Ne kalimpálj össze-vissza! – Szezonvégi gyorstalpaló a motoros karjelzésekről

Tartalomjegyzék

motoros karjelzesek 18A motoros holtszezonban álmodozhatsz jövő évi túrákról, csinosítgathatod a gépedet, beszerezhetsz akciós kiegészítőket, és nem utolsó sorban tanulhatsz is sok mindent, ha motoros témában olvasgatsz. Kifogyhatatlan a tudáshalmaz, amit nem árt magadba szívnod az életben maradásért. Összefoglaljuk neked, mit érdemes tudnod azokról a karjelzésekről, amiket rutinos motoros társaid előszeretettel alkalmaznak.

Ha autóban ülsz, sok értelme nincs annak a néhány kar, illetve kézjelzésnek, amiket az ablakon kilógatott végtagoddal használhatsz arra, hogy kommunikálj a többi közlekedővel. Ezek általában indulatokat kifejező, nem épp hasznos, vagy balesetmegelőző jelzések. Fityisz, középső ujj felmutatása, mutatóujjal a halántékra bökve megkérdőjelezése a másik épelméjűségének, és hasonlók. A bekanyarodás irányát irányjelzővel – már aki képes a használatára – köszönetnyilvánítás vészvillogóval, figyelmeztetést fénykürttel, kürttel eszközölhetsz. Nem lehet ebbe a pár dologba belekeveredni. De mi van, ha motorozol?

Két keréken, karosszéria takarása nélkül már szinte siketekkel is megértetheted magad, olyan sok jelzést alkalmazhatsz. A szembejövő köszöntése már biztosan ismerős neked. Ez, és a meglengetett jobb láb csupán egy udvariassági gesztus a többi közlekedő felé, amivel például azt díjazhatod, hogy elengedett, lehúzódott, hogy könnyen haladhass. Haszna még az, hogy a motorosok megítélésében pozitív szerepe van. Jó dolgok ezek. Vannak viszont olyan jelzések, melyek kimondottan baleset-megelőzési céllal alkalmazhatók, és a motorosok egymás közötti információáramlásra használják.

HIRDETÉS (x)

Mivel motorozás közben nehéz a kommunikáció a haverokkal, így már az is bajt előzhet meg, ha nem kell egymás mellé sorolnotok, sisakot felnyitnotok és úgy óbégatni, ha valamit közölni akartok egymással. Ez a művelet könnyen halálos is lehet, ha közben figyelmetek nem az útra, a közlekedésre összpontosul. Persze, ha rádión tartjátok a kapcsolatot, akkor rém egyszerű közölni ezt-azt.

Ha tankolni, pihenni, toalettre menni akar valaki, azt elég egyértelműen el lehet mutogatni. Van néhány további, szintén alap karjelzés is, amivel már talán te is találkoztál. Lássuk, melyek is ezek!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!