fbpx
MotorokMotorozás

Motorfelállítási gyakorlat Vácon

ivtm 090419 585Néhány hete az IVTM szervezői szlogenpályázatot hirdetettek. Olyan elgondolkodtató, rövid, tömör, mondatokat vártak a motorosoktól, amely kifejezi a kezdeményezés célját: a törekvést a motoros közlekedési kultúra magasabb szintre emelésére, valamint a felelősségteljes motorozás propagálását.

Van két motoros csaj, testvérek. Mindketten a PMRFK-nál dolgoznak. Egyikük, Cservenák Helga a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, így végülis hivatása a balesetmegelőzés, másikuk Gyöngyvér (a fórumokon Nitro) statisztikus, nála futnak össze a szálak a balesetekről, és ő készíti el a statisztikákat róluk.

 

Úgy három éve megelégelték, hogy látszólag minden hivatalos szerv tehetetlen, hiába szaporodnak a motoros balesetek, nem volt tökéletes megoldás. Ezért aztán kézbe vették az ügyet. Egy motoros ismerősükkel, Prókai-Kiss Ferenccel együtt kitalálták, hogy miért ne tehetnének a rendőrök valamit, hiszen ők is szenvedő alanyai a motoros baleseteknek. Nekik kell helyszínelniük, ha már megtörtént a baj. Ráadásul a rendőrmotorosok híresen jól motoroznak, talán át is tudnák adni ezt a tudást. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság – akik akkor pont egy hasonló kampányra készültek – szintén a segítségükre sietett.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Aztán 2006-ban az ötletet tett követte, így elindult az IVTM.hu (Ingyenes Vezetéstechnikai Tanfolyam Motorosoknak), majd sorba szerveződtek az ingyenes tréningek, ahol mindig túl sok a jelentkező, vagy túl kevés az időpont. A rendőrök motoros tudása elkápráztatta a résztvevőket, és mindig sok hasznos újdonságot tanulhattak tőlük.

„Sajnos hazánkban elég hiányos a motorosok képzése, az „A” kategóriás jogosítvány megszerzése finoman szólva is nevetséges feladat, és vezetéstechnikailag szinte nulla anyagról kell számot adni a vizsgákon. Ebben sajnos csak akkor lesz változás, ha valaki felfigyel az elavult szabályozásra, és ezen változtat, de erre kevés az esély.” – írják az IVTM hnlapján.

A szlogenverseny első három helyezettje

Ferenci Tamás
Sarló Imola
Dr. Takács András Attila

Még több kép a galériában!

Helga, a nagy organizátor tavaly szülési szabadságon volt, ezért kicsit lanyhult a lelkesedés, de most újra szól a hatlövetű! A szezont egy szlogenpályázattal kezdték, amelynek a résztvevőit egy Váci helyszínre hívták, ahol egész napos programon gyakorolhatták a különböző figurákat.

Megdöbbentő volt, hogy mennyien vannak, akik ahelyett, hogy a Mátra vagy Dobogókő útjain rémisztgetnék az autósokat, egy egész napot erre szántak. A felállított bólyák között maximum második sebességig felváltva, mintha csak vidámparkban lennének, egész nap motoroztak. Csak dél körül tartottak egy rövid szünetet, amikor a társaság együtt ebédelt egy közeli étteremben, majd nyomták tovább estig.

Ez a hétvége amúgy is tökéletes volt a motorozásra. Csapadékmentes, napos idő várta a váci dunaparton a motorosokat. A jó idő miatt amúgy is nagy volt a forgalom, hiszen sok család kihasználta ezt a meleg tavaszi időjárárást. Napoztak, kutyát sétáltattak, kerékpároztak, miközben meg-megálltak megbámulni a gyakorlókat.

A tréningen ezúttal nem vettem részt, csak egy gyakorlatnál álltam be a próbálkozók közé. Mivel a korábban tanult motorfelállítási technika éles helyzetben nem vált be, gondoltam tanulok valami újat. Ez a módszer sokkal logikusabb, de végül ezt sem tudtam kivitelezni a gyakorlatban. Rajtam kívül pedig több lány is kísérletett tett, és volt akinek majdnem sikerült is. A végső konklúzió pedig az lett, hogy nem baj, mert a csajoknak csak integetni kell, és megáll harminc autó segíteni. Azért legközelebb majd újra megpróbálom.

Helgának és Nitronak egyébként rengeteg új ötlete van, úgyhogy ha konkretizálódnak, mindenképpen írni fogunk róla.J3ivtm 090419 527ivtm 090419 554ivtm 090419 597ivtm 090419 602ivtm 090419 672ivtm 090419 679

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x