Vajon pontos a motorom sebességmérője?

sebessegmerok 01Felpattansz a motorodra, beülsz a kocsidba, és mint törvénytisztelő állampolgár, a KRESZ szabályait betartva közlekedsz. Többek között az épp aktuális sebességkorlátozásokat is figyelembe veszed utad során, és nem léped azokat túl. Biztos, hogy így van?

Rendszeresen figyeled a sebességmérőt, és igyekszel a határon belül maradni. Annyira azért nem kell ezen befeszülnöd, mert egy-két km/óra érték eltérés még nem sodor akaratlanul a gyorshajtók közé. Amikor büntetés várható, azt már te is tudni fogod, mert csak úgy nem lehet összeszedni a csekkeket.

Azt tudnod kell, hogy bár a gyártók törekednek a pontos műszerezettségre, a járművek többségében nem a valós értékeket mutatják a sebességmérő műszerek. Jellemzően felfelé csalnak, azaz a valós sebességed alacsonyabb annál, mint amit számlapon látsz. Persze, ez nincs feltétlenül, minden esetben így.

HIRDETÉS (x)

Érdemes egy GPS-szel, vagy egyéb műszerrel bemérni, hogy mennyit csal az órád. Ha így van, akkor a kilométer számlálód sem mér rendesen, és például a fogyasztási adatok sem lesznek valósak. Ha nagyjából jól mutat a műszer, akkor nagyon nem vezethet félre.

Abban az esetben, ha a motorodon komoly módosítások történtek, nem árt kalibrálni a műszert. Ha ez nem lehetséges, akkor fel kell szerelni egy olyan órát, mely beállítható az adott áttétel módosítások függvényében.

Milyen esetekben számíthatsz arra, hogy erre szükség lesz?

Jelentős lesz az eltérés, ha első, vagy hátsó lánckereket cserélsz a gyárihoz képest más fogszámúra, ha a hajtott kerék átmérője sem a gyári, illetve ballonosabb, vagy épp alacsonyabb profilú gumiabroncsot használsz.

Motorkerékpároknál nem jellemző, de a váltóban történt áttétel módosítások, illetve komplett váltócserék is produkálhatnak helytelen sebességmérési értékeket. A végére maradt a legbénább dolog, ami nem más, mint nem az adott járműre való mérőóra felszerelése, vagy épp annak pontatlan kalibrálása.

Ha a felsorolt dolgokat mind figyelembe veszed, és kiküszöbölöd a hibákat, biztos lehetsz abban, hogy mindig helyes adatokkal szolgál majd motorod kilométerórája.

Ha nem érdekel, hogy mennyit mutat az órád, csak az, hogy ne fuss traffipaxba, akkor erre a karkötőre lesz szükséged!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Pánikszerűen kezdtem el keresgélni a múlt heti képeimet, mikor eszembe jutott, hogy már megint lemaradok...
Bővebben...
Ömlik a médiából, hogy irány a márkakereskedés, bírja-e a vas az új nyálat. Megkérdeztem. Fölháborodtam. Ugyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!