5 tipp Talmától a biztonságos szezonkezdéshez

Motorosszezon Talma2A tavasz kezdetével nemcsak a biciklisek és a gyalogosok, de a motorkerékpárral közlekedők száma is megnő az utakon. Azoknak, akik télen egyáltalán nem használták motorjaikat, érdemes felmérniük kétkerekűjük állapotát a szezon indulása előtt.

A jó idővel a motoros szezon is beköszönt, és újra előkerülnek a kétkerekűek a garázsból. Azonban mielőtt újra motorra ülünk, nemcsak a motorunkat kell előkészíteni, de nekünk is fel kell készülnünk az utakra. A biztonságos szezonkezdésre ad tippeket és tanácsokat Talmácsi Gábor, a Shell V-Power üzemanyagok magyarországi nagykövete. A követklező néhány lépés betartásával felkészíthetjük magunkat és motorunkat a szezonra.

1. Kezdjük a szezont egy alapos átvizsgálással

Mivel a motorunk hónapokig a garázsban pihent, lehetőleg vizsgáltassuk át, és készítsük fel a szezonra szakszerűen. A szakszervizben ellenőrzik a kopó alkatrészek állapotát, és felmérik a folyadékszinteket. Érdemes ellenőrizni az akkumulátor megfelelő töltöttségét, emellett a szezonális olajcserét is javasolt elvégezni a szervizkönyvben megadott értékek alapján. Lánchajtásos motornál a lánc megfelelő ápolása, kenése elengedhetetlen műszaki feltétel a biztonságos közlekedéshez. A szervizkönyv és a gumigyártók által előírt guminyomás betartása pedig nagymértékben hozzájárulhat a megfelelő gumitapadás biztosításához a közutakon.

HIRDETÉS (x)

2. Tegyünk próbát

Teszteljük a fékek hatékonyságát, és ellenőrizzük a világítást, a gumik állapotát és a kormányt!

3. Védjük a testünket

A megfelelő védőfelszerelés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen akár életmentő lehet. Még egy lassú tempónál történő bukásnál is súlyos, nehezen gyógyuló sérüléseket, rosszabb esetben töréseket szenvedhetünk. A megfelelő egyensúlyérzethez elengedhetetlen, hogy minden pontosan passzoljon ránk: a védőfelszerelések optimális mérete és kényelme biztonságosabbá és magabiztosabbá teheti a motorost a közlekedésben. Az éles látás nélkülözhetetlen a megfelelő koncentrációhoz, így akinek szüksége van dioptriás szemüvegre, azok mindenképpen viseljék azt a sisak alatt, vagy használjanak kontaktlencsét.

4. Hozzuk vissza a gyakorlatot

A hosszú hónapok kihagyása után még egy tapasztaltabb motoros is kieshet a mindennapi gyakorlatból. Érdemes felelevenítenünk az elméleti és gyakorlati tudásunkat, vezetéstechnikai ismereteinket. Ehhez egyre több helyen elérhető vezetéstechnikai tréningeket is igénybe lehet venni. Egy hosszabb túra előtt praktikus a tudatos felkészüléshez egy bemelegítő kört tenni ott, ahol fel lehet mérni, hogy minden alkalmas-e az induláshoz. Mivel a motorozás fizikailag sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, mint az autóvezetés, eleinte rövid, bemelegítő utakra érdemes csak indulni, és mikor már visszajöttek a reflexek, akkor nekivágni a hosszabbaknak.

5. Ápoljuk és védjük motorunkat

Nem csak a szezon kezdetekor, de az egész év során gondoskodjunk a motor állapotáról! Rendszeresen ápoljuk és tisztítsuk a motort, kívül belül, minőségi termékekkel és üzemanyagokkal. Mi több, a téli leállás után érdemes ellenőrizni az üzemanyagtartályban áttelelt üzemanyagot is, és időről időre magát a tartályt is kitisztítani.

„A motoros szezon kezdete olyan számomra, mint egy tavaszi ünnep. Imádom elővenni a motoromat, és a városban kihasználni a motorozás előnyeit. Ilyenkor, mint a legtöbb motoros, sokszor én is átadom magamat a motorozás mámorának, de mindeközben ügyelni kell a biztonságra, főleg azoknak, akik nem rendelkeznek kellő rutinnal. Ahogyan az autóvezetésnél, a motorozásnál is a koncentráció a legfontosabb, figyeljünk oda a másokra, és ne menjünk bele bizonytalan közlekedési szituációkba” – tette hozzá a MotoGP világbajnok gyorsasági motorversenyző Talmácsi Gábor, a Shell V-Power üzemanyagok magyarországi nagykövete.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!