Mutogatósvas - Pure BMW NineT 2017

. Motortesztek

bmw ninet 2017 5Vannak motorok, amiket nem azért veszünk, hogy motorozzunk vele, hanem azért, hogy csodálják őket, illetve a gazdáját ugyebár. Nos, ez a motor tipikusan olyan.

Retro, mégis modern, repülőalkatrészekre hasonlító apróságok, különleges vonalvezetés, lecsapott hátsó vége, katonás színvilág, kardán meghajtás, ledek, oldalra kilógó boxermotor.

A motor felülről és bárhonnan nézve annyira asszimetrikus, hogy nem is várod el, hogy a járása szép legyen. Váltáskor rúg egyet, gázadásnál oldalra feszül, de azért mókás vele a haladás, meg lehet szokni. Abszolute karaktermotor, használata csak rutinosaknak ajánlott, enyhe megszállottsággal akár imádni is lehet. Ne várjunk tőle japánosan finom mérnökmunkával kezünk alá dolgozó engedelmes jószágot.

HIRDETÉS (x)

Ez egy öntörvényű, betörésre váró és abszolúte egyéni viselkedési karakterrel létező motor, tiszteljük a lóerőket, kezdjünk el vele újra megtanulni motorozni, mert mindent másként csinál. Az amitől a japán vasakat imádják, az itt mind nincs, cserébe van más, amit vagy megszeret az ember, vagy világnak megy.

Pure - natúr egyszerűség

Karral előre dőlős póz, kicsit előredöntött derékkal, hajlított térdekkel. Ez az a póz, amitől én gyorsan elfáradok motoron, sőt, ha utas van, akkor még ingerült is leszek, ha elkezd belém is csimpaszkodni, mert nincs hova kapaszkodnia. De nincs hová kapaszkodnia, csak egy szalag van az ülésben keresztbe, nyakába húzott lábbal egy nagyobbacska utas igencsak kínlódik hátul, kizárólag picikre van optimalizálva a hely.

 


 

bmw ninet 2017 7A műszerfal egy darab, kör alakú, minimál mutatós, alatta a gyújtáskapcsoló, aztán viszlát. Ami ezt a részt széppé teszi a kormány és a lengéscsillapítók tetejének kidolgozottsága, a repülőgép-fémre emlékeztető felületmegmunkálás.

A váltó kattanósan kemény, a hátsó futómű seggcsapkodós, az eleje egészen jó, viszont orrnehéz a vas, ezt érdemes megszokni rögtön az elején, mert kanyarodás közben fejjel előre beesős érzése tud képződni az embernek. Nem zuhan be egyébként, sőt, egy bizonyos szint után még egészen jól meg is lehet szokni ezt az orrnehéz dolgot, és jópofa dolgokat lehet belőle kihozni, ami főként a lefelé lejtőkön izgalmas.

HIRDETÉS (x)
HIRDETÉS (x)

Van ABS, meg kormányfűtés, ezt valójában nem értem rajta, mert alapvetően annyira kényelmetlen a motor ülése és üléspozíciója a magamfajta 160-165 cm-es lényeknek, hogy nem merem magamat rajta se hosszú távon, se hidegben elképzelni. Egyébként az ülés tök szépen van csíkosra megvarrva, a motor összhatásában sokat dob, csak ülni, azt ne kelljen rajta.

Egyébként a motor nehéz, 220 kiló szárazon, viszont dübörög benne egy csomó paci, 110 pontosan, és azok elég dinamikussá teszik a lelkesedését. A kipörgésgátló azonnal jelzi is ha némi huncutságra vetemednénk. Amikor jár a motor, akkor bizony rezeg, folyamatosan, tehát lányoknak tisztasági betét viselése ajánlott a szerkezettel, fiúknak nemtom hogy lezsibbad-e a koronaékszer az ilyesmitől, de hát na, nagyon érezni ahogy jár a blokk a motorban.

Alapvetően egy oldalirányú állandó rezgés érezhető, motorféknél beriszálja a hátulját, jellemzően egy irányba, ezt érdemes egy szorosabb fékútba belekalkulálni. Ez a repülős dizájn íz még a kulcs formáján is egy kicsit visszaköszön, nekem régóta ez a legszebb formájú kulcs, amit láttam tesztmotoron. Szóval a motor teljesen szubjektív érzéseket vált ki, mind az őt motorozóból, mint a megcsodálóiból.

Szociális vonatkozásai: alapvetően a motorosok kíváncsi pillantásokkal sandítják körbe, főként az asszonnyal, túrázós, felpakolt batyukkal közlekedő férfitársaim tekintetében láttam némi párát megjelenni erős sárga irígy köd kíséretében. A motorral bárhol állsz meg, motorosok vagy gyalogosok, autósok között, azonnal odacsal valakit, és beszélgetni kell róla, vele, érte.

Kinek ajánlom: mindenképpen rutinosan, régóta motorozóknak. Ha megszeretném café racernek tartanám ki/menőzni vele meg bulizni járni, második, harmadik motornak. Motorozni annyira én nem járnék vele, mert nekem kényelmetlen, de aki egy karakteres, divatos jószággal akar villantani meg ismerkedni, annak ez ideális lesz. Vagy megszokod és imádni fogod, vagy megszöksz tőle. 

bmw ninet 2017 8bmw ninet 2017 8bmw ninet 2017 8bmw ninet 2017 8bmw ninet 2017 8bmw ninet 2017 8

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS