HírekMotorokMotorozás

Mitől népszerűek a motorverseny fogadások?

Népszerű motorverseny fogadás

A motorport bár nem a legnépszerűbb sportág, mégis töretlen a népszerűsége a hódolói között. Igazából több sportág tartozik ebbe a kategóriába, mint például a gyorsasági motorverseny, a salakmotor verseny vagy a motokrossz. A legnépszerűbb ág egyértelműen a gyorsasági motorsport, amelyen belül megkülönböztetik a motoGP, a Superbike, és a Supersport versenyeket.

A száguldás két keréken örök

Minek is köszönheti a népszerűségét ez a sportág? A népszerűség egyik fő eleme a látványosság. A motorversenyek nézői számára a sebesség, a veszélyhelyzetek, és a versenyzés maga egy rendkívül látványt nyújt. Sokan követik a versenyeket a televízióban vagy az interneten, de az igazi látványt a helyszínen élvezhetik a nézők.

A versenyzők számára még látványosabb és izgalmasabb a motorverseny. A motorversenyzők minden bizonnyal, olyan típusú személyek, akik keresik a kalandot, a veszélyhelyzetet és az izgalmat. Egy olyan helyzetben érzik jól magukat, amikor az adrenalin növekszik, gyakorlatilag nem tudnak létezni stresszhelyzetek nélkül.

Egy motorversenyző egy igazi sztár, aki dacol a verseny során fellépő veszélyhelyzetekkel. A bátorsága és technikai tudása lenyűgözi a nézőket. A motorversenyzés persze nemcsak látványos és izgalmas, hanem rendkívül jövedelmező is lehet egy sikeres versenyző számára. A versenyző mögött álló technikai személyzet, a csapatfőnök és a szponzorok támogatása egy olyan világot teremt a versenyző számára, ahol ő egy nagyon fontos személynek érezheti magát. A versenyzők és a versenyek óriási lehetőséget teremtenek a szponzorok számára, hogy reklámozzák a termékeiket, mivel a motorversenyeket milliók követik. Az óriási reklám és szponzori bevételekből pedig a versenyzők is részesülnek.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Melyek a legfontosabb motorversenyek?

A legfontosabb trófea a világbajnoki cím mind az egyéni, mind a csapatversenyben. Persze egy nagydíj megnyerése is egy nagy fegyvertény. A motorverseny egy technikai sport, ezért egy jó eredmény eléréséhez más tényezők is számítanak, mint egy nem technikai sportágban. A versenyző motivációja, győzni akarása, az elvégzett edzésmunka nyilvánvalóan döntő lehet, és egy futamra kidolgozott taktika is nagymértékben számíthat.

Ugyanakkor döntő tényező a technikai fejlesztések, amelyek hatalmas összegeket igényelnek. De nem csak a befektetett pénzről van szó. A verseny egy fontos része a közönségtől és a nyilvánosságtól elzárva zajlik. Mérnökök tehetséges csapata dolgozik folyamatosan azon, hogy a motorkerékpár a legkiválóbb technikai megoldásokkal rendelkezzen. A versenyző elért eredménye tehát az egyéni képességek és a technikai megoldások kombinációjából adódik.

Mire lehet fogadni a motorversenyen?

Természetesen az egyik legnyilvánvalóbb fogadási lehetőség a nagydíjak győztesére való fogadás. Ebben az esetben az összes induló versenyző közül kell egyet kiválasztanunk. A versenyző kiválasztásánál persze vannak kapaszkodók, mint például a versenyzők korábbi teljesítménye.

Ha éppen egy szezon közepén lévő nagydíj győztesére akarunk fogadni, akkor nyilvánvalóan ismerjük az összetett verseny állását, és tudjuk, hogy melyik versenyzők találhatók az élbolyban. Ezen kívül érdemes elolvasni minden aktuális hírt a versenyzőkkel és csapatokkal kapcsolatban, mert ezek mind befolyásolhatják a verseny eredményét.

Ha egy szezon elején lévő futam eredményére akarunk tippelni, akkor valamivel nehezebb dolgunk van, de ekkor is figyelembe vehetjük az előző évben elért eredményeket. Azaz nagyjából tudjuk, hogy melyik versenyzők számítanak esélyesnek. A fogadóirodák az esélyesebb versenyzőket alacsonyabb nyereményszorzóval adják, míg az esélytelenebb versenyzőket magasabb nyereményszorzóval. Ha egy versenyző nagyon kiemelkedik a mezőnyből egy évadban, akkor előfordulhat, hogy a nyereményszorzó értéke negatív.

Az egyéni győztesen kívül tippelhetünk arra is, hogy melyik csapat fogja megnyerni a futamot. Mivel egy csapatban két versenyző versenyez, ezért a győztes eltalálásának esélye magasabb, persze a nyereményszorzókat is ennek megfelelően alakítják a fogadóirodák. A futam győztesén kívül időnként tippelhetünk a második és harmadik helyezettre is.

A másik legfontosabb formula-1 fogadás az összetett verseny győztesére, azaz a szezon egyéni győztesére vonatkozik. A fogadást meg lehet tenni a szezon indulása előtt, de lehet a szezon közben is fogadni, mivel a fogadóirodák a nyereményszorzókat egyszerűen ennek megfelelően határozzák meg. Az egyéni világbajnoki cím mellett fogadhatunk az összetett verseny győztesére is.

A két legfontosabb fogadási lehetőségen kívül fogadhatunk sok minden egyéb eseményre is. Fogadhatunk például arra, hogy melyik pilóta nem fog célba érni. Ez a fogadási lehetőség szinte teljesen a véletlenre épül, semmilyen lehetőségünk nincs arra, hogy valamilyen ismeret vagy stratégia szerint fogadjunk. Habár tanulmányozhatunk különböző statisztikákat arra vonatkozólag, hogy egy versenyző hányszor eset ki, de ettől függetlenül egy versenyző kiesése teljesen a véletlen műve.

 

Címlapkép: ©danciaba/123RF.COM

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük