CsajokTetkó a csajokon

Mantra-tetoválások

sak-yant-tetovalasA buddhista hagyományok nyomán, már mágikus erejű, misztikus szavakat, szótagokat, mondatokat, vagyis mantrákat varrathatunk magunkra.

Az, hogy hittel teszi-e ezt valaki, már más kérdés, hiszen a mantra egy meditációval kapcsolatos fohász, ima a buddhizmus és a hinduizmus gyakorlatából.

Ha azt mondjuk valakire, hogy „mantrázik”, egy hangot, szót, szótagot, mondatot ismételget. A mantra akár egy költemény is lehet, amely a védikus (a Védák India legrégebbi irodalmi emlékei) hagyományokra volt jellemző.

Azt tudni kell, hogy a legrégebbi buddhista tetoválások, a sak yant-ok vagy yantra-k esetében sohasem a díszítés a fő célja a tetováló szerzetesnek, ugyanis van úgy, hogy láthatatlan tintával dolgozik.

A yantra egy mantrát jelenít meg fizikai formában. Egy meditációnak vagy imának a szimbóluma. A szövegek páli nyelvűek, de Kambodzsában a khmer is fellelhető.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

yantra-tattooMagát a tetoválást ki kellett érdemelniük a tanítványoknak, akik egyedi mintájukat szerzetessé válásuk után készíttethették el mesterükkel. A mester választotta ki a szent képet aszerint, hogy tanítványa mikor és milyen jellel született.

A képek ábrázolhatnak tigrist, sast, lótuszt, kígyót, és még folytathatnám a sort… A minta kiválasztását követően, a tetoválás folyamata is egy rítus. A mester kántálni kezdi a szent szöveget, vagyis mantrázik, s elkezdi a tetoválást, miközben megáldja a tanítványát. Az újdonsült szerzetes számára az elkészült minta talizmánná, szent oltalmazóvá válik.

Olvass még több cikket a tetoválásokról!

Ezért készíttetnek külföldiek is, thai tetováló mesterekkel szent oltalmat remélve, ilyen jellegű tetoválásokat. Ha már itt tartunk, Angelina Jolie-nak is sak yant tetoválás díszeleg a hátán.

sak-yant-tattooA mantra szó szanszkrit eredetű. Jelentése: szent szöveg. A „man” szógyök, mint „gondolkodás”, a „tra” pedig eszköz, mások szerint „oltalom” vagy „megszabadulás”. Vagyis, a „gondolkodás eszköze”, vagy elménktől való felszabadulás eszköze, hogy ne ragadjunk bele a magunk gyártotta béklyók világába, hanem nyissunk „felfelé”, vagyis a spirituális úton induljunk el.

A keleti hitvilág szerint egy mantrának akkor van ereje, ha egy hiteles, valódi szerzetestől, gurutól kapjuk. A legismertebb mantra talán az „om” vagy „aum” – ez egyébként a bídzsa, amikor a mantra egyetlen szó, vagy mantra-mag. A dzsapá, amikor többször, alig hallhatóan ismételjük a mantrát.

Imafüzéreket is szoktak használni mantrázáskor, hogy a koncentráció még teljesebb legyen.

Úgy hiszem, maguknak a mantráknak is nagy erejük van, de nem elég elengedni magunkat, hogy most már minden oké, hanem hinnünk is kell – bármilyen mondatot varratunk magunkra – az erejében, és folyamatosan táplálni azt.

 

Forrás: buddhizmus.network.hu

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük