Nem késő 40 évesen elkezdeni motorozni?

motoros csajÁgi elhatározta, hogy negyven évesen motorozni kezd, de kicsit bizonytalan még, ezért hozzám fordult kérdéseivel. 

Szia!

Tudom, hogy te szakértő vagy a témában, ezért kérdezlek: gáz 40 évesen kitalálni, hogy motorozni szeretnék? Jelenleg a Honda VT 750 a nyálcsorgatásom tárgya. A 750-es nem olyan nagy, de azért alacsony fordulaton is húz, csak jókat olvastam róla. 2004-től kardán hajtású, az talán még problémamentesebb.

Úgy döntöttem, jövőre beiratkozom jogsira. Tavasszal. A jogsi kategóriája függ a választandó motortól. Azt hiszem elég lenne az A2, de ha már elkezdem, azt mondom legyen a nagy A! 

HIRDETÉS (x)

Segítesz, addig mit kell feltétlen beszereznem? Pl bukó, kesztyű, ilyesmi... Zárt vagy felnyitható bukót nézzek? Egy (túramotoros) kollégám javasolta a felnyitható sisakot, mert nyáron jól esik, ha befúj a menetszél. Persze nyilván nem motorozunk nyitott rostéllyal...

Ma megyek először helyszíni bejárást tartani egy motoros boltba. Minden info jól jön, ezért kerestelek téged is.

Üdvözlettel, Ági

 

Szia Ági! 

Nem gáz egyáltalán negyven évesen elkezdeni a motorozást. Bár ha most húsz éves lennék, valószínűleg azt mondanám, hogy mi az, itt a kapuzárás? De már én sem vagyok annyi. Sokan kezdik a gyerekek meg a családozás után.

Amúgy talán a jogsi is egyszerűbb, nem kell A1 meg A2-t csinálni, mert már nagykorú vagy, lehet egyből nagy A-ra menni. A különbség csak a motor méretében van. Az A korlátlan kategóriával már bármekkora motorkerékpárt vezethetsz, az A2-vel csak 35 kW teljesítményt és a 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpárt.

Szerintem a KRESZ-t kezdd el most, és akkor tavasszal egyből mehetsz motorozni, bár manapság online már 1 nap alatt le lehet vizsgázni KRESZ-ből is, és a legtöbb iskola úgy hirdeti magát, hogy 3 hét alatt megvan a jogsi. 

A vizsgán kötelezően kérik a következő felszerelést: bukósisak, protektoros kesztyű, protektoros kabát, térdprotektor, magasszárú cipő.

Elsőre nem fog kelleni a felnyitható-állrészű sisak. Egy túramotorosnak azért más szempontjai vannak, magasabban ül, gyorsabban és nagyobb távokat megy...  Amúgy szerintem a Shadow-hoz nem is illik a zárt bukó. Nekem is nyitott, jet sisakom van, abba ha kell befúj a szél, ha hideg van, kendőt kötök az arcom elé. Persze első a biztonság és a saját biztonságérzeted. Bár még sosem próbáltam olyat, nekem olyan érzésem van, hogy a felnyitható sisakok nehezek, és túl nagy a szélellenállásuk. 

A Shadow jó választás. Itt találod a linket az egyikről, amit teszteltem, ezek pedig az én 600-as Shadowm képei. Jó kis motorok. 

Egyébklént a motorvásárlás bőven ráér akkor, amikor már megvan a jogsi. Még az is lehet, hogy beleszeretsz abba a motor típusba, amivel a vizsgára gyakoroltál. 

Ha bármi további kérdésed van, csak szólj! Várom a további fejleményeket jogsi és motor ügyben is. 

Üdv, NaNa

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...
Sosem voltam a konyha ördöge/tündére, de miután a motorok már a téli álmukat alusszák, én...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!