Mire figyeljünk, ha utasunk egy kisgyermek?

gyerek a motoronHa kisgyermeket szeretnénk szállítani motorkerékpárunkon, a KRESZ szabályait figyelemben tartva kell minden esetben eljárni.

 

Azokat a gyermekeket nem szabad magunk mögé ültetni, akiknek a lába nem éri el az utaslábtartót. Ha ennek ellenére is motorra ültetjük, nem csak a közlekedési szabályokat szegjük meg, hanem veszélyeztetjük is kis utasunk testi épségét.

Nyugati országokban elfogadott a motorkerékpár ülésére szerelhető gyermekülés, de ezt hazánkban ne próbáljuk alkalmazni, mert engedélyek hiányában ez is illegális. Egyet tehetünk csak, hogy kivárjuk, míg csemeténk megnő annyira, hogy biztonságban élvezhesse a motorozás nyújtotta élményeket. Erre nem kell sokat várni.

HIRDETÉS (x)

Ha a lábtartót biztonsággal eléri utasunk lába, kezdődhet a közös motorozás, melyhez továbbra is meg kell tennünk a megfelelő előkészületeket. Legelőször gondoskodjunk a megfelelő motoros felszerelésről. A megfelelő bukósisak kiválasztása fontos momentum. Ne adjunk utasunkra felnőtt méretű sisakot, mondván, hogy jó lesz az neki. Lehet, hogy a rendőr nem állít meg miatta, de egy esetleges baleset során nem véd a sérülésekkor, továbbá az utazási komfortot is jelentősen csökkenti, így könnyen elveheti utasunk kedvét egy életre attól, hogy újra motorra üljön. Kimondottan gyermek méretű sisakot vásároljunk, mely helyesen illeszkedik a fejre. A motoros ruházatról – kabát, kesztyű, nadrág, csizma – se feledkezzünk el. Ezek is legyenek a testmérethez illeszkedők. Ezek hiányában semmiképp sem induljunk útnak.

További negatív befolyásoló tényező lehet még a nem megfelelő ülés. Mivel saját erőből bizonyos helyzetekben nem tudna a gyermek kapaszkodni, egyéb biztonságot növelő kiegészítők is szükségesek. Ha van top case-ünk, vagy utasháttámlánk, mindenképp szereljük fel, mert ezzel a biztonságérzetet jelentősen növelhetjük. Ez nem minden motoron kivitelezhető, de lehetőség szerint keressünk megoldást erre is.

Ha ezekkel az alapvető előkészületekkel megvagyunk, már csak egy dologra kell figyelnünk. Arra, hogy közlekedés során kerüljük a hirtelen manővereket, hirtelen indulást és fékezést, indokolatlanul nagy sebességválasztást, melyekkel könnyen megijeszthetjük a csemetét. Javasolt, hogy először csak rövid próbakörökre menjünk együtt.

Fontos, hogy egy hosszabb út során utasunk biztonságban, nyugalomban érezze magát. Ha jelzi, hogy álljunk meg, mindenképp tegyünk eleget a kérésének, illetve ha többszöri próbálkozás után sem jött meg a kedve a motorozáshoz, ne erőltessük a dolgot. A közös motorozás örömszerzésről, jó élmények gyűjtéséről szóljon, ne kellemetlen, rossz tapasztalatokról.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!