fbpx

Mit érdemes tudnod a motorod kötelező biztosításáról?

Egyéb lehetséges költségek

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás egy dolog, azonban annak, aki rendszeresen motorozik, előbb-utóbb számolnia 1-2 plusz költséggel is (és itt most nem az esetleges gyorshajtásért járó csekkekre gondolunk ). Lássuk, milyen várható költségek merülhetnek még fel!

  • A korábban baleseti adó néven futott pluszköltség 2019. január elsejétől biztosítási adó néven szerepel már, és a kötelező felelősségbiztosítási díjban szerepelni fog.
  • Fedezetlenségi díj: két esetben kerülhet kiszámlázásra. Az egyik esetben a motor vásárlása és a kötelező biztosítás megkötése közt eltelt időszakra szabják ki – érdemes tehát a vételt követően minél hamarabb megkötni a biztosítást.

A másik, szintén gyakori eset a fedezetlenségi díj kiszabására az, ha a kötelező biztosítás díjnemfizetés miatt szűnik meg. Ebben az esetben a szerződés megszűnése és újrakötése közötti időre számlázzák ki a megszabott összeget.

Milyen egyéb biztosításokat köss?

Tudjuk, hogy a motorozásnak megvannak a maga veszélyei. Ha te is gyakran motorozol, akár megélhetésből, akár hobbiból, érdemes a kötelező felelősségbiztosításon túl egyéb biztosításokat kötnöd. A legjobb, ha mindezt egy biztosítónál tudod rendezni, úgy az ügyintézés is átláthatóbb.

  • Határozott idejű, teljes körű casco biztosítást ajánlott kötni, ha hosszabb (több napos-hetes), akár határon túli túrára indulsz a motoroddal. Így a fedezett időszakban a biztosító gondoskodik minden káresetről, ami a motort érte.
  • A gépjármű segítségnyújtási motorbiztosítás is hasznos lehet, ha gyakori túrázó vagy. Ez viszonylag olcsó, de rengeteg vészhelyzetben segíthet ki: fedezi az esetleges szállítás, helyszíni javítás, tárolás, bérgépjármű, szállás és telefonálás költségeit egyaránt. Sajnos az ezek elintézésével járó stresszért nem kárpótol, de hát ne legyünk telhetetlenek.
  • Utasbiztosítás megkötésével a saját magadról, de az utasodról is gondoskodhatsz, ha külföldre mész. Ezzel a baleset és betegség miatti orvosi ellátásra is vásárolhatsz fedezetet.
  • Élet- baleset- és egészségbiztosítás – úgy tartják, hogy nincs olyan motoros, aki nem esik el, csak olyan, aki még nem esett el. Ha van egészség-, baleset- vagy életbiztosításod, akkor a baleset utáni lábadozási időszakban pénzügyi segítséget kapsz a biztosítótól.

Ha bármilyen kérdésed van a motor kötelező- vagy egyéb biztosításokkal kapcsolatban, bátran vedd fel a kapcsolatot a Biztosításszakértő.com csapatával!

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x