CsajokTetkó a csajokon

Maneki-neko – az integető macska tetoválás

maneki-neko tattooA japán eredetű maneki-neko nevű macska egy szerencsehozó szimbólum, melyet sokan varratnak magukra.

 

Magát a kis szobrocskát a Tattooz Clubban láttam először élőben, mert a tulajdonos, Doro által is kedvelt figura.

Ez a kedves pofijú integető cica sokféle színű, valamint szimbólumokkal aggatott lehet, attól függően, hogy miben szeretnénk megtalálni a szerencsénket.

Érdekes, hogy az sem mindegy, melyik mancsát tartja a levegőben. Sőt, a japánoknál, ha magunkhoz szeretnénk invitálni valakit, akkor nem lentről felfelé intünk neki, hanem fentről lefelé – innen a cicus mancstartása.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A kínai iparág is készít előszeretettel maneki-nekokat, és valószínűleg ezért ragadt rá a „kínai szerencsemacska” név. Tehát, manapság a kulcstartóktól kezdve a perselyeken át, mindenféle formában beszerezhetünk integető állatkákat.

A nyugati szokások miatt olyan maneki-nekokat is készítenek, melyek mancsa felfelé néz. Mindenesetre, eredetileg, ha a jobb kis mancsa van a levegőben, akkor szerencsét, pénzt, egészséget, vásárlókat, vendégeket hozhat; ha pedig a bal, akkor pénzt, egészséget; ha mindkettőt felemeli, védelmet nyújt az otthonuknak, üzletünknek.

A klasszikus, a japán kurta farkú macskára hasonlító háromszínű maneki-neko: fehér alapon fekete foltokkal, melyek a széleik felé barnává válnak.

Milyen ereje van a macska-tetoválásoknak?

A fehér cica a tisztaságot jelképezi; a fekete a gonosz szellemektől óv (a nők azért hordják a feketét maguknál, hogy távol tartsák az esetleges zaklatókat maguktól); a piros a betegségek, rossz szellemek elűzésére való; a zöld az egyetemisták, főiskolások kedvelt színe, mert a tanulmányokban segít; a rózsaszín a szerelemben hoz szerencsét; az aranyszínű – nem véletlenül – a gazdagság szimbóluma.

Megfigyelhető, hogy a maneki-neko nyakában sál, partedli, csengő vagy nyakörv van. Különböző források szerint ez az edo-kori (1600-1867) japán nemesi családok macskáit idézi.
A cica egyik mancsában érmét is tarthat, mely természetesen a gazdagságot szimbolizálja. Ezért szoktak perselyt is készíteni belőlük.

A maneki-neko Oszakából vagy Tokióból származik. A késő Edo-korban jelent meg először. Számos monda maradt fenn azzal kapcsolatban, honnan ered a kis szerencsehozó macska.

Ezekből kettő röviden:

– Egy nemes ember útja során meglátott egy macskát, amely valószínűleg tisztogatta magát, de a fickó úgy hitte, neki integet. Ezt jelnek tekintette, ezért odament hozzá. Majd észrevette, hogy ezzel a tettével elkerült egy csapdát. Innentől kezdve bölcs, szerencsehozó szellemként tekintenek az állatokra. Ezért nevezik kami-nekonak, utalva szellem voltára.

– Tokióban, egy gazdag urat utolért a vihar, s a közeli templom előtt, egy fa alatt keresett menedéket. A pap macskája az ajtóban ült, s a férfi úgy látta, neki int a cica, ezért elindult felé. Pár pillanattal később a fába belecsapott a villám. Az úr hálás volt, összebarátkozott a pappal és a macskával, s innentől kezdve nem voltak anyagi gondjai a templomnak. Amikor a cicus meghalt, az első maneki-nekot a tiszteletére készítették.

Az integető macska tehát szerencsehozó tetoválásnak ideális választás. Aki pedig egyébként is imádja a cicákat, szerintem nem kérdés számára.

Forrás: Wikipédia, japanfelderito.hu

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük