Biztos, hogy már túl vagy a baleset okozta sokkon?

altMi történik akkor, amikor testünk-lelkünk és szeretett motorunk is összetörik?

A fizikai sérülések előbb-utóbb begyógyulnak, a motorral majd lesz valami, az agyunkba azonban mélyen és konokul beeszi magát a pörgő események sorozata, ami a legváratlanabb pillanatokban képes újra és újra előtörni.

A bukást követően sok esetben akár súlyos pszichés problémákat is okozhat, ha nem tudjuk feldolgozni a traumát amit átéltünk, így nem szabad félvállról vennünk az esetleges jeleket és mernünk kell segítséget kérni a környezetünktől. De mik is azok az apró, sokszor jelentéktelennek tartott, elhessegetett, ám nagyon is árulkodó jelek amik gondot okozhatnak?

HIRDETÉS (x)

Meglehetősen gyakori jelenség egy komoly sokkhatás után a poszt traumás stressz szindróma, amit ha nem ismerünk fel időben, akár gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. Ha azt veszed észre magadon, hogy csökkent az önbecsülésed, tompának érzed az agyad, rémálmaid vannak, igyekszel mindent elkerülni, amiről a trauma eszedbe juthat, sokat aggódsz, vagy félsz a motorozástól, nagy valószínűséggel PTS-ben szenvedsz.

A PTS tünetei közül külön kiemelendő az állandó félelem és az önbecsülési probléma. Az utóbbi már önmagában is depressziót okozhat, ugyanis önbecsülésünk szoros kapcsolatban áll azzal, hogy hogyan látjuk saját magunkat, hogyan vélekedünk a képességeinkről és mennyire látjuk pozitívan a világban elfoglalt helyünket.Nézz be a bukás-esés topicba is!

Motorbaleset után nagyon gyakori, hogy megrendül a saját magunkba vetett hitünk, először csak motorvezetői képességeinket vonjuk kétségbe, azonban az idő előrehaladtával a kételkedés kiterjed az élet minden területére. Az állandó félelem is hasonló módon uralkodhat el rajtunk, először csak a motorozástól, majd a közlekedéstől kezdünk egészségtelenül rettegni, idővel pedig mindenben a potenciális veszélyforrást látjuk majd.

Nekem közel két hónappal a balesetünk után is sokszor előjönnek a képek, de sokat beszélünk arról, hogy milyen érzések voltak bennünk akkor és most, ami már most rengeteget segített, ráadásul a Csamclubon is sokan aggódtak értünk, és támogattak/támogatnak.

Fontos a pozitív gondolkodás, a hasonló eseményeket átélt emberekkel való beszélgetés és a család, a barátok támogatása. Sajnos azonban van, hogy már kevésnek bizonyul ahhoz, hogy túl tudjunk lépni a problémán, ilyenkor nem szégyen felkeresni egy szakembert!

Ha neked is volt már hasonló problémád, vagy átsegítettél már valakit ezeken, írd meg kommentben, hogy kihez fordultál és milyen módszer vált be! 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!