Házi barkácsKiemeltMotorokMotorozás

Mikor cseréljük le a motorláncot?

motorlanc

Egy idő után elhasználódik a motorunkon a lánc, ezért folyamatosan ellenőrizzük az állapotát, hogy lássuk, ha újat kell vennünk.

A következő esetekben csere érett a szett:

A lánc szakaszosan megnyúlt: a kereket átforgatva a lánc egyik helyen feszes, másik helyen laza. Így már nem lehet megfelelően beállítani a lógást és a lánc könnyen elszakadhat.

A láncból kijött „valami piros anyag”: a láncon először helyenként, majd egyre több helyen látható piros elszíneződés, mely a szemekből jövő rozsda, ami a bekerült víz hatására keletkezik. Ez a gyűrűk elhasználódásának a jele. A kosz így be tud kerülni a szemek alá és nagyon gyors kopást eredményez.

Az összevissza álló szemek: a láncon a szemek rendellenesen állnak és elég merevek. Általában a nem megfelelő tisztítás és kenés eredménye.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A lánc a hátsó lánckeréktől könnyen elemelhető: ha a hátsó lánckeréknél a láncot a keréktől könnyen el tudjuk emelni úgy, hogy majdnem kilátszanak a fogak, akkor a lánc extrémen megnyúlt.

Érdemes időben lecseréltetni a láncot, mert ha elszakad, az kellemetlen következményekkel járhat. Több mint valószínű, hogy a blokkból kiver egy darabot, és ez a legjobb eset.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük