• Magazin
  • Motorok
  • Motorozás
  • A motorkerékpár adás-vétel másik oldala - 10 megfontolandó tanács motoreladáshoz, II. rész

A motorkerékpár adás-vétel másik oldala - 10 megfontolandó tanács motoreladáshoz, II. rész

Tartalomjegyzék

10 tanacs motor eladashoz II resz 08Korábban ott hagytuk abba az eladás körüli téma taglalását, hogy vevőjelöltünk felvette veled a kapcsolatot, és megállapítottuk, hogy telefonon alkudni nem szép dolog

Az emberismeretedre a továbbiakban is szükséged lesz. Lássuk, mi az a további 5 dolog, melyre okvetlenül figyelned kell, ha megunt motorodat a használt járművek piacának poklába dobod.

6. Hogyan mérd fel vevőjelölted a telefonos beszélgetés alapján

Egy telefonos beszélgetés sokat elárul a vonal túlsó végén csacsogóról. Ne bízz meg senkiben, bármilyen kedves is. Az viszont hamar kiderül a kérdéseiből, hogy komolyan gondolja-e a dolgot, van-e rá pénze, ő saját maga dönt-e az adásvételről stb. Sokszor előfordul az, hogy már megegyeztetek mindenben, majd jön az asszony, barátnő, anyuka, kiskutya, és egy pillanat alatt meghiusítja a bizniszt. A lényeg, hogy ha telefonban szimpatikus a vevő, az már jó előjel, és jöhet a motor személyes megtekintése.

HIRDETÉS (x)

7. Mire figyelj akkor, ha az érdeklődő személyesen tekinti meg a motorodat

A motoreladás egyik legfontosabb mozzanata a személyes megtekintés. Egyezzetek meg egy mindkettőtök számára ideális időpontban, helyszínben. Olyanba semmiképp ne menj bele, hogy a vevő kérésére te viszed el 2-300 kilométerre a motort, szinte házhoz. Még akkor se, ha megígéri, hogy állja a költségeidet. Van olyan, aki Budapesten belül sem hajlandó megtenni 20 kilométert egy jármű megtekintése végett, mert drága a buszjegy. Az ilyeneket felejtsük el, nem komoly emberek.

Ha az érdeklődő messze lakik, és van rá időd, azért megteheted azt, hogy 10-15 kilométerre otthonról elgurulsz egy megbeszélt helyszínre, az még nem olyan nagy áldozat. Így legalább nem kell vadidegeneket beengedned a garázsodba. De ha azt vesszük, hogy ezt tízszer megcsinálod egy hónapban, az már nagy áldozat. A komoly vevő nem szőrözik ilyeneken, hanem elmegy a megadott címre, és nálad, otthon nézi meg a motort. Válasszatok esőmentes napot, amikor száraz az út és a motor sem lesz vizes, koszos a próbaút során. Így a vevő is látja majd, mit akar megvenni.

A vevő kéréseit tartsd tiszteletben, mert ez rád nézve is korrektséget vetít elő. Ha azt kéri, hogy teljesen hideg állapotban szeretne egy indítást, akkor add meg neki ezt a lehetőséget, és nem bemelegített motorral várd, mert joggal fordulhat sarkon, amint megtudja. Én tuti mennék is utamra, ha ilyenbe ütköznék. Amúgy ez alap elvárás. Elég kritikus pontja egy motorkerékpárnak a hidegindítás. Ha ez flottul megy, nem okád pl. kék füstöt, nem spriccel a hűtővíz, és a bemelegedés után is minden rendben van, nem hallatszik a motorblokkban felejtett dugókulcsok csörömpölése, akkor a vevő is közelebb kerül a döntéshez, hogy megvegye.

Miközben nézegeti, figyelj arra, miket kapcsolgat, nyomogat, hol matat. Lehet, hogy még tíz vevőjelölt jön, és ha mindegyik okoz egy karcot, letör valamit, kiszakít, lerúg ezt-azt, akkor a végén tényleg viheted a bontóba szerencsétlen motort. Szóval, mint a cserkészek. Légy résen!
Figyeld minden mozdulatát. Én finoman meg is szoktam fenyegetni a nézelődőt, hogy ha valami kárt tesz a motoromban, letöröm a kezét.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Így a Halloween utózöngéjeként itt az idő, hogy felfaljuk a tököket. Ha már mást nem...
Bővebben...
Hiába van új motorom - nem vagyok elég kemény - hogy motorozzak ebben az őszies...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!