Mi a teendőm, ha motort vettem? - adásvételi, kötelező, eredetvizsga, átírás

Tartalomjegyzék

motorkerekpar forgalomba helyezes csajok a motoronKicsit túl van szerintem bonyolítva, hogy mi minden is kell egy új jármű vásárlásánál. Na meg milyen buktatói is lehetnek? Kezdjük a legelején! Kinéztük, megnéztük, megvettük.

Ha már motoros oldal, vegyük egy motorvásárlás ügymenetét. Megtaláltuk álmaink motorját, ami szerencsére jó állapotúnak tűnik, nem látszik, hogy bármiféle problémánk lehetne az átiratás alatt.

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

Adásvételi minta is rengeteg kering az interneten, de a legjobb, ha papírboltban veszünk indigós formanyomtatványt, amit biztosan nem kell külön-külön, minimum háromszor kitöltenünk és eljátszadozunk vele fél órát is... Persze kapásból én hármat veszek, mert mindenki véthet hibát és ha nem jól van kitöltve a nyomtatvány, az okmányirodás ügyintéző egy szempillantás alatt visszadobja. Ha mégis javításra adjuk a fejünket, hivatalosan át kell húzni, "* jav." és mindkét fél részéről szignózni.

HIRDETÉS (x)

Miután évekig intéztem napi szinten gépjármű átiratásokat, ajánlott az ügyintézés könnyebbítéséért a személyigazolvány mellé feltüntetni a személyi szám utolsó 4 számjegyét (lakcím kártyán található hosszú számsor), mert ezzel egy pillanat alatt beazonosítható az eladó és a vevő személye.

Amit leggyakrabban elkövetnek hibát, hogy nem írják oda az állampolgárságot, az igazoló kártya megnevezését (útlevél, szig., stb.), nem töltik ki megfelelően a dátumokat (óra:perc), illetve gyakran lemarad a kilóméteróra állás is.

A tanúzás NAGYON FONTOS! Sokszor ez is lemarad, avagy csak egy ember tanúzza le. Ilyen eshetőség is lehetséges jogilag, de csak akkor, ha kereskedőtől vásárolunk, magánszemélynél kötelező a 2 tanú!


KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS

Hivatalosan abban a szent pillanatban már kellene, hogy legyen biztosításunk, amikor rákerülnek az aláírások az adásvételi szerződésre. Persze ez hol lehetséges? Itt van kapásból egy abszurd kitétel, amit szerintem lehetetlen teljesíteni. Szerencsére, ha még aznap megkötjük a biztosítást, nem rónak fel plusz költséget, de ha egy olyan személy a vevő, aki nincs otthon a számítógépek világában és jobban szeret amúgy is személyesen bebattyogni egy alkusz-céghez, pikk-pakk összejön egy kis fedezetlenségi díj.

motorkerekpar forgalomba helyezes csajok a motoron fedezetlensegi dij

KÉP: Fedezetlenségi díj - Forrás: https://mabisz.hu/fedezetlensegi-dijak-2020/

FORGALMI ÉS TÖRZSKÖNYV

Tudni kell, hogy ha ideiglenesen ki lett vonva a jármű, azt már régóta nem vezetik fel a forgalmi hátuljába, így ilyen szempontból nem lehetséges leellenőrizni ennek tényét. Viszont, ezért jó, ha van a vevőnek ügyfélkapuja.

Ez egy INGYENES szolgáltatás!!! https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/mohu_gepjarmukereso.html

HIRDETÉS (x)

Ezen keresztül lehetséges betekintést nyerni a jármű előéletébe, ahol megnézhetjük, hogy 2009 óta mikor volt műszakin (képek, kilóméteróra állás), eredetvizsgán (képek, kilóméteróra állás), körözés alatt áll-e, illetve ki van-e vonva forgalomból. Arról nincs megerősített információm, hogy napra készek-e az adatok, de egynek jó, ha valamennyire meg szeretné nézni az ember, hogy mit is tervez megvásárolni. Csak a rendszám szükséges hozzá. A képek alapján esetleg be lehet lőni, hogy milyen változásokon esett át a motor, amiből talán következtethetünk, hogy estek-e vele (pl. új a fényezés).

MINDIG ELLENŐRIZZÜK LE, HOGY AZ ALVÁZSZÁM ÉS A MOTORSZÁM EGYEZIK E A FORGALMIBAN FELTÜNTETT ADATOKKAL! Meg azért is, hogy nincs-e kirohadva, nincs-e "megpiszkálva", mert abból lehetnek később problémák, amit senkinek nem kívánok.

Törzskönyv nem minden esetben van. Például, ha kereskedőtől vásároljuk, ott csak "ideiglenes" átiratás van. Ilyenkor a forgalmi hátuljában van felvezetve a kereskedő is, mint új tulajdonos. Viszont nagyobb probléma, ha kellene lenni törzskönyvnek, de az eladó szerint elveszett. Ne higgyétek el, ha olyat mond, hogy ebből nem lehet probléma!!! Igen, átiratható lesz a jármű, csak több hónapnyi procedúra előzi meg, mert hivatalosan le kell adni, hogy elveszett és ilyenkor elkezdik köröztetni, ami nem kis idő. Persze végül a névre kerül, csak sokat kell várni miatta... Ennek tudatában kell bevállalni, ha ilyet vásárolsz.

EREDETVIZSGA

Na nehogy má' mehessünk az okmányirodába végre, neeem, vigyük el az új szerelmünk egy vizsgaállomásra is, hogy jó kis pénzért leellenőrizzék. (Így utólag belegondolva nem is olyan rossz dolog, hiszen ügyfélkapun keresztül is csak ezért tudtunk lecsekkolni régebbi adatokat!) Az eredetvizsga díja fix, nem szabadáras. Mint a személygépkocsiknál, itt is cm3 alapján van a díjszabás. 500 cm3-ig 15.500 Ft és 501 cm3 felett 17.000 Ft.


ÁTÍRATÁS

Tehát megvan a motor, az adásvételi szerződés, a forgalmi, a törzskönyv (ha van), és az eredetvizsga sikerességéről szóló dokumentumunk. Amire szükségünk lesz még: személyi igazolvány és lakcímkártya, anélkül el se induljatok! No meg némi készpénz, vagy a bankkártyánk.

Ha minden rendben van a papírokkal és az ügyintéző is érti a dolgát, legfeljebb 20 perc alatt már a kezünkben van a névre szóló ropogós friss forgalmi! A törzskönyvre egy kis időt várni kell, mert postai úton közvetítik ki, tértivevényesen. Célszerű bankkártyát használni, mert különben az ügyintézés közepette még a postára is szaladgálhatunk a csekkekkel és addig semmit nem kapunk vissza, amíg vissza nem jöttünk a befizetést igazoló szelvénnyel.

HIRDETÉS (x)

Apropó, befizetés! Vannak kötelezően fizetendő díjak, mint az új forgalmi, törzskönyv és a vagyonszerzési illeték. Utóbbi kalkulátor szerint lehet kiszámolni, mert függ a jármű évjáratától és teljesítményétől. A forgalmi 6.000 és a törzskönyv is 6.000 Ft.

motorkerekpar forgalomba helyezes csajok a motoron vagyonszerzesi illetek

KÉP: Vagyonszerzési illeték - Forrás: https://www.biztoshely.hu/gepjarmu-atiras.html

GRATULÁLOK! MOST MÁR A NEVEDRE KERÜLT AZ ÚJ MOTOROD!

De, sajnos, egy valamit nem tudunk kivédeni. Vannak olyan helyzetek, ami Andival esett meg:

"Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. Lenne egy motor, amit lefoglalózott ma a férjem. Egy idős bácsié volt (legyen mondjuk Szabó Péter), aki kivonatta ideiglenesen a forgalomból 2018-ban, mivel egy munkahelyi baleset során megsérült a keze és már nem bírta húzni a gázt. Közben “eladta” a sógorának a motort, erről van adásvételi is, tehát a jelenlegi tulajdonos mondjuk Nagy Béla. De ő végül nem hasznalta a motort és nem is helyezte forgalomba. Közben lejárt a műszaki idén, amit megújíttatott, de nem lett forgalomba helyezve, mert eladásra kerül végül a motor.

Kicsit fura helyzet, de gondolom nem egyedi. A kérdésem az lenne, ilyen helyzetben, ha az elado Nagy Béla, a forgalmi Szabó Péter nevén van, de nekem van egy adásvételi Béla és Péter között illetve az új adásvételi Péter és a férjem között, továbbá a műszaki vizsgáról a műszaki adatlap, amiben ott van a 2022-es lejárat, akkor ez elegendő az átíráshoz és az eredetvizsgához? Végulis minden le van dokumentálva, annyi csak, hogy a forgalmi jelenleg nem a mostani eladó nevén van, hanem az előző tulajdonosén."

Mikor az eladó olyannal jön, hogy kivonatta, de közben el is adta a havernak, de az nem íratta át 2 év alatt sem... Ilyen esetben mi a teendő? Ha csak nincs valami jó kontaktod, és bevállalod hivatalos háttértudás nélkül, megszívhatod. Sajnos semmilyen hivatalos módja nincs, hogy ezeket biztosan leellenőrizd (ezért is írtam feljebb, hogy ki tudja mennyire naprakész a gépjárműellenőrző szolgáltatás információi).

Ha több kézen ment át a jármű, annyi adásvételi kell, hogy legyen nálad! Mert honnan tudod, hogy nem lett-e mégis valamilyen módon lejelentve mondjuk az eladás és csak a vevő nem íratta át... Szóval vevő eladta x-nek, x eladta Neked (ezt lehet ragozni akár 6 szerződésen keresztül is!). Meg itt jön az, hogy kinek kellett volna biztosítást fizetnie, mert az ideiglenes kivonás maximum 6 hónapig érvényes, utána automatikusan megszűnik és külön kell bemenni meghosszabbítani 2.300 Ft-ért. (Ugyanennyiért lehet idő előtt megszüntetni is.)

Ilyenkor szóba jöhet, hogy mi van akkor, ha a hatóság kitiltotta forgalomból a fedezet hiánya miatt? Mellesleg erről a rendszerben szereplő tulajdonost többször is értesítik, szóval ha ilyen történik, tudnia kell erről az eladónak... Ha ezt a tényt nem közli, és kiderül az okmányirodában, Te még elállhatsz a vásárlástól, viszont ha nem hajlandó a jogszabályilag meghatározott 14 napos elállási időben visszavenni a járművet, jogi útra terelhető a menet, másképp nem megy.
Sajnos sok a szarházi, és nem tudunk mit tenni, hogy 100%-osan kivédjük az ilyen helyzeteket.

Remélem tudtam segíteni!

Ha esetleg kérdésed van, írj hozzászólást vagy e-mailt és megpróbálunk megoldást találni rá!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!