Kötelező felelősség-biztosítás váltás

kgfb2010 03Ismét közeleg a kötelező biztosítás-váltás határideje. Ebben az évben is november 31-ig dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e, tudunk-e kevesebbet fizetni a következő évben. Az interneten fellelhető kalkulátorok segítségével ezt könnyen eldönthetjük.

Azonban nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Saját példám alapján mondhatom, hogy a legtöbb biztosító igyekszik megtartani ügyfeleit, és a következő évre nagyrészt kedvezőbb kötelező felelősség-biztosításokat ajánlanak. Ez alól kivétel lehet, ha a tulajdonos balesetet okozott ebben az évben, hiszen ilyenkor két málusz pontot kap, vagyis ennyivel csökken a bónuszainak száma jövőre. Növekedni egyesével szokott és csupán két évente – jól ki van ez találva.

Ha elkezdünk kalkulálni valamelyik online alkusz oldalán, láthatjuk, hogy nem győznek a biztosítók kedvezményeket adni. Az előző évekhez hasonlóan értékelik a kort, vagyis például 35 év felett máris jár egy kis előny. Ugyanígy van a nyugdíjasokkal, vagy a közalkalmazottakkal, de az egyes bankok a náluk vezetett folyószámlát vagy biztosító esetén a náluk megkötött egyéb biztosításokat is kedvezményekkel jutalmazzák.

HIRDETÉS (x)

Annak ellenére, hogy évről-évre egye több motorkerékpár fut az utakon (a tavalyi statisztikák szerint 2008-ban csaknem 142 ezer ilyen járművet tartottak nyilván) az autós piacra jellemző óriási árverseny a motoros KGFB-szegmenst még jórészt elkerüli. „Igaz, a motoros társadalom folyamatos bővülésére reagálva egyre több biztosító lát fantáziát a korábban egységesen extrém veszélyességi kategóriába sorolt motorkerékpárok biztosításában. Ez azonban elsősorban nem a hatalmas kedvezményekben, hanem az egyes járműfajták tudatosabb megkülönböztetésében mutatkozik meg.” – hangsúlyozza Németh Péter, a CLB értékesítési igazgatója.

Alapvetően elmondható, hogy azok a biztosítók, amelyek eddig sem szakítottak különösebben nagy volument a motoros kötelezőkből, szinte hozzá sem nyúltak korábbi tarifáikhoz. A piacvezető biztosítóknál ugyanakkor már érdekesebb a helyzet, hiszen nem egy társaság (Aegon, Generali, Genertel, Allianz) vélhetően magasabb kockázatot látva a motorosokban bizonyos esetekben 5-25 százalékkal meg is emelték jövő évre vonatkozó alaptarifáikat.

Ennek ellenére találunk olyan biztosítót, amelyik igyekszik magához csábítani a motorosokat is. Akad olyan társaság, amelyik váratlanul igen kedvező tarifákkal „nyitott” a motoros piac felé. Ilyen például a korábbi TIR Biztosító Egyesület ügyfeleit átvevő AIM Biztosító, amely bizonyos, kevésbé kockázatos szegmensekben akár 50 százalékos engedményt is ad. A Groupama-Garancia szintén markáns kedvezményekkel operál - főleg az alacsonyabb kategóriákban.

A K&H Biztosító idén is külön a motorosoknak szóló kedvezményekkel és a tavalyi évhez képest változatlan alapdíjjal kedvez a motoros társadalomnak. Az idei kampányban a 2000-ben vagy korábban gyártott motorkerékpárok esetében 10% kedvezmény érvényesíthető a KGFB szerződés díjából. A piacon, egyedülálló módon 10%-os kedvezmény jár minden az Eurotax adatbázisában feltüntetett chopper/cruiser, vagy túra motorra, illetve az összes Harley-Davidson gyártmányú motorra is.

Mára szerencsére a biztosítótársaságok is felfigyeltek arra, hogy a motoros társadalmat érdemes különböző kategóriákra bontva kezelni egyén és motortípus szerint is. Nem beszélve arról, hogy a januártól hatályos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást szabályozó törvény szerint jövőre már a segédmotoros kerékpárokra is kell kötelező biztosítást kötni, amely ugyan egy viszonylag szűk, de jelenleg teljesen kiaknázatlan piac a biztosítók számára.

Az online megkötött biztosításoknak egy hátulütője van: ha véletlenül nem jól töltjük ki az adatlapot, és több kedvezményt jelölünk be, mint amennyire jogosultak vagyunk, fals adatot kapunk. Ebben az esetben a biztosító ugyanúgy megköti velünk a szerződést a kedvezményesebb tarifával, de előfordulhat, hogy a csekket egy magasabb összegről kapjuk. Ezért aztán lehet, hogy megéri felkeresni személyesen egy biztosítási alkuszt, akivel közösen mindent átbeszélhetünk. Még az is lehet, hogy lesz egy még jobb ajánlata.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Február 2-án hoztuk el a motort, és következő héten volt lehetőségünk arra, hogy egy kicsit...
Bővebben...
Ránéztem ma a hétvégi időjárás előrejelzésre. Bár tisztában vagyok vele, hogy gyakran még aznap este...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!