Tudnivalók a motoros jogosítványról

Tartalomjegyzék

A külföldi példák alapján nálunk is bevezetik majd a fokozatosságot, vagyis a korlátlan „A” kategóriás jogosítvány megszerzésének egyik feltétele lesz egy korábban megszerzett kisebb motoros kategória.

Az EU-hoz való csatlakozás miatt a jogszabályok valószínű változni fognak. Nagyon valószínű, hogy korhatárok is kitolódnak. De vajon mi a helyzet most?

HIRDETÉS (x)

Elérkezett az idő, kéne a motorjogsi. Ha még semmilyen motoros kategóriád nincs, készülj fel rá, hogy sokat kell tanulnod. Először is elméleti tanfolyamot kell végezned és KRESZ vizsgát kell tenned. Nem számít, ha autóra már van jogsid, mert a KRESZ kicsit más a motorosok esetében. Kis hazánkban jelenleg 4 motor jogosítvány kategória létezik, amelyek a kategóriára jelentkező személy betöltött életkora, ill. a vezetni kívánt motorkerékpár egyes műszaki jellemzői alapján vannak elkülönítve.

Ha még nincs semmilyen jogosítványod, szükséged lesz orvosi alkalmassági vizsgálatra is, valamint elsősegély vizsgát is kell tenned. Az orvosi alkalmassági vizsgálatot bármelyik körzeti orvos elvégzi, illetve sok autósiskolánál helyben is megcsinálható. Ha „M” kategóriára jelentkezel, ezt a tortúrát egyelőre megúszod. Az elsősegély vizsgát a Vöröskeresztnél, vagy a motoros iskolában is el tudod intézni. A vizsga NEM tanfolyamköteles, de a felkészülés sokkal könnyebb úgy, hogy gyakorlati példákat is látsz a vizsga előtt.

A sikeres KRESZ vizsga után jöhet a gyakorlat. Először a járműkezelést sajátítod el a tanpályán – ez az, amikor „bójákat kerülgetünk össze-vissza” -, illetve megtanulsz néhány dolgot a motorkerékpár biztonsági ellenőrzésével kapcsolatban. A „bójakerülgetésből” és az ellenőrzésből is kell vizsgázni, ez a járműkezelési vizsga. Ha ez sikeres, akkor mehetsz gyakorolni a forgalomba, amit majd a forgalmi vizsga zár le.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!