CsajokKiemeltMotoros divat

Milyen motoros ruhát válasszak?

Track Angels Milyen motoros ruhát válasszak?

Az első motoros ruha kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog, főleg ha nincs körülöttünk olyan, aki nem „hitkérdést” csinál a témából és releváns információkkal tudna segíteni. Kicsit olyan, mint a menyasszonyi ruha kiválasztása: a tökéleteset vadásszuk, amely minden kritériumnak megfelel.

Mivel a legtöbb gyártó a férfiaknak szánt kollekciókra fekteti a nagyobb hangsúlyt, így nagy kihívást jelent női motorosként az „álomruha” megtalálása. Szeretnék most nektek egy kis segítséget nyújtani abban, hogy mire érdemes figyelni, ha a megfelelő védőfelszerelést keresi az ember lánya.

Mielőtt mélyebbre ásunk a témában, nézzük csak, hogyan jutottam el az első bukósisakomtól a jelenlegi felszerelésemig.

Életemben először jártam motoros boltban, motor és jogsi még a kanyarban sem volt, egy bukósisakot szerettem volna venni, gondoltam jó, ha van. Persze fogalmam sem volt, milyen ruhatípusok, márkák, boltok léteznek a világon, mentem ahová a motoros ismerősöm – mindenféle hasznos információ nélkül – irányított.

Az első bukósisakom igazi szerelem volt. Amint a kiszemelt tökfödő a kosaramba került, addig kacérkodtam a gondolattal, míg full bőrben nem néztem vissza magamra a tükörből. Ciki vagy nem ciki, de én ott nagyon elérzékenyültem – kb., mint az arák a „Mondj igent a ruhára” című műsorban – hiszen sosem volt még rajtam motoros ruha, és abban a pillanatban egy hatalmas lépéssel közelebb éreztem magam az álmomhoz: hogy motoros legyek. Mondanom sem kell, a teljes szerkó hazajött velem.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mivel ez egy egyrészes ruha, egy évvel később – már nagyobb tapasztalattal – úgy döntöttem, beruházok egy kétrészes bőrre is. Több boltba is betértem, végül egy túrásabb kétrész-kombinációra esett a választásom. Igenám, de megérkezett idén az R6R, amelyre ráülve egyik ruhám sem bizonyult kényelmesnek.

A szezon előtt az akkor készleten lévő összes ruhát felpróbáltam Budapesten, de egyiket sem éreztem magaménak. Volt egy nagy szerelmem, amit csak a német motoros lányok képein láttam addig, mert itthon senki sem forgalmazta.

Hosszas utánajárást követően (minőség, ár-érték arány, protektorok védelmi szintje, konfekcióméret, visszaküldési lehetőség, stb.) úgy döntöttem, megrendelem a régen áhított bőrruhámat. Amint megérkezett és felpróbáltam, tudtam, ő az igazi minden tekintetben. Az idei szezon lezártával ezt csak megerősíteni tudom. Hiába van normál konfekcióméretem, a legtöbb ruha nekem kényelmetlen volt, ami azért nem egy jó dolog, ha az ember, pályázásra adja a fejét.

Euro-Ring Track Angels logo
Csatlakozz az Euro-Ring Track Angels Facebook csoportjához! (Katt a képre!)

Ahogy az Euro-ringre, úgy a legtöbb versenypályára sem engedik fel a motorosokat akármiben, ami egy-egy társunk buksijában ki is üti a biztosítékot: ugyanis nem érti, miért nem lehet kordurában vagy protektoros farmerben felmenni, körözni.

Gondoljunk csak bele: a pályán egyre gyorsabb és gyorsabb az ember, és ha véletlenül perecelsz, nem az ütődésektől kell legjobban tartanod, hanem az aszfalttól, ami lecsiszolja rólad a ruhát. A bőrruhák legfőbb jelentősége az, hogy sokáig büntetlenül csúszhatsz anélkül, hogy komolyabb sérüléstől tartanod kellene. Illetve mivel elég szűk, a protektoroknak esélyük sincs elmászni rajtad, ha bukfencezel.

Most akkor levetkőzve vagy felöltözve motorozzak?

A továbbiakban kicsit szűkítsük le a témát az utcai, a túra és a sportmotoros stílusokra. (Endúró, motocross, chopper, cafe racer és egyéb módit most nem érintenék, hiszen javarészt közúti- és pályamotorozás a téma.)

 

Bőr vagy kordura legyen? Lapozz a folytatáshoz!

Vasas Barbi

Kiscsibe koromban ragadott magával az a bizonyos (sport)motoros érzés, amelytől hiába próbáltam éveken át szabadulni, nem sikerült. 2017 őszén úgy döntöttem, belevágok, így a következő szezont már korlátlan kategóriás jogsival, egy Yamaha R3 nyergében kezdhettem meg. Imádtam ezt a motort, de 3 csodás szezon után könnyes búcsút vettünk egymástól, hiszen áhított R6R-em megérkezett a családba. Utcán is közlekedem, de a pályamotorozás adja számomra az igazi élményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük