fbpx

Mélyebb jelentése van a tetoválásodnak, vagy „csak” szép?

Sokan csupán esztétikai szempontból szeretnék módosítani a testüket, s az általuk választott mintának nincs igazi lelki tartalma számukra.

 

 

A jelentéstartalommal ellátott minták számában megoszlik a megkérdezett interjúalanyok véleménye: van, aki szerint a mérleg nyelve a divattetoválások felé dől el, melyek nem rendelkeznek funkcióval, csupán abban az aspektusban, hogy a viselője ezáltal esztétikusabbnak, vonzóbbnak látja önképét.

Mások szerint inkább a mondanivalóval rendelkező tetoválások vannak többségben a kortárs kultúrát tekintve. „80%-20% a divatból tetováltatók javára. Ők csak azért tetováltatnak egy mintát, mert jól fog mutatni rajtuk, s közben lehet, hogy azt sem tudják, hogy mit jelent.” (Szabó Krisztián)

Dorogi Péter Viktor (Trike Art Tattoo) is ezt az arányt erősíti meg, miszerint az ő vendégkörében is a 80%-20%-os megoszlás a jellemző a tartalommal nem rendelkező tetoválások javára.

Az arány fordítottjáról számol be Markóth Zsolt, aki szerint a vendégei 20%-ára jellemző, hogy olyan mintát szeretne magára tetováltatni, melynek nincs számára különösebb jelentéstartalma, csupán divatszenvedélyének hódol ezzel a készíttetett mintával. Bár elmondta azt is, hogy vendégkörében inkább azon tetováltatni vágyók vannak többségben, akik nem tudják mit jelent az adott minta, csupán esztétikai okok vonzzák a minta elkészíttetéséhez.

A divathullámok generálta tetováltatás és a funkcióval bíró minták közötti igénybeli kettősség az egyén szellemi érettségével lehet összefüggésben, mint ahogy arról Kőszegi Csaba (Invictus Tattoo) is mesél, a divattetoválást magukra applikáltatók aránya vendégei 70%-át teszi ki, amit ő a még ki nem forrott személyiséggel magyaráz.

A következőkben az esztétikum és funkcionalitás kérdéskörét feszegetem: mondanivalóval felruházott tetoválást szeretnének-e a tetováltatni vágyók, vagy csupán esztétikai szempontból akarják a testképüket módosítani?

„Ha betéved egy delikvens a szalonba és egy maori mintát hoz, hogy varrjam fel neki, nem azért hozza, mert ő ettől több lesz (bár volt olyan vendég, aki többnek érezte magát a tetoválások miatt, de azok nem maori tetkók voltak, nem álszenteskedni akart ezzel), hanem mert egyszerűen csak tetszik neki. Túlnyomó részük, utána sem néz az adott minta motívumkincsének. Fogalma sincs róla, mit jelképez a teknősbéka, a kagyló, a kígyó, stb. Ők nem funkcionális szempontokat tartanak előtérben mintaválasztás közben, csupán esztétikait. Legtöbbször csak testdíszítésről van szó. Funkcionalitásról csak néhány esetben beszélhetünk: a tetováló tradícióval bíró természeti népeknél, akik misztifikálják a testrajzokat és a tradicionális börtöntetoválások esetében.

A legtöbb tetoválásnak, amit készítettem, volt is értelme, meg nem is. Gondolok itt arra egy példával élve: skorpió lapockán, három pillangóval. Skorpió a csillagjegye, ez illik rá, ő olyan, mint egy skorpió, pillangók; ez a másik énje, a szabadság, a könnyedség, az elvágyódás, a romantikus jelleg. Kompozíció: a skorpió a lapockán figyel. Ez volt az eredeti elképzelés. Miután készen lett, megkért, hogy tegyünk fel három lepkét is. Elmondta a fentebb leírt tartalmat, így úgy oldottam meg, mintha a skorpió üldözné a pillangókat és az egyik már az ollói között van félig, a másik kettő pedig fentebb szárnyal. Mert: »ez a benne lévő vadság néha legyőzi a gyengédebbik énjét, de általában a lepkés állapot a jellemző«.

Ebben a kontextusban már »jelentéssel« bír az ábrája, de csak akkor, ha elmeséli hozzá a mesét is és az esetek többségében ez a jellemző. Ha ránéz valaki, még nem tudja értelmezni, csak ha ismeri a körítést.

Ezen felül is van egy halmaz, akik nem tudják, hogy mit akarnak. Azt tudják, hogy színes legyen, vagy sem, de hogy mekkora, milyen jellegű, milyen stílusú és hogy mi legyen az, amit életük végéig magukon fognak viselni, vagy egyáltalán mi tetszik nekik, azt nem. ” (Dorogi Péter Viktor – Trike Art Tattoo)

Ennek ellenkezőjéről is hallottam: van, aki szerint a túlnyomó többséget nem az esztétikum vezérli, hanem a funkcionalitás – olyan tetoválást készíttet magának, amely nem csak kiegészítőként szolgál, hanem a későbbiekben fontos részévé válik.

„Mintaválasztás szempontjából vannak »kedvenc« vendégeim, akik kész tények elé állítanak, kész ötletekkel és már csak egy kis alakítás kell ahhoz, hogy fel is tudjuk varrni a mintát. Ők vannak a legkevesebben, ha százalékos arányt nézünk: 100%-ból talán 10%, vagy még kevesebb. Ők azok, akiknek a tetoválás mintájuk amit kitaláltak, fontos mondanivalóval jár, nemcsak esztétikai kiegészítő. Ha ők a 10%, akkor 70% az, akik segítséget kérnek a tervezésben, rajzolásban; elmondják nekem, hogy mit szeretnének, és teljes egészében valósítsam meg. Az ő elképzeléseik képlékenyek általában, sokat adnak a véleményemre, hogyan lenne jobb az a minta, mint tetoválás. A maradék 20% pedig a valamit valahova csoporthoz tartozik, nekik nyílván az esztétikum a cél, a többi nem fontos.

A funkcionális szempontot figyelembe véve, azt hiszem itt említeném meg a takarásokat és a smink tetoválást is. Tetoválás, mint funkció… Ez lehet egy mentális dolog is, miszerint én magam is úgy érzem, hogy a bal kezem a jobbhoz képest csupasz, tehát nem funkcionál saját testrészemként. Lehet egy anyajegy imitáció is, vagy szemöldök-, szemhéj- vagy száj tetoválás is, mely ugye jócskán megkönnyíti a reggeli ébredéseket a nők számára, vagy olyanoknak, akiknek esetleg valamilyen oknál fogva nem nő szemöldökük.” (Bencsik Dóra)

Mindkét mentalitásbeli indíttatásról beszámol az igen nagy vendégkörrel rendelkező Celtic Moon tetoválóstúdió dolgozója, Kis Brigitta: „Van, aki csak az esztétikai oldalát veszi, és azt mondja nekem, hogy szinte mindegy mi, csak nagyon színes legyen, keleties témában és itt az egész karja. De van, aki minden apró részletet jelentéstartalommal tölt fel. Az arány körülbelül 1:1, én régebben azt hittem mindenki azt szeretné, hogy a tetoválásának legyen mondanivalója…”

A tetoválás procedúrája egy igen fájdalmas és hosszan tartó művelet, mely számos utókezelést igényel, tehát, hogy csupán díszítő jellege legyen a készíttetett mintának, meglepő…

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x