Nyugodjanak békében! - emlékhelyek az utak szélén

Tartalomjegyzék

emlekhelyek az ut szelen 8Holnap Mindenszentek ünnepe, majd halottak napja, és a közeleg az adventi időszak is. Ezek az alkalmak mind-mind okot szolgáltatnak arra, hogy a családtagok gyertyát gyújtsanak eltávozott szeretteik emlékére. Csak az nem mindegy, hogy mindezt hol teszik.

A mécses- és gyertyagyújtások sajnálatos módon túlnőttek a temetők kerítésein, így ilyenkor, halottak napja környékén megszaporodnak az utak mentén pislákoló fények is. Ami a temetőben gyönyörű és csendes, meghitt látványt nyújt, az a közutakon inkább figyelem elterelőleg hat, és emiatt akár balesetveszélyes is lehet.

Általánosan bevett "szokás", hogy közúti balesetben elhunyt személyek hozzátartozói különböző kegyhelyeket emelnek a helyszínen. Ezek amellett, hogy roppant balesetveszélyesek, még törvény is tilja, amiről az emberek többsége sajnos nem tud.

HIRDETÉS (x)

emlekhelyek az ut szelen 1Törvényi szabályozás

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. paragrafus 3. bekezdése egyértelműen kimondja, hogy:

"A gépjárművek közlekedésére szolgáló közút területén, a felett és mellett - a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott területen belül - nem lehet olyan jel, jelzés, egyéb tárgy és berendezés, amely a közúti jelzésekkel - azok alakjával, színével - összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy a közlekedés biztonságát egyéb módon veszélyezteti." - frissítve 2019. október 25-én.  (forrás: https://net.jogtar.hu)

Tehát idestova 31 éve megszületett az erre vonatkozó szabályozás, mégis rendkívül kevés esetben nyújtanak be ilyen irányú kérelmet. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy ezeket a kegyhelyeket túlnyomó részt önkényesen, engedély nélkül hozták létre, holott az engedélyeztetés teljesen ingyenes.

Amennyiben beérkezik egy kérelem, a közútkezelő megvizsgálja, hogy az adott helyszínen elhelyezhető-e a kegyhely olyan módon, hogy az előírás szerinti megfelelő távolságban legyen az úttesttől, a közelében van-e egy autónak elegendő biztonságos hely megálláshoz, illetve az elhelyezendő tárgyak megfelelnek-e a törvényi előírásnak. Amennyiben ezek a feltételek egyenként, illetve összesen nem teljesíthetők, úgy a kérést  elutasítják. (Köszönet a segítségért Schimmer Erzsébetnek!)

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Hiába nézegetem bizakodva a hétvégi időjárást, jelen állás szerint úgy fest, hogy ennyi volt számomra...
Bővebben...
Már az ötletelgetés első fázisait is végigkísérték a barátok, ismerősök aggódó kérdései: „biztos, hogy egyedül...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!