Mit csináljak, ha a motorom nem indul hidegen?

Tartalomjegyzék

motorkerekpar hideginditasA hidegindítás a motor egyedi sajátsága, amit a motor tulajdonosának kell kitapasztalnia. Elmondhatók azonban általánosságok, amik alapján próbálkozhatsz, ha a saját módszereddel nem jutottál eredményre. Ha minden kötél szakad, akkor pedig fordulj szakemberhez!

Hidegnek tekinthető a motor akkor, ha a henger oldalához szorítva kezünk csak enyhe langyosságot vagy még azt sem érzünk. Ilyenkor a karburátor által előállított égőképes keverékből a benzin lecsapódik a motor hideg alkatrészein és a keverék annyira elszegényedik, hogy a szikra nem képes meggyújtani. Ezért a gyárak különböző módszerekkel juttatnak plusz benzint a szívótorokba, ezt hívják szívatásnak.

Jawáknál a 632, 634 típusoknál és az összes CZ-nél, valamint veterán Csepeleknél, Pannoniáknál az ún. úsztatásos módszert használták. Ennek lényege, hogy a karburátor úszóházán felül van egy nyomógomb. Ha ezzel lenyomod az úszót, megemeled a karburátorban a benzin szintjét.

HIRDETÉS (x)

A karburátorban áramló levegő könnyebben fölkapja azt, és dúsabb lesz a keverék. A motor a felmelegedése alatt fokozatosan elfogyasztja ezt a többletbenzint, így a szivatóra a sikeres indítást követően nem kell figyelni.

Az úsztatásos módszert használó motorok hidegindítása 15 Co-ig a következő:

  • Nyisd a csapot, nyomd a „stimmelőgombot” addig, míg a karburátor túlfolyóján meg nem jelenik a benzin. Ekkor azonnal engedd el. Fel kell jönnie! Ha nem, csípd ujjaid közé és húzd fel te!
  • Gyújtás nélkül rúgj rá kettőt a vasra!
  • Add rá a gyújtást és rúgd meg határozottan a gépet! Ha jó állapotú a vas, egynél többet nem is kell rúgnod rajt.

Bowdennel működtethető szívatórendszer.

Ez nem más, mint egy másik karburátor a karburátoron belül, mely nagyon dús keveréket szállít, s amelyet egy szeleppel te manuálisan hozol működésbe.

Az ilyen gép hidegindítása a következő:

  • Nyisd a csapot, húzd rá a szívatót!
  • Gyújtás, gázadás nélkül rúgj rá kettőt a gépre!
  • Engedd vissza a szivatót, add rá a gyújtást és rúgj rá határozottan a vasra!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Február 2-án hoztuk el a motort, és következő héten volt lehetőségünk arra, hogy egy kicsit...
Bővebben...
Ránéztem ma a hétvégi időjárás előrejelzésre. Bár tisztában vagyok vele, hogy gyakran még aznap este...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!