Csapatban is biztonságban

Tartalomjegyzék

07csapatban is biztonsagbanHa az ember megoszthatja másokkal kedvenc időtöltését, az mindig csodálatos érzés. Ez alól a motorozás sem kivétel. Ha csapatban motorozunk, sokszor intenzívebb a közös élmények megélése, de emellett sok veszély is leselkedhet ránk, amik könnyen végzetes baleseteket okozhatnak. Ha nagy csapatban motorozol, érdemes megszívlelni az alább felsorolt biztonsági tanácsokat.

1. Készülj fel rendesen a túrára

Mielőtt elindulnál a csoportos gurulásra, győződj meg arról, hogy te magad, a felszerelésed és a motorod rendben van-e, adott-e minden feltétel ahhoz, hogy gond nélkül fald a kilométereket. Fontos, hogy légy kipihent, jóllakott, mentes drog-, illetve alkoholos befolyásoltság alól. Mindenképp pakold be az esőruhád, a különböző időjárási viszonyokhoz illő réteges ruházatodat és az éjszakai közlekedést biztonságossá tévő fényvisszaverő mellényed.

Mielőtt egy hosszabb túrába kezdenél, tégy meg egy rövid utat, hogy a motorod esetleges hiányosságait felmérd, és ne több ezer kilométerre otthonodtól kerülj kellemetlen szituációba. Ha magadban nem bízol, az átvizsgáláshoz kérj fel hozzáértő szakembert.

HIRDETÉS (x)

Hat dolgot mindenképp ellenőrizz gépeden az út előtt.

  • Gumik és kerekek
  • Kezelőszervek
  • Világítás és elektromos berendezések
  • Olajszint, üzemanyagszint és egyéb folyadékok megfelelő szintjei
  • A motor vázának állapota
  • Oldaltámasz állapota

Érdemes tele tankkal érkezni a túra kiindulási pontjára, és a további, benzinkutaknál megejtett megállások alkalmával újra feltölteni az üzemanyag tartályt akkor is, ha még csak félig van. Roppant bosszantó, ha egy-egy résztvevő tankja épp egy nagyobb lélegzetvételű megállás után néhány kilométerrel fogy ki, és csak miatta kell újra megállni.

A megállásokkor a mellékhelyiségben elvégzendő kis és nagy dolgokat is végezzük el, így elkerülve azt, hogy motorozás közben jöjjön ránk a szükség, illetve azt, hogy miattunk kelljen a többieknek nem tervezett pihenőt beiktatniuk, míg mi trónolunk.

2. Túra előtt tartsatok egy közös, rövidebb túrát

Amikor csak egy-két motorossal együtt túráztok, indulás előtt egyeztessétek a tervezett megállási pontokat, egyezményes jeleket, egymás motorozási tudásszintjét, illetve utazósebességét. Ez, és a közös próbaút segít abban, hogy a nem összeszokott motorosok is biztonsággal haladhassanak egy csapatban.

A nagyobb számú csapatokat érdemes kisebb csoportokra felosztani, melyek ideális létszáma 5-7 fő. Ezek lehetnek baráti társaságok is, mivel ilyen esetben egymás irányában toleránsabbak az emberek, így kisebb a feszültség, ha valakihez alkalmazkodni kell. Érdemes telefonszámokat cserélni, és kijelölni egy találkozási pontot arra az esetre, ha valaki lemaradna a csapattól.

3. Tanuld és ismerd meg a motorosok jelnyelvét

Kézjelzések használata minden csoportos motorozásnál szükséges, és elkerülhetetlen. Ezeket sok motoros már ismeri, de azok számára, akik még nem találkoztak ilyennel, - vagy nem mindegyikkel – indulás előtt érdemes egy rövid gyorstalpalót tartani, így téve gördülékenyebbé a nagycsoportos vonulást.

4. Maradjatok alakzatban

Nagy csoportban motorozás esetén a cipzár alakzat alkalmazása javasolt, mely során minden motoros számára a elegendő tér biztosított amellett, hogy az úttesten is kényelmesen elférnek. Cipzár alakzat alkalmazásakor a túravezető mindig a sáv bal harmadában helyezkedik el, míg a mögötte haladó kb. 1 másodperces követési távolságot tartva a sáv jobb harmadában követi őt. A sorban következő, harmadik motoros 2 másodperces követési távolsággal halad a sáv bal harmadában a túravezető mögött, és ezt az alakzatot követi a többi motoros is.

Az alakzat egy-egy előzés alkalmával, - és annak idejére - ugyan felbomlik, és egysorosra vált, de amint túl vannak rajta a csapattagok, újra el kell foglalniuk korábbi helyzetüket. Előzéskor egyszerre mindig csak egy motoros végezze a műveletet, majd ha azt befejezte, következhet a mögötte haladó.

Bár jobban széthúzza a sort, de az egy sorban haladás a legszerencsésebb, mivel ilyenkor jut a legtöbb oldalirányú hely a motorosok számára, különösen kanyarokban, autópálya felhajtókon, rossz minőségű utakon, illetve rossz időjárási körülmények között.

Ha kereszteződéseknél, közlekedési jelzőlámpáknál meg kell állnia a csapatnak, a legcélszerűbb két-két motorosnak egymás mellé besorolni, így csökkentve az egész sor hosszát minimálisra. Ez azért hasznos, mert elinduláskor, hamarabb, és remélhetőleg egyszerre tudják elhagyni a megállási pontot. Induláskor érdemes odafigyelni arra, hogy mindenki lehetőleg egyszerre induljon el, majd azonnal vegyék fel a cipzár alakzatot. Az egymás mellett motorozás esetén szűkül a motorosok mellett lévő szabad tér, és ez negatív irányba befolyásolja a váratlan esetek kivédését.

5. A csapatban való elhelyezkedés

A csapat legelső és legutolsó tagja lehetőleg a legtapasztaltabb motoros legyen, akik ismerik a túraútvonalat. Hasznos, ha rádión keresztül tudják tartani a kapcsolatot, így hatékonyabban tarthatják együtt a sok motorost. Az elől haladó túravezető határozza meg a csapat sebességét, míg a hátul haladó zárja a sort, és figyel a lemaradókra.

A tapasztalatlanabb motorosoknak a túravezető mögött, a sor elején érdemes elhelyezkedniük, így ő majd hozzájuk igazodva tudja meghatározni a legbiztonságosabb tempót, melyet a többi, a sor közepén és a végén közlekedő, tapasztaltabb motorosok könnyedén tudnak majd tartani. Ezzel a módszerrel jelentősen le lehet csökkenteni azt, hogy motorosok lemaradjanak a csapattól.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Így a Halloween utózöngéjeként itt az idő, hogy felfaljuk a tököket. Ha már mást nem...
Bővebben...
Hiába van új motorom - nem vagyok elég kemény - hogy motorozzak ebben az őszies...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!