Gumipara

vatera1Most, hogy végre megérkezett a tavasz, egyre több motor jelenik meg az utakon, egyre többünket csábít ki a napsütés.

Annak érdekében azonban, hogy az új szezonban is maximális biztonságban tudhassuk magunkat és motorunkat, nem árt végrehajtani egy-két rutin ellenőrzést a gumikon.

A motornak ezen részére valahogy mindig kevesebb figyelem jut a téli állás idején, hiszen mindenki ilyenkor kezd hozzá a nagyobb motorikus felújításoknak, gumitéren pedig megelégszik annyival, hogy a kerék nem ereszt, illetve néha arrébb tolja a motort, hogy ne egy ponton terhelje a tappancsokat. 

HIRDETÉS (x)

Ezt a problémát felismerte a TyreSafe angliai gumibiztonsági szervezet is, és egész hónapos figyelemfelkeltő és megelőző kampányt indított, melynek keretében a szigetország motorosai számos gumiszervizben kérhetnek ingyenes vizsgálatot.

Mivel kis hazánkban ilyen kezdeményezés még nem született, így csak a szervezet által felállított 12 pontból álló listára támaszkodhatunk az abroncsok ellenőrzésekor. Olyan szempontok ezek, amiket szem előtt tartva az év minden szakaszában érdemes rutinellenőrzést végeznünk a gumikon.

 1. Rendszeresen ellenőrizd a guminyomást!
 2. Ha a gyári értékektől eltérő eredményt tapasztalsz, azonnal fújd fel a kereket a megfelelő értékre!
 3. Vizsgáld át a gumikat vágások, dudurok, egyenetlen kopásra utaló nyomok és a mintába szorult idegen tárgyak után kutatva.
 4. Mindig figyelj arra, hogy a szelepeken rajtalegyen a szelepsapka, ami megóvja őket a portól és egyéb szennyeződésektől.
 5. Ha a felnik jelentősen elhajlottak, megrepedtek, valószínűleg cserére szorulnak.
 6. Folyamatosan ellenőrizd, hogy a mintamélység meghaladja-e a megengedett minimum értéket (hazánkban jelenleg 1,6 mm).
 7. Cseréld ki az elöregedett vagy sérült szelepeket.
 8. Gondold át, hogy a motorodon levő gumi profilja illik-e a motorod stílusához.
 9. Győződj meg róla, hogy a motoron levő gumik gyártója és típusa megegyezzen.
 10. Ellenőrizd, hogy forgásiránynak megfelelően vannak-e fent a gumik. Ezt a gumi oldalán található kis nyilak jelzik.
 11. Ha belsővel szereltek a kerekeid, minden gumicserekor új belsővel szereltesd fel őket.
 12. Tartsd távol az olajat és a benzint a gumiktól, mert komoly károkat okozhatnak. Ha mégis találsz 1-2 foltot, minél hamarabb távolítsd azt el!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Írtam már róla a #neérintkezzegyébkéntfelőlemodamészahováakarsz blogomban, hogy vettem egy navigációs készüléket, melyre egy barátom szerzi...
Bővebben...
Karantén negyedik hét... vagy 14, ha úgy vesszük. Már számolni sem tudom, mióta vagyunk itthon. ​ Szerencsére...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!