EseményekMotorverseny

Magyar aranyak Kecskeméten

mams utanpotlas kecskemet 2014 09Látványos küzdelemmel tarkított futamokat, nagy csatákat láthatott a közönség szeptember végén, a magyar Nyílt Nemzetközi Gyorsaságimotoros Utánpótlás Bajnokság szezonzáró kecskeméti versenyhétvégéjén.

A hazai tehetségek remekül szerepeltek az elmúlt hétvégi futamokon, ráadásul Babonics Márk és Gáspár Attila révén két magyar bajnoka is lett a sorozatnak.

A négy ország – Szlovákia, Csehország, Oroszország és Magyarország – ifjú versenyzőit felvonultató sorozatnak hat állomása volt az idén, a Pannoniaring után Dunaszerdahely, majd Vágterbete és Kecskemét, aztán ismét Dunaszerdahely következett az idényzáró kecskeméti viadalt megelőzően. Fekete János, a MAMS Gyorsasági Szakágának vezetője kiemelte, hogy az egész évben, az összes helyszínen magas színvonalú versenyeket látott a közönség, s dicsérte a motorosok hozzáállását. Hangsúlyozta az idén bevezetett új kategória és lebonyolítási forma jelentőségét, amely egyre népszerűbbé teszi a sorozatot.

Tavaly – a magyar gyorsasági motorozás történetében először – középtávú utánpótlás-nevelési terv készült, s ennek köszönhetően az idén már népes mezőnyben, négy nemzet fiatal motorosai mérhetik össze tudásukat egy komoly sorozatban a különböző kategóriák bajnoki címeinek megszerzéséért. Az idén a spanyol bajnoksághoz hasonlóan Mini GP 4T junior class néven új géposztály is indult, ebben minimális költségvetés – ingyenes blokk és a versenyhétvégén ingyenes szerviz – mellett teljesen egyenlő esélyekkel állhatnak rajthoz a 8-14 éves versenyzők. Ezt a projektet teljes egészében egy külső szponzor finanszírozta.

„Az egész bajnokságra igaz, hogy helyszíntől függetlenül nagy küzdelmet, nagyszerű csatákat és sok izgalmat hoztak a hétvégék. Változatlanul bízunk abban, hogy jövőre a motorosok létszáma tovább növekedik majd. A szlovénok és a románok jelezték, hogy 2015-ben csatlakozni tudnak hozzánk, azaz egyre komolyabb nemzetközi mezőny gyűlik össze utánpótlás terén ebben a sorozatban. Az a tervünk, hogy a felnőtteknél működő Alpok-Adria mintájára Közép-Kelet Európa legerősebb utánpótlás bajnokságává nője ki magát ez a pontvadászat. Jó hír, hogy szóbeli megállapodást kötöttünk a sorozatot idén is támogató szponzorral, aki továbbra is szerepet vállal a jövő évi bajnokság zökkenőmentes megrendezésében, tehát a stabil anyagi háttér újfent biztosított” – mondta Fekete János, a MAMS Gyorsasági Szakágának vezetője.

A szezonzáró eredményei nyomán a legkisebbeknél, a PW 50 kategóriában a már eddig is nagy előnnyel vezető szlovák Jakub Mazsárt nem lehetett legyőzni összetettben, két 3. hellyel az övé lett a bajnoki cím, megelőzve honfitársát, Martin Cermákot, valamint a magyar Farkas Kevint. Jó hír viszont, hogy mindkét futamon kettős magyar siker született, ugyanis mindkétszer Surányi Balázs lett az első, minimális különbséggel megelőzve Farkas Kevint.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A MiniGp 4T junior classban az idényzáró két futamon dőlt el a bajnoki trófea sorsa, s a nagy téttel járó nyomást Babonics Márk bírta jobban, egy első és egy második hellyel ugyanis az összetettben is maga mögé utasította az addig éllovas Győr Bálintot, aki egy rajtbalesetet követően sérülten állt rajthoz, így ezúttal mindkét futamon lemaradt a dobogóról. Az összetett bronzérem a Kecskeméten mindkét versenyen dobogós, mindössze nyolc és féléves Oláh Barnabás nyakába került. A második versenyt egyébként a kilencéves Görbe Soma nyerte. A kategória tíz év alatti versenyzői számára kiírt Rookies Cup sorozatot végül Oláh Barnabás nyerte Görbe Soma előtt.

A Mini GP kategóriában a nagy visszatérő, Ketesdy Levente kétszer is dobogóra állhatott – előbb a második, majd a harmadik pozícióban zárt –, a bajnoki címet megszerző Michal Búlik ezúttal nem állt rajthoz. Mini GP 80-ban nem volt kérdés, hogy az egész szezonban fölényesen vezető cseh Petr Jadrnyé lesz a bajnoki cím – Kecskeméten is fölényesen nyerte mindkét futamot –, ahogyan a robogósok 70 köbcentiméteres géposztályában sem tudta senki legyőzni Gáspár Attilát, aki szintén duplázott, az első futamon Szöllősi Benedeket, míg a másodikon Surányi Zoltán megelőzve.

Az 50 köbcentis robogósok bajnokságát a szlovák Denis Kovác, míg a 70 köbcentisek Open kategóriájának sorozatát a Kecskeméten már rajthoz sem álló szlovák Martin Gudába nyerte, ugyanakkor mindkét futamot Sebestyén Péter nyerte meg a 68 éves Lovas János előtt.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük