5 trükk a biztonságos motorozásért

Tartalomjegyzék

tagama motoros trukkjeiHa motorozom, mindig figyelek a másik helyett is. Folyamatosan pásztázom a környezetemet, nézem a tükröket. De vajon mire kell még figyelni ezeken kívül?

Lakott területen kívül messze előre kell nézni, magam mellé az útpadkára, ki a szántóföldre a vadak miatt, be a bokrok közé, magam mögé, magam elé, hogy milyen az aszfalt, van-e kátyú stb. Aztán hátra is, ki jön mögöttem, hányan vannak, ki megy előttem, előz-e valaki, szóval a motorozás elég sok koncentrációt igényel.

Városban, autópályán, többsávos úton folyamatosan nézem a mellettem haladókat, előttem, mögöttem, ki-hogy mozog. Este sötétben a világító szemeket keresem. Olyankor az út szélét IS figyelem, hogy ül-e, áll-e egy róka, nyúl, őz, kóbor kutya, macska a bokorban, aki mindjárt kiugrik.

HIRDETÉS (x)

Egy idő után olyan rutint lehet szerezni ezzel, hogy meg tudod saccolni, ki-mit fog csinálni, lát-e engem, figyel-e rám, vagy mindjárt rám húzza a kormányt. Épp ezért lehetőség szerint igyekszem nem holttérben lenni. Vagy egyértelműen a vezető fejével egyvonalban, vagy egyértelműen előtte, vagy egyértelműen mögötte, hogy ha láma módra sávot vált se kerüljek veszélybe.

Igyekszem elkerülni, hogy beragadjak egy teherautó, kamion vagy furgon, busz, stb. mögé. Amint lehet sávot váltok, vagy előzök. Ha ilyen méretű jármű előtt haladok, akkor kellő távolba elhúzok, hogy biztosan lásson, ne jöjjön a seggemben. Autópályán, többsávoson, mindig a sáv közepén haladok, persze úthibákat kerülgetem, ha vannak.

Közúton, lakott területen kívül általában a sáv felezővonalhoz közelebbi harmadában. SOHA nem jobbra tartva. Ha így tesz az ember, akkor vonzza az előzgetős, kormányráhúzós hülyéket. Akkor nem eléd mennek be, hanem MELLÉD.

Plusz azért is haladok így, mert ott ülnek a sofőrök is, szem előtt maradok, ha esetleg feltorlódna a forgalom. Na meg előzés előtt is ott célszerű tartózkodni. Olyankor pedig, nem állok be a megelőzött elé, hanem húzok el a búsba. Különben akkor értelme sincs előzni, ha utána ugyanannyival beállok éle. Pedig mennyi autós eljátssza ezt...

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Egy csomó filmet megnéztünk már a világvégéről, az apokalipszisről meg a nagy világégés utáni életről,...
Bővebben...
Tavaly ősszel cseréltem motort, ezért még nem volt akalmam az "új motoromat" próbálgatni. "Maradj...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!