fbpx
HírekKultúraMotoros történelem

Mi a közös Margherita Hack-ben és a Ducati-ban? A történelmük egy darabja.

Margherita Hack Ducati

Talán nem mindenki tudja, de Margherita Hack és Ducati többször is találkozott a nemzetközileg elismert toszkán asztrofizikusnő élete során. Az ironikus és szabad nő száz évvel ezelőtt, 1922. június 12-én született.

Kíváncsi és briliáns elme volt, aki a tudományos közösségen kívül is kitörölhetetlen nyomot hagyott. Többek között ő volt az első nő, aki Olaszországban, Triesztben csillagvizsgálót vezetett.

Federico Taddia, író, újságíró és Margherita Hack munkatársa volt élete utolsó éveiben. A Taddia által megőrzött eredeti és eddig kiadatlan hangfelvételeknek köszönhetően egy személyes elbeszélés alakul ki, amelyet azok vallomásai gazdagítanak, akiknek szerencséjük volt őt ismerni, valamint a szakértőkkel készített interjúk, amelyek segítenek jobban megérteni azt a történelmi és kulturális panorámát, amelyben Margherita Hack élt.

A “Marga”, a Chora Media új podcast-sorozata, amelyet a Ducatival együttműködésben készített, egy tányér spagetti melletti utolsó közös beszélgetésükkel kezdődik, és egy bensőséges és szórakoztató Margherita Hackot tár a hallgatóság elé, aki hihetetlen anekdoták közepette meséli el gyermekkorát – például a hosszú futásokat az Uffizi folyosóin, ahová gyakran elkísérte édesanyját, aki ott dolgozott másolóként -, életre szóló szerelmeit és különböző és sokrétű érdeklődési körét – például a Fiorentinába vetett hitét és a kerékpározás iránti szenvedélyét, hogy csak néhányat említsünk.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

1947-ben jártunk, és a Ducati, amely nemrég lépett be a kétkerekűek világába a Cucciolóval, még mindig rádióberendezéseket, adókészülékeket, antennákat és kamerákat gyártott. Margherita Hack ekkoriban dolgozott a Sogno fényképezőgép használati utasításán, amely a korban igen fejlett, gyors, riportfotózásra tervezett modell volt.

A második, még intenzívebb pillanatot, amikor a firenzei tudós megismerkedett a motorgyártóval, ő maga meséli el “Valami váratlan” (“Qualcosa di inaspettato”) című önéletrajzában, és az volt, amikor férje, Aldo De Rosa egy Ducati 60 Sportot ajándékozott neki, aminek hatására kivirágzott benne a kétkerekűek iránti szenvedély, amellyel az 1950-es években bejárta a firenzei vidéket.

Éppen e történelmi kötődés miatt, amely Margherita Hacket a Ducatihoz fűzte már a vállalat kezdeteitől fogva, a Chora Meda és Ducati együttműködve elkészítette a Marga – Margherita Hack szigorú és zilált élete (Marga – Vita rigorosa e spettinata di Margherita Hack) című podcastot – olaszul tudóknak.

5 epizód, amelyben hihetetlen lehetőség nyílik arra, hogy meghallgasd a tudósnő életét saját maga által elbeszélve, egy bensőséges és szórakoztató beszélgetés formájában, amely hihetetlen anekdoták közepette követi nyomon gyermekkorát.

A Federico Taddia és Silvia Righini, Francesca Milano szerkesztői gondozásában ingyenesen elérhető podcast epizódokat a Spotify, Apple Podcasts, Spreaker, Google Podcasts oldalakon is megtalálod. Ha értesz olaszul, mindeképpen érdemes meghallgatni!

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x