Az alvajárók köztünk járnak

noi sofor ruzsozEgészen pontosan: az alvajárók köztünk közlekednek. Egy új felmérés kimutatta, hogy a gépjárművezetők 40 százaléka nem koncentrál megfelelően a vezetésre. Ami még rémisztőbb, hogy a megkérdezettek 24 százaléka úgynevezett alvajáróként közlekedik, mely nagyon nagy rizikófaktort jelent.

Különösen a kétkerekűekkel közlekedők számára lehet veszélyes az ilyen közlekedési hozzáállással közlekedő autós. Mi motorosok könnyebben esünk, könnyebben sérülünk, kisebb felülettel látszódunk akár szemből, akár a visszapillantó tükörben tűnünk is fel. A figyelmetlen autós által okozott baleset számunkra akár végzetes is lehet. Az általuk okozott tragédiák is rontják a motoros balesetek statisztikáját.

Az angol Institute of Advanced Motorists (Gépjérművezetők Intézete) által végzett felmérés meglepő eredményeket hozott a vezetés közbeni koncentráció témakörében.

Bizonyára sokunkat bosszantott már, hogy a forgalomban közlekedő társunk például SMS írás közben kitér a sávjából, és ezzel kellemetlen helyzetbe sodor minket. Az SMS írásnál is veszélyesebb, hogy sokan olyan mértékben nem koncentrálnak a vezetésre, hogy szinte alvajáróként vezetik járművüket. A felmérésben résztvevők 24 százaléka – tehát a közlekedésben résztvevők közel negyede – ilyen könnyelmű, ami meglepően nagy szám, így jelentősen rontja biztonságos közlekedés feltételeit.

HIRDETÉS (x)

A figyelmetlenségi lista csúcsán a 18 és 24 év közötti sofőrök állnak, akik közül 50 százalék nem koncentrál teljes mértékben, illetve 30 százalékuk az alvajáró kategóriába tartozik, tehát potenciális baleseti faktor lehet.

A 24 és 34 év közöttiek saját bevallásuk szerint szintén nem mindig koncentrálnak megfelelően. Ezt az IAM felmérése is megerősítette, mely szerint 47 százalékuk figyelmetlenül vezet.

A közel 1500 megkérdezett között a legjobb arány a 65 éven felülieknél tapasztalható. Az idősebb korosztály 73 százaléka mondta el magáról, hogy teljes mértékben koncentrál a vezetésre.

A figyelmet elvonó tényezők nagyon változatosak lehetnek. A sofőrök 22 százaléka szerint a stressz okozza figyelmetlenségüket, 21 százalékuk pedig azon gondolkodik, mit fog tenni, ha megérkezik úti céljához. Másik 21 százalékuk figyelmét pedig a családjuk, barátaik, személyes kapcsolataik vonják el. Az okok regionálisan is változhatnak. A nagyobb városokban élők, nagyobb forgalomban vezetők, – így a londoniak is – hajlamosabbak közlekedés közben a lazább koncentrálásra.

„A figyelmetlenség jelei többek között az elmulasztott bekanyarodás a kívánt irányba, vagy a bekapcsolva felejtett irányjelző. A balesetek okai többnyire egyszerűen a figyelmetlenséggel függenek össze, mely okokat a statisztikák nem mutatnak ki teljes mértékben, mivel a gépjárművezetők ritkán vallják be könnyelműségüket a rendőröknek, vagy a biztosítójuknak." mondta el Simon Best, az IAM igazgatója.

A kutatás eredményei megerősítik azokat a sztereotípiákat, melyek szerint a tapasztalatlan fiatalok, illetve azok könnyelműsége nem jó párosítás a biztonságos közlekedés tekintetében.

A megoldás a biztonságosabb közlekedésre, a megfelelő rutin megszerzésére, a vezetési tudás tökéletesítésére a tanulás és az, hogy a gépjárművezetők felismerjék, hogy vezetési tudásuk folyamatos fejlődést igényel, és hogy fokozott koncentrációjuk a balesetmentes közlekedés alapja.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!