Felkészültünk a B125-re?

Nem jár alanyi jogon az A1, mindenkinek vizsgázni kell.

Míg Európa több országában alanyi jogon jár a B kategóriás (személyautó vezetésére jogosító) vezetői engedély mellé a 125 cm3-es motorkerékpárok vezetői engedélye, Magyarországon a megszavazott új jogszabályba sikerült beleerőltetni egy leegyszerűsített képzési rendszert. A kérdés már csak az,hogy mire lesz elég az öt órás tanfolyam.

Amikor az aláírásokat gyűjteni kezdték az azóta már megszavazott új jogszabályhoz, rengeteg előnyét sorolták fel, a hátrányok pedig kissé háttérbe szorultak, vagy egyszerűen el lettek bagatellizálva. Pedig a baleset-megelőzéssel foglalkozó szakemberek mindenkit óvatosságra intenek, aki azt tervezi, hogy március elsején megrohanja a motoros iskolát jogos jussáért, és bepecsételtetné az A1-et.

HIRDETÉS (x)

Mostanra maguk a jogszabály megalkotói sem biztosak abban, hogy nem lesz totális katasztrófa a március elsejével induló új képzési rendszer, az importőrök pedig attól félnek, hogy a rutin nélkül 125-ös motorra ülők az első bukás után felé sem néznek többé a kétkerekűeknek.

Szerencsére vannak olyan épelméjű emberek a szükséges helyeken, akik gondolkodnak a belelkesült nép helyett, és nem bólintottak rá egyből arra, hogy minden B-s jogsiba pecsételjenek automatikusan A1-et. Ehelyett kitaláltak egy egyszerűsített képzési rendszert, amit az autósok valószínűleg értékelnek - hiszen ha motorozni akarnak nem kell 30 órát a tanfolyamon tölteniük - a motorosok viszont már előre félnek az utakra szabaduló új "motorosoktól".

Aki már rendelkezik A-s vagy A1-es vezetői engedéllyel, netán túl van egy-két motoros szezonon, tudja, hogy a kezdeti lelkesedés és az agyatlan gázhúzás után csak később merülnek fel olyan alapvető kérdések, amik a motoros iskolákban a harminc óra alatt sem: hogy kell biztonságosan kanyarodni, megállni,és hogyan kerülhetem el a baleseteket.

Három elméleti és két gyakorlati óra alatt egy teljesen kezdő még a nyolcast sem tudja biztonságosan begyakorolni. Nekem annak idején plusz órákat kellett vennem csak erre. És arra is kíváncsi leszek, hogy a öt óra hogy lesz elég a rutinpálya első két körének megjegyzésére és a forgalomban való vezetésre.

Valójában a vizsgabiztosokon múlik majd, hogy milyen tudással szabadítják a közlekedőkre a B125-ös kamikázékat.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!