fbpx

Mit bír el egy szerelem? Alabama és Monroe

Alabama és MonroeThe Broken Circle Breakdown (Alabama és Monroe) – egy belga dráma bluegrass számokkal tűzdelve, forró szerelmeskedésekkel, bánattal és boldogsággal, mellőzve a hollywood-i kliséket. A dalok vezetnek végig Elise és Didier kapcsolatának történetén.

Felüdülés volt a filmet nézni abból a szempontból, hogy nem tudtam előre, mi fog történni, hiszen nem követi a rendező az „amerikai szokásokat”, amikor a végzetesnek tűnő helyzet után a szereplők belátják „bűnüket” és minden jóra fordul…

Az alkotás egyik különlegessége az időben való ugrálás, ugyanis nem folyamatában látjuk, hogyan alakult ki a főszereplők közti szerelem, hanem a jelenből visszatekintünk az együtt töltött éveik fontos pillanataira.

A 2012-ben megjelent, Felix Van Groeningen rendezte műben Elise (Veerle Baetens) tetoválószalonban dolgozik, szét is van varrva rendesen, s a hozzá kíváncsiságból betérő Didier (Johan Heldenbergh) meghívja egy bluegrass koncertre.

A helyszínen kiderül, hogy Didier az énekes és a bendzsós a zenekarban. A két fiatal egymásba szeret, születik egy kislányuk, Maybelle (Nell Cattrysse), összeházasodnak, Elise a bandában énekel, s minden olyan érintetlenül tökéletesnek látszik…

A sors közbeszól: Maybelle rákos lesz és elindul a harc a halállal. Próbára teszi a szerelmüket, a hitüket ez a fájdalmas tragédia. Elise vallásos, de nem elrugaszkodottan, inkább csak hisz a lélekben, míg Didier ateista, gyűlöli az elvakultakat, akik pontosan a vallás miatt nem engedik fejlődni a tudományt, konkrétan az őssejt-átültetést.

A kettejük közötti összhang megborul, mert teljesen másképpen reagálnak az eseményekre, s kimondásra kerülnek az addig kimondatlan sérelmek.

A dalok hűen tükrözik a történések okozta érzelmi válaszokat, s általuk jobban beleéljük magunkat a filmbe.

Nagy hatással volt rám az Alabama és Monroe, ez kétségtelen, mert kimondtak olyan dolgokat, amik válaszokat adtak. Mint amikor olvas az ember egy könyvet és némelyik mondata neki szól…

Ezt a filmet annak ajánlom, aki valami igazán különlegesre vágyik, ugyanakkor készüljön fel rá, hogy végig megy az érzelmi skálán, míg véget ér…

Fotók: www.guiadasemana.com; www.allocine.fr

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x