fbpx
MotorokMotorozás

Mi a teendőm, ha motort vettem? – adásvételi, kötelező, eredetvizsga, átírás

motorkerekpar forgalomba helyezes csajok a motoronKicsit túl van szerintem bonyolítva, hogy mi minden is kell egy új jármű vásárlásánál. Na meg milyen buktatói is lehetnek? Kezdjük a legelején! Kinéztük, megnéztük, megvettük.

Ha már motoros oldal, vegyük egy motorvásárlás ügymenetét. Megtaláltuk álmaink motorját, ami szerencsére jó állapotúnak tűnik, nem látszik, hogy bármiféle problémánk lehetne az átiratás alatt.

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

Adásvételi minta is rengeteg kering az interneten, de a legjobb, ha papírboltban veszünk indigós formanyomtatványt, amit biztosan nem kell külön-külön, minimum háromszor kitöltenünk és eljátszadozunk vele fél órát is… Persze kapásból én hármat veszek, mert mindenki véthet hibát és ha nem jól van kitöltve a nyomtatvány, az okmányirodás ügyintéző egy szempillantás alatt visszadobja. Ha mégis javításra adjuk a fejünket, hivatalosan át kell húzni, “* jav.” és mindkét fél részéről szignózni.

Miután évekig intéztem napi szinten gépjármű átíratásokat, ajánlott az ügyintézés könnyebbítéséért a személyigazolvány mellé feltüntetni a személyi szám utolsó 4 számjegyét (lakcím kártyán található hosszú számsor), mert ezzel egy pillanat alatt beazonosítható az eladó és a vevő személye.

Amit leggyakrabban elkövetnek hibát, hogy nem írják oda az állampolgárságot, az igazoló kártya megnevezését (útlevél, szig., stb.), nem töltik ki megfelelően a dátumokat (óra:perc), illetve gyakran lemarad a kilométeróra állás is.

A tanúzás NAGYON FONTOS! Sokszor ez is lemarad, avagy csak egy ember tanúzza le. Ilyen eshetőség is lehetséges jogilag, de csak akkor, ha kereskedőtől vásárolunk, magánszemélynél kötelező a 2 tanú!

CsamShop motoros pólók 2023 május

ekime6

ekime6

29 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok. 2017-ben végeztem gépjárművezető szakoktatóként a Nyíregyházi Egyetemen, gyakorlati- és elméleti oktatóként, ABCDE kategóriában. 2010 óta a szakmában mozgok. Többek között autósiskolánál és műszaki vizsgabázison is dolgozom.

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x