EseményekMotorkiállításMotorokMotorozás

Milyen hatással van a fogsorodra a motorozás?

felnőttkori fogszabályozás dentozófiai aktivátorral a fogak védelméért

A motorozás alaposan igénybe veszi az ember szervezetét. Még ha nem is sportolásképpen motorozol, csak hétköznapi közlekedésre használod a motort, azt is megérzed. És ez vonatkozik a fogaidra is. Nem véletlen, hogy a masszőrök kuncsaftjai között gyakori vendégek a motorosok. A motorozás minden fajtája igénybe veszi a vázizomzatot. A motor üléspozíciójától függően elsősorban a gerinc tartóizmai vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek, tehát hasznos, ha a motorozásra való felkészülésként (meg amúgy is) rendszeresen sportolsz.

A menetszélnek való nekifeszülés, a bukósisak nyakizomból tartása a csuklyás izmot fárasztja el legelőször, de az alkar izmai is megfeszülnek a kormány szorításától, a gázhúzástól és a kuplungolástól, fékezéstől. A hasizom ugyancsak megfeszül nagy sebességnél, aminek persze ellentmond a pocakos motorosok sztereotípiája.

De mi van a fogainkkal?

[wpdiscuz-feedback id=”2t5ew6vbxn” question=”Te megfigyelted már, hogy motorozás közben összezárva, netán szorítva tartod az állkapcsod vagy lazán elernyesztve?” opened=”0″]Te megfigyelted már, hogy motorozás közben összezárva, netán szorítva tartod az állkapcsod vagy lazán elernyesztve? [/wpdiscuz-feedback]

Szerintem a többség motorozás közben összeszorítja a fogait. Nekem legalábbis így logikus. Na nem azért, mert félünk vagy erőlködünk. Sokkal biztonságosabb, ha össze van zárva a két fogsor, amikor épp egy kátyúba hajtunk bele. Megvan az az érzés, amikor nagy erővel csattannak össze a fogaink? Esetleg még a nyelvedet is elharaphatod.

Ha a motoron összeszorítod a fogaid, az állandó rezgéstől, rázkódástól folyamatosan egymásnak dörzsölődik a két fogsor. Ha pedig így van, a rezgés koptatja a fogakat, és nekünk nincs olyan szerencsénk, mint a rágcsálóknak, hogy folyamatosan visszanőjön. Ugyanolyan káros ez, mint az éjszakai fogcsikorgatás, tehát mindenképpen tenni kell ellene valamit.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mit tehetek, hogy ne kopjanak a fogaim a motorozástól?

A legegyszerűbb megoldás talán a fogvédő. Külföldi motorkiállításokon találkoztam már fogvédő árussal, és ismerek is olyan motorost, aki nagyobb túrákon ilyet alkalmazott. Ez lehet egyszerű, sportboltban kapható, küzdősportokhoz ajánlott fogvédő, vagy lehet fogorvos által egyedileg készített szilikon fogvédő is. Valószínűleg ez utóbbi költségesebb megoldás.

Kicsit hosszadalmasabb és talán még fájdalmasabb, de tartósabb megoldás lehet a fogszabályozás. Hosszas keresgélés után most ezt a megoldást választottam, és az általam használt dentozófiai aktivátor még a fogvédőt is helyettesítheti motorozás közben. Egyelőre így még nem próbáltam, de hátha.

Kíváncsi vagy, mi ez a módszer? Akkor nézd meg a videót! És iratkozz is fel a YouTube csatornánkra!

[wpdiscuz-feedback id=”5tswnielps” question=”Te hogyan véded a fogaidat motorozás közben?” opened=”0″]Te hogyan véded a fogaidat motorozás közben? [/wpdiscuz-feedback]

Érezted már valamikor, hogy a motorozástól jobban kopnak a fogaid?

 

Kép: 123rf

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük