HírekMotorbemutatóMotorok

Mesterséges intelligencia vezérli a kétkerekű MOTOROiDot

Motoroid a Yamaha önvezető motorkerékpárjaMagától gurul és önállóan egyensúlyoz a Yamaha által fejlesztett MOTOROiD. Most te is megnézheted, hogyan irányítja hangutasítással a gazdája ezt a nem mindennapi járművet.

Egy teljesen új, példátlan gép megalkotásakor a tervezőcsapat arra törekedett, hogy félretegye az eredetileg állatszerű formára, háziállatszerű viselkedésre vonatkozó elképzeléseket, és megpróbálták a modell funkcióit és felépítését egy különleges formává optimalizálni.

Annak ellenére, hogy a csapat kerülte az állatszerű tényezők lemásolását, a MOTOROiD külseje és mozgása végül mégis nagyban emlékeztet egy házi kedvencre. Hát még, amikor a gazdája – az egyetlen ember, akinek engedelmeskedik, akinek az arcát korábban bescannelte – a  “MOTOROiD, állj fel!” parancsot kiadja.

Mintha álmából ébredne, hogy válaszoljon a hívásra, a gép lassan felemelkedik az oldalsó állványról. A MOTOROiD a vezető intő mozdulatára vagy hívására előre mozdul, és néha jobbra-balra kígyózva forgatja a kerekeit, mintha barátságos játékba kezdene a vezetőjével. Annak ellenére, hogy az ember egy géppel beszél, a jelenet inkább egy kutyára és gazdájára hasonlít, akik nyugodtan sétálgatnak, a meghittség és a kölcsönös bizalom érzésével.

A Honda megteremti az egyensúlyt – Kezdők álma, vagy épp rémálma az új technika?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A MOTOROiD alapját egy olyan újgenerációs motorkerékpár képzi, amely egy önegyensúlyozó mechanizmust tartalmaz. A MOTOROiD-ot alkotó további fontos technológia egy képfelismerő AI-rendszer a motoros arcának és gesztusainak felismerésére, a Yamaha exkluzív AMCES (Active Mass Center Control System) önegyensúlyozó technológiája, valamint egy haptikus ember-gép interfész (HMI), amely a csípő köré fonódik, és célja a motoros és a gép közötti nonverbális kommunikáció elősegítése.

Nézd meg te is, hogy működik a MOTOROiD!

Ezen élvonalbeli technológiák mindegyikét már a MOTOROiD előtt is fejlesztették egymástól függetlenül. A fejlesztőcsapat célja a külső borítással az volt, hogy közvetlenebb, élethűbb fizikai érzetet keltsen, puha, de szilárd tapintású legyen, és úgy tűnjön, mintha érintésre testmeleget sugározna. Ez az elképzelés vezetett végül a MOTOROiD, mint egy teljesen újfajta jármű megalkotásához.

A modell első koncepciója a 2017-es Tokioi Autoszalon nagy durranása volt, azóta tovább fejlődött a technológia.

 

[wpdiscuz-feedback id=”706qdd1aej” question=”Mit szólsz a MOTOROiD-hoz? Elférne egy ilyen a garázsodban? ” opened=”0″][/wpdiscuz-feedback]

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük