KiemeltMotorokMotorozás

Mit tegyek, ha megcsípett egy darázs vagy méh?

mehcsipesNyáron, nem csak motoron, de ki vagyunk téve a darazsak, méhek által elkövetett „bűnténynek”, a csípésnek – persze, szegénykék jobban félnek, mint mi, és önkéntelen reakció a csípés. Van, aki allergiás rá, s életveszélyes állapotba is kerülhet. Mi a teendő ilyenkor? És egyébként, mi a különbség a darázs és a méh között?

Van olyan, akit már csípett meg valamelyik kis szárnyas, de olyan is akad, akit még nem, ezért azt sem tudja, allergiás-e a méreganyagokra. Ha netalán bekövetkezne ez a kellemetlen helyzet, nem árt tudni, mik az azonnali teendők.

A csípésre létezik normál- és allergiás reakció, s a történtek után, percről percre változhat a beteg állapota, amit ezért nagyon figyelni kell és rögvest cselekedni. Főleg, ha még nem történt vele ilyesmi és mint már említettem, nem tudja, allergiás-e vagy sem…

Nyugi, nem vagyok allergiás!

A darázs- és méhcsípés után, normál tünetnek számít az enyhe, viszkető duzzanat keletkezése, melyet helyi kezeléssel enyhíthetünk. Először langyos, szappanos vízzel mossuk le a csípés helyét. Jót tesz neki a jeges borogatás, valamint az antihisztamin-, illetve lidokain tartamú kenőcs.

A méh váladéka savas kémhatású, ezért lúgos folyadékot kell használnunk, például vizet szódabikarbónával elkeverve. A darázs váladéka értelemszerűen lúgos kémhatású, ezért itt savas oldatot, például citromlevet, ecetes vizet kenjünk a csípésre. Ha szerencsénk van, néhány nap alatt már elmúlik a duzzanat, viszketés és el is felejthetjük a szituációt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Segítség, allergiás vagyok!

Ha valaki allergiás a kis ízeltlábúak mérgére, akkor az enyhébb tünetek a következők: több napon át megmaradó, 12 cm-t meghaladó, nagy méretű duzzanat.

A súlyos reakció pedig tényleg perceken belül kialakulhat: az egész testen elkezdenek kialakulni kiütések, bőrvörösség, fulladás, az ajak- és a szem vizenyős beduzzadása.

Mondanom sem kell, azonnal irány az orvos, vagy mentőt kell hívni, hiszen pillanatok alatt fordulhat életveszélyessé valaki állapota, mert hirtelen felléphet anafilaxia, vagyis hányás, hasmenés, sokkos állapot, szapora szívverés, zavartság, vérnyomásesés. A fejet ért csípés viszont külön figyelmet igényel, hiszen a duzzanat miatt a szájüreg, a garat csípése végzetes lehet.

Megelőzés

Azt, hogy ne csípjen meg egy rovar, nagyon nehéz kivédeni. Motoron talpig bőrben, ez egyértelmű, de az olyan apróságokkal, odafigyeléssel talán tehetünk valamit, ha szabadtéri ivásnál odafigyelünk a poharunkra, üvegünkre, amiből iszunk, mert könnyen belemászhatnak a rovarok.

A komolyabb megelőzéssel kapcsolatban pedig, ha valaki allergiás a szárnyasok méreganyagára, immunterápiával gyógyítható. A vakcinakúra csökkenti a túlérzékenységi reakciót, mert a beteg szervezete lépésről lépésre szokik hozzá a méreganyaghoz.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük