Bukósisakok külső és belső tisztítása

sisaktisztitas 02A motoros egyik legfontosabb védelmi eszköze a bukósisak. Ezt a felszerelést még a nagyon magabiztos, - vagy csak simán hülye - nyáron rövidgatyában és strandpapucsban motorozó laza csávók is felteszik a legtöbb esetben. Ha másért nem, csak azért, hogy a rendőrök ne bírságoljanak a hiánya miatt.

 

A lényeg, hogy a legtöbbet hordott cucc a bukósisak. Ebből következik, hogy a leggyorsabban koszolódik. Kívülről por, rovartetemek és mindenféle, a közlekedésben előforduló szennyeződés tarkítja egy-egy kilométerfaló nap után.

Persze, nem csak a külső részen gyűlik a szennyeződés. Főleg a nyári melegben izzad bele tulajdonosa, és ha nem szerencsés génekkel rendelkezik, akkor akár egy nap után is elviselhetetlenül büdös lehet a bélése, ami ha nincs kellőképp és rendszeresen tisztítva, végleg ocsmány szagú maradhat.

HIRDETÉS (x)

A sisakbelső hölgyek esetében hajlakkal, hajzselével, smink maradványokkal, egyéb kozmetikumokkal is telítődhet, ami nem túl kényelmes, illetve nem egészséges hosszú távon. Nincs mese. Néha ezt a kiegészítőt is tisztítani kell.

A külső tisztítás viszonylag egyszerű. A motoros boltokban számtalan spray, kence kapható, melyekkel a bogarak, a por maradéktalanul eltávolítható. A sisakplexi különös odafigyelést igényel, hogy ne karcolódjon idő előtt homályosra, illetve, hogy ne sérüljön például annak párásodás mentes belső rétege.

A sisakhéj simán tisztítható azokkal a szerekkel is, melyekkel a motor lakkozott felületeit szoktuk rendbe rakni, így nem feltétlenül kell külön kemikáliát beszerezni. Nem úgy, ahogy a sisakbelső esetében. Itt érdemes kicsit specifikusabb, kimondottan a bélésekhez készült spray vagy hab bevetése.

A bukósisakot sajnos nem lehet olyan egyszerűen tisztítani belülről, mint például egy cordura dzsekit. Nem dobhatjuk be egyszerűen a mosógépbe, majd nem akaszthatjuk ki csak úgy száradni. Persze, a komplett mosás sem lehetetlen, de ezt csak olcsóbb sisakok esetében próbáljuk ki.

Elég barbár módszer ugyan, de kivitelezhető. A kádba engedett langyos vízbe rakjunk kevés folyékony gépi mosószert, és mint egy kisbabát, fürdessük meg a sisakot, majd a zuhanyrózsával öblítsük ki alaposan a belsejét. A műveletet lehetőleg a legnagyobb kánikulában csináljuk, hogy minél gyorsabban száradjon ki, különben büdös lesz a megszoruló nedvességtől. Ezt a módszert tényleg csak végső elkeseredésünkben használjuk.

Manapság a legtöbb sisak már úgy készül, hogy a belső bélés, vagy annak jó része kivehető a héjból, így azok tisztítása nem igényel különösebb technikai felkészülést. A gyártó megadja, hogy kézzel, avagy gépi mosással tisztítsuk az arcpárnát, vagy a többi összetevőt.

Azon sisakok esetében, melyeknél egyáltalán nem, vagy csak részlegesen lehet eltávolítani a belő elemeket, jó szolgálatot tesznek a sisakbelső tisztítására kifejlesztett hajtógázas, vagy pumpás spray-k, illetve habok.

Ezekkel kezelve a szövetet eltüntethetjük a látható szennyeződéseket és megszabadíthatjuk fejfedőnket a kellemetlen szagoktól is. Érdemes száradás után kiporszívózni a szövetet, szivacsot, így eltávolítva a fellazított szennyeződéseket. Az ilyen vegyszerekkel kezelt belső ugyan jobban szárad, mint a vízzel nyakon öntött bélés, de itt is érdemes meleg, napos időszakot választani a gyorsabb száradás érdekben.

Ha valaki igazán alapos akar lenni, akkor ózonnal is tisztíthatja a sisakbelsőt. Az egy másik kérdés, hogy ilyen berendezéshez hl tud hozzáférni. Néhány motoros boltban ki van helyezve ilyen eszköz, és csekély összegért elvégzik a tisztítást annak, aki kéri.

Semmi sem tart örökké, így a belső is elöregedik idővel. Ha szétszedés vagy tisztítás közben sérült, szakadt, esetleg elöregedett részre bukkanunk, azt azonnal cseréljük saját biztonságunk érdekében. A legtöbb sisakgyártó minden apró alkatrészt árul az ilyen esetekre. Ne sajnáljuk a pénzt a saját biztonságunk és higiéniánk érdekében.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mivel a jó idő csak nem lankad, így a holnapi napot is motorozással fogom tölteni,...
Bővebben...
Régi vágyam volt, hogy ismét kutya tulajdonos legyek. A héten teljesült a vágyam, kis tappancsok...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!