezetek kezdeményezésében létrejött „búcsú” fő célja a Mária tisztelet megőrzése.

A két napos esemény május 7-én este kezdődött, az érkező zarándokok köszöntésével. Az érkező motorosokat az alapítvány kuratóriuma, valamint a helyi település polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy ezt a hagyományt a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány nagyon fontos feladatának érzi, ahogyan ő maga is, hiszen „…lassan öt éve működő kezdeményezés folyamatosan fejleszti a turizmust, viszi a település jó hírét.”

A polgármester úr elmondta azt is, hogy még van mit fejleszteni a településen, mint például az útviszonyok, a szálláshelyek kibővítése, de azon munkálkodnak, hogy pályázat útján ezt megoldják, az ide igyekvő zarándokokért.

Rimóczi Béla a MOTaMOT képviselője egyszerű, ámde lényegre törő megnyitó beszédében hangsúlyozta; „a motorosok számára különös helyet foglal el ez a szenthely, hiszen Mária tiszteletét őrzik, s nekünk motorosoknak különösképp fontos mindezt tisztelnünk, hiszen védelmezőnk a Szűz Mária, akihez oltalomért fordulhatunk.”

A köszöntőket követően került sor a fáklyás keresztúti imádságra, amelyet nagy áhítattal éltek meg a résztvevők.

A második napon a délelőtti órákban érkező motorosok először a kápolnában tették tiszteletüket, majd 11 órakor ünnepélyesen fogadták az immáron nagy lélekszámú csoportot, a közreműködő szervezetek képviselői.

Az egész nap változékony és felhős időjárásnak köszönhetően a meghirdetett időpontól eltérően 14:30 órakor kezdődött meg az ünnepi szentmise, amelyet főcelebrált Kádár István apát, kanonok, koncelebrált Dóbiás Zalán, Kóka plébánosa.A szentmise idén is hangsúlyozta az Égi Édesanya tiszteletét és a biztonságos közlekedés fontosságát.

A mise keretében került sor már-már hagyományos módon a kerékpárok és motorok, valamint tulajdonosaik megáldására, valamint a kezdeményezők által védelmezőjük tiszteletére állítandó szobor talapzatának megszentelésére.

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány Kuratóriuma köszönetét fejezi ki a közreműködő szervezetek, a MOTaMOT Alapítvány és a Hatvani Motoros Egyesület mindenkinek, akik segítették az esemény létrejöttét. Ne feledjék, jövőre ugyan itt találkozunk, addig is Jó példával élni két keréken!szentkutvolgye zarandoklat 2010 01szentkutvolgye zarandoklat 2010 02

Ajánlom másoknak is

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x