fbpx

Milyen motoros ruhát válasszak?

Track Angels Milyen motoros ruhát válasszak?

Az első motoros ruha kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog, főleg ha nincs körülöttünk olyan, aki nem „hitkérdést” csinál a témából és releváns információkkal tudna segíteni. Kicsit olyan, mint a menyasszonyi ruha kiválasztása: a tökéleteset vadásszuk, amely minden kritériumnak megfelel.

Mivel a legtöbb gyártó a férfiaknak szánt kollekciókra fekteti a nagyobb hangsúlyt, így nagy kihívást jelent női motorosként az „álomruha” megtalálása. Szeretnék most nektek egy kis segítséget nyújtani abban, hogy mire érdemes figyelni, ha a megfelelő védőfelszerelést keresi az ember lánya.

Mielőtt mélyebbre ásunk a témában, nézzük csak, hogyan jutottam el az első bukósisakomtól a jelenlegi felszerelésemig.

Életemben először jártam motoros boltban, motor és jogsi még a kanyarban sem volt, egy bukósisakot szerettem volna venni, gondoltam jó, ha van. Persze fogalmam sem volt, milyen ruhatípusok, márkák, boltok léteznek a világon, mentem ahová a motoros ismerősöm – mindenféle hasznos információ nélkül – irányított.

Az első bukósisakom igazi szerelem volt. Amint a kiszemelt tökfödő a kosaramba került, addig kacérkodtam a gondolattal, míg full bőrben nem néztem vissza magamra a tükörből. Ciki vagy nem ciki, de én ott nagyon elérzékenyültem – kb., mint az arák a „Mondj igent a ruhára” című műsorban – hiszen sosem volt még rajtam motoros ruha, és abban a pillanatban egy hatalmas lépéssel közelebb éreztem magam az álmomhoz: hogy motoros legyek. Mondanom sem kell, a teljes szerkó hazajött velem.

Mivel ez egy egyrészes ruha, egy évvel később – már nagyobb tapasztalattal – úgy döntöttem, beruházok egy kétrészes bőrre is. Több boltba is betértem, végül egy túrásabb kétrész-kombinációra esett a választásom. Igenám, de megérkezett idén az R6R, amelyre ráülve egyik ruhám sem bizonyult kényelmesnek.

A szezon előtt az akkor készleten lévő összes ruhát felpróbáltam Budapesten, de egyiket sem éreztem magaménak. Volt egy nagy szerelmem, amit csak a német motoros lányok képein láttam addig, mert itthon senki sem forgalmazta.

Hosszas utánajárást követően (minőség, ár-érték arány, protektorok védelmi szintje, konfekcióméret, visszaküldési lehetőség, stb.) úgy döntöttem, megrendelem a régen áhított bőrruhámat. Amint megérkezett és felpróbáltam, tudtam, ő az igazi minden tekintetben. Az idei szezon lezártával ezt csak megerősíteni tudom. Hiába van normál konfekcióméretem, a legtöbb ruha nekem kényelmetlen volt, ami azért nem egy jó dolog, ha az ember, pályázásra adja a fejét.

Euro-Ring Track Angels logo
Csatlakozz az Euro-Ring Track Angels Facebook csoportjához! (Katt a képre!)

Ahogy az Euro-ringre, úgy a legtöbb versenypályára sem engedik fel a motorosokat akármiben, ami egy-egy társunk buksijában ki is üti a biztosítékot: ugyanis nem érti, miért nem lehet kordurában vagy protektoros farmerben felmenni, körözni.

Gondoljunk csak bele: a pályán egyre gyorsabb és gyorsabb az ember, és ha véletlenül perecelsz, nem az ütődésektől kell legjobban tartanod, hanem az aszfalttól, ami lecsiszolja rólad a ruhát. A bőrruhák legfőbb jelentősége az, hogy sokáig büntetlenül csúszhatsz anélkül, hogy komolyabb sérüléstől tartanod kellene. Illetve mivel elég szűk, a protektoroknak esélyük sincs elmászni rajtad, ha bukfencezel.

Most akkor levetkőzve vagy felöltözve motorozzak?

A továbbiakban kicsit szűkítsük le a témát az utcai, a túra és a sportmotoros stílusokra. (Endúró, motocross, chopper, cafe racer és egyéb módit most nem érintenék, hiszen javarészt közúti- és pályamotorozás a téma.)

 

Bőr vagy kordura legyen? Lapozz a folytatáshoz!

Ajánlom másoknak is
Barbi

Vasas Barbi

Kiscsibe koromban ragadott magával az a bizonyos (sport)motoros érzés, amelytől hiába próbáltam éveken át szabadulni, nem sikerült. 2017 őszén úgy döntöttem, belevágok, így a következő szezont már korlátlan kategóriás jogsival, egy Yamaha R3 nyergében kezdhettem meg. Imádtam ezt a motort, de 3 csodás szezon után könnyes búcsút vettünk egymástól, hiszen áhított R6R-em megérkezett a családba. Utcán is közlekedem, de a pályamotorozás adja számomra az igazi élményt.

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x