Zselés vagy sima – Milyen akkumulátort válasszak a motoromhoz?

Tartalomjegyzék

zseles vagy simal 01Ha egy akksi behalt, javítása nem lehetséges, így venned kell helyette egy másikat. Azt, hogy milyenre cseréled, leginkább a pénztárcád határozza meg, de a beépítési pozíció is szempont lehet. Egy hagyományos rendszerű akkumulátor, - melyben az elektrolit szintjét rendszeresen ellenőrizni kell, illetve utántölteni – is hosszú éveken át lehet megbízható, amellett, hogy a legolcsóbb megoldás.

 

Az ilyen akkumulátorokban a kénsav elektrolit teljesen folyékony állapotban lötyög, és a szellőző nyílásokon, illetve külön erre a célra kiképzett túlfolyón keresztül vezeti el a felesleget. Ez nem túl szerencsés tulajdonság, mivel amellett, hogy csökken a folyadék szintje, szépen meg is mar ezt-azt, ami az útjába kerül. Nagyon figyelni kell a beszerelésnél, hogy csak függőleges állapotot biztosító helyre kerüljön, és hogy a túlfolyót egy gumicsővel gondosan el legyen vezetve a motor aljához, hogy ne okozzon kárt a nedű.

Nem megfelelő működésű elektromos rendszer esetén az elektrolit szintje a túlmelegedéstől is csökkenhet, így rendszeresen ellenőrizned kell annak szintjét, - az elektromos hiba elhárításáról mindenképp gondoskodj, ha ilyet tapasztalsz - és a cellákat desztillált vízzel - soha nem kénsavval – után kell töltened a maximum szintig. Vigyázz arra, hogy bőröddel ne érintkezzen a sav. Ha egy ilyen akkumulátor lemerül, nagyon egyszerű, kis áramerősséggel működő töltővel töltheted.

HIRDETÉS (x)

Ha nem szeretnél vacakolni a karbantartással, akkor vásárolj gondozásmentes akkumulátort. Ezek valamivel drágábbak, de a plusz költség megér annyit, hogy egy-egy kihagyott karbantartás eseté tönkremenő akkumulátor miatt ne kelljen újat venned. Sok ilyen akkumulátort árulnak úgy, hogy zselésnek nevezik őket, pedig ezek is majdnem ugyanazok, mint a korábban leírt, „mezítlábas” társaik, csak épp teljesen zártak. Ezért is a helyes megnevezésük a zárt rendszerű, gondozásmentes akkumulátor.

Az elektrolit ezekben is teljesen folyékony, csak épp a lötyögést akadályozó anyagnak és a zárt, enyhén ventiláló szellőzőkkel kialakított rendszernek köszönhetően jobban tolerálják a nem teljesen függőleges beépítést, és a motorkerékpárokon keletkező rezgéseket. Töltésüket érdemes intelligens töltővel végezni, de sok esetben nem kényesek a töltőre. A töltőkön fel van tüntetve, milyen akkumulátorokhoz használhatod, amit érdemes nem figyelmen kívül hagynod.

A sima savas, illetve zárt rendszerű akkumulátorokat vagy az üzletben töltik fel a csomagban mellékelt, speciális elektrolitot tartalmazó betöltő edényekkel, vagy te magad végezheted otthon. Ha bizonytalan vagy magadban, vagy egyszerűen még nem csináltál ilyet, bízd a feltöltést szakemberre. Az után, hogy savval fel lett töltve, azonnal használatra kész, nem kell akkumulátortöltőre kötnöd. A legtöbb esetben, a boltban megvásárolt akkumulátor már fel van töltve elektrolittal, így nem kell vele bajlódnod.

Az igazi zselés akkumulátor már drágább móka. Ebben valóban zselé állagú az elektrolit, mely halmazállapotot egy adalékanyag hozzáadásával érik el a gyártók. Természetesen ez a típus sem igényel gondozást, és a legkülönfélébb pozíciókban, akár teljesen elfektetve is be lehet szerelni. A zselés állagú elektrolitnak köszönhetően sokkal jobban bírja a rázkódást, így élettartama is hosszabb, viszont kényes az akkumulátortöltőkre, így csak kizárólag a hozzá való berendezéssel szabad táplálni szükség esetén.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!