Hogy vészeld át a kánikulát motoron?

NaNa - . Motorozás

Van az a hőmérséklet, amikor már a menetszél sem hűt. Ilyenkor - bár mindenki vízpartra vágyik - motorozni a hegyekben a legjobb.

Már több mint két hete tart a kánikula, és ha azt vesszük, hogy a nyárból még legalább másfél hónap van hátra, jól tesszük, ha berendezkedünk az extrém meleg időjárásra. Persze ha már nyár van, akkor legyen meleg, de a motoron még inkább fennáll a veszélye a dehidratációnak és a hőgutának.

A huzamosan fennálló negyven fok közeli hőmérséklet a két keréken közlekedőket ezúttal sokkal jobban sújtja, mint az autósokat. Míg ők egy zárt kaszniban, árnyékban utaznak, és sok esetben légkondicionáló berendezésük is van, a motorosokat a kötelező bukósisakon kívül a forró aszfalt és a motorblokkból áradó meleg is támadja.

HIRDETÉS (x)

Velem is előfordult már, hogy a nyári kánikulában az M5-ös autópályán hazafelé azt éreztem, hogy lassulnak a reflexeim, szédülök, és a forróságtól szinte már nincs mit kiizzadjak. Hiába nyitottam fel a bukósisak plexijét, ahogy megcsapta a forró menetszél az arcomat, csak arra tudtam gondolni, hogy muszáj lesz minél hamarabb megállnom.

Egyedül voltam... így még félelmetesebb volt a gondolat, hogy esetleg menet közben leszek rosszul. Szerencsémre nem sokkal azután, hogy az első tüneteket tapasztaltam, jött egy benzinkút, ahol hideg vízzel frissíthettem fel magam. Nem csak belül, hanem kívül is: locsoltam mindenhova, a hajamra, tarkómra, majd egy padon fekve vártam meg, míg jobban nem lettem.

Lapozz tovább, ha kíváncsi vagy kánikulai tippjeinkre!


5 tipp kánikulai motorozáshoz

1. Mindig világos színű öltözéket és bukósisakot viselj!

Manapság nagyon jó nyári motoros felszereléseket lehet kapni, hálós, jól szellőző kabátok és nadrágok is vannak, amelyekben ugyanúgy megtaláljuk a szükséges protektorokat. Azonban ezek is csak szívják magukba a hőt, ha fekete anyagból készültek. Ugyanez igaz a bukósisakokra: mindenki tudja, hogy a fehér szín taszítja, míg a sötét színek vonzzák a meleget. Gondolom nem kell elmagyarázni, hogy akkor melyik ilyenkor a kellemesebb viseletű bukósisak.

2. Öltözködj nyáron is rétegesen!

A motorosoknak a legnehezebb dolog az öltözködésben, hogy míg napközben kánikula van, estefelé jelentősen lehűlhet a levegő. Ilyenkor ajánlatos olyan aláöltözőket viselni, amelyek légáteresztőek, vagy kimondottan olyan "technikai ruházatot" hordjunk a motoros kabát alatt, amely elvezeti a testünkről az izzadtságot és a hőt.

HIRDETÉS (x)
HIRDETÉS (x)

3. Igyál minél több folyadékot!

Saját tapasztalat, hogy indulás előtt nem szívesen esznek-isznak a motorosok, hogy minél kevesebbszer kelljen megállni a különböző testi szükségletek miatt. Kánikula esetén azonban nagyon fontos, hogy már azelőtt igyunk minél többet, mielőtt felülnénk a motorra, és álljunk meg minél többször, hogy fel tudjuk frissíteni magunkat! A motoron nehézséget okoz az ivóvíz hidegen tartása, tehát jól tesszük, ha ezúttal nem kerüljük el a benzinkutakat és a vendéglátó helyeket, ahol mindig hűvös innivalót, lehetőleg tiszta vizet vehetünk magunkhoz.

4. Ne igyál kávét!

Mindenki hallott már arról, hogy a koffein (ahogy az alkohol is) vízhajtó hatású. Rendkívüli melegben még fontosabb, hogy ne kávézzunk (gondolom az alkoholt nem kell külön említeni a motorvezetés miatt), hiszen ilyenkor még nagyobb a veszélye a kiszáradásnak. Ha egy túrán úgy érezzük, hogy szükségünk van a napi koffein adagunkra, mindig igyunk a kávé mellé is vizet, hogy pótoljuk az elvesztegetett folyadékot!

5. Ne motorozz a déli órákban!

Tervezzük úgy a napunkat, hogy a motoron töltött időszakok inkább a kora reggeli illetve késő délutáni, hűvösebb időszakokra essenek. Dél körül pihenjünk, húzódjunk árnyékba! Ha épp túrázunk, a déli időszakban álljunk meg egy vízparton, hűtsük le magunkat a vízben, vagy ha erre nincs mód, üljünk ki egy csárda árnyékos, hűvös teraszára, vagy ilyenkorra időzítsük a hűvös templomok, barlangok, föld alatti panoptikumok meglátogatását!

Hozzászólásban írd le, neked milyen saját trükkjeid vannak a kánikula átvészelésére!

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS