• Magazin
  • Motorok
  • Motorozás
  • Úttestnek álcázott mindennapi Dakar – Hogyan motorozz különféle útburkolati viszonyok között

Úttestnek álcázott mindennapi Dakar – Hogyan motorozz különféle útburkolati viszonyok között

Tartalomjegyzék

rossz utak 01Ha naponta közlekedsz, akkor te is tudod, hogy egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a városi, illetve lakott területen kívüli útjainkon közlekedve, olykor úgy érezhetjük magunkat, mint aki indult a Dakaron. Még talán azt is ki lehet jelenteni, hogy célba érni egy-egy ilyen menet után – haza, vagy munkahelyre – igazi terepmotoros teljesítmény és dicsőség.

Sajnos, kis hazánk útjai köztudottan nem a legjobbak. A nem elhasználódásból adódó, veszélyt jelentő egyenetlenségekre fel lehet készülni. A villamos sínek, a néhol még fellelhető macskaköves burkolatok, csatornafedelek holléte tudatosul benned, ha gyakran közelükben közlekedsz, de ha új útvonalon jársz, akkor okozhatnak meglepetéseket neked is.

Ezek mellett többségben vannak a kátyúk, repedések, nyomvályúk, aszfaltsüllyedések, amik sokkal nagyobb baleseti kockázatot jelentenek, mivel ad-hoc jelleggel bukkannak fel, így szinte lehetetlen felkészülni rájuk. Ilyenek többek között a teherautókról az aszfaltra hullott kavics, sóder, beton, építkezések vagy szántóföldek közelében az útra felhordott sár, a simán csak nedves, vizes út, kanyarokban a felhordott murva, az út menti gazirtás hanyagul ottfelejtett maradványai, egy szép adag tehén, vagy lószar, állattetem, és persze az örök mumus, az olajfolt. Ezek mind olyan dolgok, amikre hipp-hopp megjelennek előtted, és motorozás közbeni észlelésükkor azonnal a legjobb döntést kell hoznod arra nézvén, hogy hogyan haladsz át rajtuk, vagy hogyan kerülöd ki azokat.

HIRDETÉS (x)

Főleg nagyobb tempónál kell roppant rövid idő alatt döntened, így a legjobb, ha az elkerülő manővereket ösztönszerűen, rutinból mutatod be. Tétovázni, rosszul dönteni ilyenkor nem lehet. Egy túlhúzott fék – vagy épp bármilyen fékezés – egy hirtelen kormánymozdulat, túl nagy sebesség vagy rosszul megválasztott mozdulat a testeddel hamar a földre juttathat. Ahhoz, hogy túléld a tökéletes aszfalton kívüli élményeket jó, ha elméletben is felkészülsz, mielőtt éles bevetésre indulnál. Nos, akkor lássuk a túlélési technikákat.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!