Ingadozó nyári időjárás és a guminyomás

guminymas2 01Egy korábbi írásunkban már körbejártuk azt a témát, hogy mennyire fontos figyelned a motorod gumiabroncsaiban lévő levegő nyomására. A túl alacsony, illetve túl magas nyomásértékek károsak mind a gumira nézve, és még a biztonságodat is veszélyeztetik.

Az a tény, hogy a nyarak elég rapszodikusak, valamikor nagyon meleg van, aztán hirtelen leesik a hőmérséklet akár húsz fokkal is, nem kedvez azoknak, akik minden motorozás előtt szeretik az optimális értéken tartani a guminyomást. Ha te is ilyen vagy, akkor lesz dolgod rendesen.

Tegyük fel, hogy kánikulai napokat élsz épp. Beállítod a guminyomást az előírt értékre, mielőtt még felmelegednének a gumik, tehát hidegen. Ha biztos vagy benne, hogy jól tartják az abroncsok a nyomást, akár hetekig sem ellenőrzöd. Aztán a nyár közepén a 35 fokról 20-ra csökken a hőmérséklet.

HIRDETÉS (x)

Ilyen, vagy kisebb mértékű lehűlés esetén a gumikban lévő nyomás is csökkenni fog, tehát ha nem ellenőrzöd, akkor puha gumival fogsz közlekedni. Ha 20 fokos hőmérsékleten állítod optimálisra a nyomást, és visszatér a disznó meleg, akkor viszont a dolog fordítva fog működni. A nyomás megnő, így a kelleténél keményebb gumik miatt fog megváltozni motorod kezelhetősége.

Persze, ha valaki minden nap motorozik, ingázik, az tuti nem fog naponta a légnyomásmérővel szórakozni, de azért érdemes lenne neki is figyelnie erre. A másik eset, amikor nem lehet, vagy nagyon macerás folyamatosan módosítani a nyomást, az egy hosszabb túra, ami vagy meleg tengerpartra, vagy hűvösebb erdei utakra visz.

Érdemes ilyenkor is indulás előtt egy gyors ellenőrzést végezni, illetve a szokásosnál is óvatosabban vezetni.

Te milyen gyakran szoktad ellenőrzni a guminyomást? Írd meg nekünk hozzászólásban!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mivel a jó idő csak nem lankad, így a holnapi napot is motorozással fogom tölteni,...
Bővebben...
Régi vágyam volt, hogy ismét kutya tulajdonos legyek. A héten teljesült a vágyam, kis tappancsok...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!