Közlekedési tanácsok sulikezdéshez

Tartalomjegyzék

Iskolakezdes 06„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” szlogennel hirdette meg év elején az idei közlekedésbiztonsági szemléletformáló programját az Autós Nagykoalíció.

Minden évszaknak és időszaknak megvannak a közlekedési sajátosságai. Ahogy elérkezik az iskolakezdés ideje, a város forgalma felélénkül, a reggeli és délutáni csúcsforgalomban újra megjelennek a gyermekek, fiatalok. Röviden összefoglaljuk, mire kell ilyenkor odafigyelnünk iskolásként, szülőként, illetve autósként és motorosként is.

Iskolásként

A hónapokig tomboló felhőtlen szabadság után újra beköszöntenek a dolgos hétköznapok. Előkerül az iskolatáska, megint jön a feszes napirend. Közlekedésbiztonsági szempontól ilyenkor a legizgalmasabb kérdés az iskolába való eljutás, és az onnan hazautazás. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de jó, ha egy pillanatra megállunk, és átismételjük a gyermekkel közlekedés alapvető szabályait, és a megszokott útvonallal kapcsolatos tudnivalókat. Tervezzük meg együtt a lehető legrövidebb, leggyorsabb és legbiztonságosabb útvonalat.

HIRDETÉS (x)

Gondoljuk és beszéljük vele át, melyek a veszélyes csomópontok, ahol át kell szelnünk az utat? Melyek a forgalmas megállók, ahol esetleg tömegen kell átverekednie magát (és fokozottan kell vigyáznia az értékeire)? Ha bringával vagy rollerrel indul útnak, feltétlenül adjunk a fejére sisakot, és ellenőrizzük a kétkerekűt indulás előtt. A járművet biztonságban kell lennie a suliban is, ezért vegyünk rá lakatot, és kössük gyermekünk lelkére, hogy használja is.

Rövidülnek a nappalok, így bármilyen közlekedési módot is választunk számára, ügyeljünk a láthatóságra. A táskájára tegyünk fényvisszaverő csíkot vagy prizmát, és ennek megfelelően válasszuk ki a ruházatát. Indítsuk útnak időben, hagyjunk neki elég időt az utazásra. Számoljunk tartalék idővel is, mert bármikor dugóba kerülhet, vagy lekésheti a buszt.

És ki akarna már az első napokban késés miatt intőt összeszedni? Kössük az orrára, hogy utazás közben okosan használja a mobiltelefont. Ha zenét hallgat, csak halkan. Ha mentő jön, vagy csak egy autó dudál, életbevágóan fontos, hogy időben felfigyeljen rá. Csetelés, hírek olvasása pedig csak a tömegközlekedési eszközökön, semmiképpen sem séta vagy tekerés közben. És persze ilyenkor is figyeljen, mikor jön az a megálló, ahol le kell szállnunk.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A heti fotóimat végignéztem, és megállapítottam, hogy megint csak a kutyámat fotóztam 99%-ban. Tök cuki,...
Bővebben...
Ez a hét még mindig nem az igazi... kissé már unom, hogy nem süt a...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!