Húzd könnyen a gázt! - Bowdenek karbantartása

bowdenek karbantartasa 01Egy motorkerékpár tele van olyan apró alkatrészekkel, melyek közül ha egy felmondja a szolgálatot, máris vége a mókának, és tolhatod vissza a garázsba a gépet szerelni. Ilyen alkatrészek a bowdenek is.

 

Manapság, ahogy a technika fejlődik, fokozatosan eltűnnek a motorokról a mindenki által bowdenként emlegetett, szakszerű nevén tokos huzalok. Gondoljunk csak arra, hogy már a hidegindító (szivató) is eltűnt a motorokról az elektonikus benzinbefecskendező rendszerek miatt, a kuplungbowden is kiveszőben van a hidraulikus erőátvitel, vagy épp az automataváltók miatt, és a gáz adagolásáról is sok esetben elektronika gondoskodik, nem acélhuzal.

Az ír feltaláló, Ernest Monnington Bowden nevéhez fűződő hagyományos cucc segítségével mechanikus erőátvitel érhető el úgy, hogy közben a huzal a kívánt helyekre kanyaroghat. Nem csak motorkerékpároknál, hanem autóknál, kerékpároknál, és egyéb gépeknél is használják, használták ezt a megoldást.

HIRDETÉS (x)

A belső acél sodrony hivatott a húzóerő közvetítésére, mely egy kívülről műanyag burokkal rendelkező acél spirálban, tokban mozog. A modernebb bowdenekben vagy az acél spirál belseje, vagy maga az acélhuzal van beburkolva kopásálló műanyaggal, így növelve meg annak élettartamát, illetve biztosítva a gondozás-mentességet. A karbantartást azért ezeken a modernebb huzaloknál sem árt néha elvégezni, mivel egy motorkerékpáron fokozottan ki vannak téve a szennyeződésnek.

Nem mindenkinek van vadi új motorja, így lehet, hogy te is egy 10-20 éves, vagy még régebbi járgányt hajtasz, melynek a bowdenjeire érdemes némi figyelmet szentelned, mert működésük a koszolódással nehézkessé válhatnak, és ha nem kapnak megfelelő kenést, a belső acélsodrony szálai sorban elszakadhatnak, és a kellemetlenségek mellett baleset is okozhatnak.

Ha régi, még nem teflon belső bevonatos bowdenek vannak a motorodon, a karbantartás szinte kötelező jellegű. Ha csak kenni szeretnéd, viszonylag egyszerű dolgod van. A kormány felöli részeknél le kell kötnöd a bowdent, és megfelelő kenőanyagot kell juttatnod a bowdenházba. A komplett kitakarítás már egy kicsit macerásabb. A legjobb, ha kiszereled a helyéről a huzalt, majd fellógatod valahová, és oldószerrel, benzinnel, vagy féktisztító spray-vel átmosod rendesen, megjáratod, hogy az összegyűlt szennyeződés eltávozzon.

Erre azért van szükség, mert ha csak simán kenőanyagot juttatsz be a kosz mellé, sokat nem fog változni a helyzet. Addig mosd át, míg teljesen tiszta oldószer nem folyik ki az alsó végen. Ha ezzel megvagy, várj, míg kiszárad a mosószer, majd kenőanyaggal járasd át az egészet, és mehet is vissza a helyére.

A teflon bevonattal ellátott bowdenek is tudnak koszolódni, de lényegesen lassabban, vagy épp egyáltalán nem. Ha arra leszel figyelmes, hogy nehezebben jár a kuplungkar, szorul a gázmarkolat, akkor ezeket is ellenőrizheted, kenheted. Itt elég némi szilikon olajjal megkínálni a rendszert, a fent leírt módon átmosni vele, és ha kiszerelt állapotban könnyedén jár a belső huzal a házban, akkor visszaszerelhető az alkatrész.

Bármelyik verziójú bowdent találod motorodon, kiszereléskor érdemes átnézni az esetleges sérüléseket kutatva. Ha a végeknél található, az acélsodronyra forrasztott csatlakozó elemek sérültek, jobban teszed, ha új bowdent vásárolsz. Szintén cserére érett, ha acélszálai szakadtak, kiszőrösödtek. Így semmiképp se szereld vissza. Ha a bowdenház külső, műanyag burkolata sérült, valamely módon szigeteld újra, vagy cseréld a komplett alkatrészt. Egy ilyen sérülés mentén nem kívánt nedvesség, kosz juthat a belső szerkezetbe, így okozva kellemetlen galibát.

Ha figyelsz erre az alkatrészre, és rendszeresen karbantartod, mindig megfelelően fog működni, és sokáig nem kell újat venned. Még jön egy nagy adag tél, lesz időd átnézni, átmosni, aztán hipp-hopp, itt a tavasz. Addigra legyen rendben minden a gépen. Jó motorozást!

bowdenek karbantartasa 02bowdenek karbantartasa 02

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!