Répasisak? Hagyjuk már! – Zöldség alapanyagú bukósisak a küszöbön

repasisak 01A répa nagyon egészséges. Rengeteg rostot tartalmaz, mely gazdag „A” vitaminban és káliumban. Jót tesz a bőrnek, így sok bőrápoló szer alapanyagául szolgál, továbbá megvédi a fejedet a súlyos baleseti sérülésektől is. Igen, jól olvastad. Mivel a répából bukósisakot gyárt egy skóciai cég, könnyen lehet, hogy majd ez a zöldség lesz biztonságod forrása az utakon is.

 

A CellComp nevű cég fejlesztői nem mást vettek a fejükbe, mint hogy répát tegyenek a fejükre. Hehe. Na de komolyra fordítva a szót, azt találták ki, hogy a répa feldolgozása után megmaradt hulladékból kivonják a cellulózt, és így nanofiber anyagot állítanak elő. Az így előállított anyag csaknem kétszer erősebb, és közel ugyanekkora mértékben könnyebb is a karbon szálakból készült anyagoknál.

A David Hepworth and Eric Whale tudósok agyából kipattant ötlet jól harmonizál a motoros világgal, mivel egy nagyon erős anyagú és könnyű sisak igazán szuper újításnak számít. Főleg úgy, hogy mellette környezetkímélő is, mivel újrahasznosított anyagból készül.

HIRDETÉS (x)

Az egész még 2007-ben kezdődött, amikor Hepworth megalapította a CelluComp-ot, mely az ételmaradékok újrahasznosítására keresett megoldásokat. Először horgászbotok készültek a forradalmi Curran nevű anyagból, mely még díjat is nyert a megoldással, és szépen mentek az eladások is. A befolyt bevételből tovább folytatódott a fejlesztés, ami az elmúlt időszak alatt addig jutott, hogy már profi eszközök, így bukósisakok alapanyagaként is szolgálhat a répamaradék.

Persze, az anyag még számos felhasználási területtel büszkélkedhet. A sport világában sokféle védőeszköz készülhet belőle, így a répabukósisak csak az első újítások közé tartozó forradalmi termék. Jelenleg a répa alapanyag csak 40-50%-ban található meg a Curranban, de a cég terve, hogy hamarosan előállnak a teljes mértékben növényi maradékokból készült verzióval is, melyben a répa mellett egyéb növények maradványai is megtalálhatók lesznek majd.

Többek között a cukorrépa sem kerülheti majd el az újrahasznosítást, és az egyre bővülő tökéletes anyagok visszaköszönhetnek majd szörfdeszkák, lakókocsik, bútorok vagy épp speciális járművek képében is, szóval a répa a jövőben nem csak a levesben és a hányásban lesz alapvető összetevő elem.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Február 2-án hoztuk el a motort, és következő héten volt lehetőségünk arra, hogy egy kicsit...
Bővebben...
Ránéztem ma a hétvégi időjárás előrejelzésre. Bár tisztában vagyok vele, hogy gyakran még aznap este...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!