CsajokMotoros divat

Megvéd a zárt bukósisak a COVID-19 koronavírustól?

sisak vs koronavirusBiztos vagyok abban, hogy valamennyien jó állampolgárok vagyunk és viseljük az arcmaszkot, amikor ki kell lépnünk a vírusokkal telített pokolba, amely a jelenlegi valóságunk. De mi van, ha valaki nem szereti a maszkot és inkább a bukósisakját használná a koronavírus elleni védelemre?

Az interneten is több olyan fotó kering, amin mindenféle fejre (meg testre) húzott zacskóval meg különféle arcot borító sisakokkal védekeznek emberek – főleg Amerikában – a vírus ellen. Adja magát a kérdés, hogy a zárt – full face – motoros bukósisak elég jó védekezés-e, amikor élelmiszert megyünk vásárolni.

Bármilyen lazítás is jön a jelenlegi szigorú, szociális távolságtartáson, az biztos, hogy egy jó ideig még tűrnünk kell, hogy maszkban (és kesztyűben) kell közlekednünk a nyilvános helyeken. Sokak szerint a maszk kényelmetlen és hülyén is néz ki, nem lehet benne rendesen látni és levegőt venni sem, akkor már miért ne lehetne motoros bukósisakot hordani, ami az arcnak és a fejnek is még nagyobb részét védi.

Ez a kérdés több motoros fórumon is  felmerült, itt van hát a válaszom:

Ha nem félsz attól, hogy komplett idiótának vagy esetleg rablónak néznek az üzletben, akkor nyugodtan viseld a motoros versenysisakod. Az igaz, hogy a fejed ebben az esetben kissé túl lesz biztosítva, de ez a helyzet senkinek sem vicces, legalább legyél az te magad.

Ha azt nézzük, hogy a sisak a spontán fejre esés illetve a fejedre eső tégla mellett mennyire véd meg az esetleges vírusoktól, az már más kérdés. A levegő ugyanis a sisakba a nyak- és szemnyílás körül, illetve az elöl lévő szellőző nyílásokon keresztül áramlik be. Ez azt is jelenti, hogy ezeken a nyílásokon a levegő teljesen szűretlenül jut a tüdődbe.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A kifele áramlásnál sokkal nagyobb védelmet jelent maga a sisak, hiszen a maszknak is az a legnagyobb jelentősége, hogy te ne fertőzz meg másokat. Ezért ha netán magadban hordozod a COVID-19 koronavírust, akkor jó eséllyel megvéded magadtól a környezeted, ha zárt bukósisakot viselsz, hiszen a szád és az orrod előtt egy fizikai akadály állja útját a nedvességcseppekre tapadó vírusmolekuláknak, hogy  kijussanak a sisakból.

Olvasd el a többi koronavírussal érintett cikkünket!

A kutatások szerint a vírus átterjedésének megakadályozására egy ruhával borított felület ajánlott, míg a full face sisak technikailag nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Ellenben ha a sisak alatt egy pamut maszkot is viselsz, az már tökéletes megoldás lehet.

Tehát elvileg a balaclava, amely elfedi az orrod és a szádat, önmagában is jó lehet, de ha téged a sisak viselése boldoggá tesz, akkor hajrá. Ráadásul, ha a COVID-19 vírusok hatalmas golyókká alakulnak, akkor is biztonságban leszel.

Ja, és ha profi versenyző vagy, és van olyan 1200 dolláros maszkod, ami teljes levegőellátással és szűrőrendszerekkel van ellátva, akkor az tuti, hogy teljesen kiszűri a COVID-19 vírust is. Legtöbbünknek azonban nincs ilyen sisakunk, szóval ha az arcod előtt bármilyen sűrű szövésű textilt viselsz, akkor arra bármilyen bukósisakot felvehetsz, ha neked az esik jól.

De persze nem biztos, hogy igazam van. Te mit gondolsz, létezik olyan motoros bukósisak, ami biztonságosan kiszűri a koronavírust?

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük