CsajokMotoros divatTetkó a csajokon

Mélyebb jelentése van a tetoválásodnak, vagy „csak” szép?

Mit jelent a tetoválás Sokan csupán esztétikai szempontból szeretnék módosítani a testüket, s az általuk választott mintának nincs igazi lelki tartalma számukra.

 

A jelentéstartalommal ellátott minták számában megoszlik a megkérdezett interjúalanyok véleménye: van, aki szerint a mérleg nyelve a divattetoválások felé dől el, melyek nem rendelkeznek funkcióval, csupán abban az aspektusban, hogy a viselője ezáltal esztétikusabbnak, vonzóbbnak látja önképét. Mások szerint inkább a mondanivalóval rendelkező tetoválások vannak többségben a kortárs kultúrát tekintve.

Csak divat vagy tartalma is van?

„80%-20% a divatból tetováltatók javára. Ők csak azért tetováltatnak egy mintát, mert jól fog mutatni rajtuk, s közben lehet, hogy azt sem tudják, hogy mit jelent.” (Szabó Krisztián)

Dorogi Péter Viktor (Trike Art Tattoo) is ezt az arányt erősíti meg, miszerint az ő vendégkörében is a 80%-20%-os megoszlás a jellemző a tartalommal nem rendelkező tetoválások javára.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az arány fordítottjáról számol be Markóth Zsolt, aki szerint a vendégei 20%-ára jellemző, hogy olyan mintát szeretne magára tetováltatni, melynek nincs számára különösebb jelentéstartalma, csupán divatszenvedélyének hódol ezzel a készíttetett mintával. Bár elmondta azt is, hogy vendégkörében inkább azon tetováltatni vágyók vannak többségben, akik nem tudják mit jelent az adott minta, csupán esztétikai okok vonzzák a minta elkészíttetéséhez.

A tartalmas tetováláshoz érett személyiség kell

A divathullámok generálta tetováltatás és a funkcióval bíró minták közötti igénybeli kettősség az egyén szellemi érettségével lehet összefüggésben, mint ahogy arról Kőszegi Csaba (Invictus Tattoo) is mesél, a divattetoválást magukra applikáltatók aránya vendégei 70%-át teszi ki, amit ő a még ki nem forrott személyiséggel magyaráz.

A következőkben az esztétikum és funkcionalitás kérdéskörét feszegetem: mondanivalóval felruházott tetoválást szeretnének-e a tetováltatni vágyók, vagy csupán esztétikai szempontból akarják a testképüket módosítani?

„Ha betéved egy delikvens a szalonba és egy maori mintát hoz, hogy varrjam fel neki, nem azért hozza, mert ő ettől több lesz (bár volt olyan vendég, aki többnek érezte magát a tetoválások miatt, de azok nem maori tetkók voltak, nem álszenteskedni akart ezzel), hanem mert egyszerűen csak tetszik neki. Túlnyomó részük, utána sem néz az adott minta motívumkincsének. Fogalma sincs róla, mit jelképez a teknősbéka, a kagyló, a kígyó, stb.

Hódító tetoválás-minták

Ők nem funkcionális szempontokat tartanak előtérben mintaválasztás közben, csupán esztétikait. Legtöbbször csak testdíszítésről van szó. Funkcionalitásról csak néhány esetben beszélhetünk: a tetováló tradícióval bíró természeti népeknél, akik misztifikálják a testrajzokat és a tradicionális börtöntetoválások esetében.

A legtöbb tetoválásnak, amit készítettem, volt is értelme, meg nem is. Gondolok itt arra egy példával élve: skorpió lapockán, három pillangóval. Skorpió a csillagjegye, ez illik rá, ő olyan, mint egy skorpió, pillangók; ez a másik énje, a szabadság, a könnyedség, az elvágyódás, a romantikus jelleg. Kompozíció: a skorpió a lapockán figyel. Ez volt az eredeti elképzelés.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük