Városi mutatványozós: Honda CB 1000R ABS Special Edition

A Horimoto Racing Team versenyzőnőjével, Majzik Ibolyával teszteltük a Honda új naked típusát. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a vonzó design mögé nézve a motor mindennapi használata is olyan vonzó-e a nők számára mint amennyire az első látásra tűnik.

A Honda kedvelt típusai közé tartoznak a Hornet család tagjai, melyeket 600-as és 900-as motorblokkal szereltek, hogy jobban megfeleljenek egy szélesebb vásárlói rétegnek. A 2009-es évi újításoknál a gyár már nem akart fantázianevet használni, ettől eltekintve ez a típus egy teljesen új konstrukció, bár a motorblokk terén egy gyorsasági motorkerékpár szívét használja felhasználóbarát módon átalakítva.

 

HIRDETÉS (x)

A motor annyira jól sikerült design és teljesítmény területén is, hogy talán mégis megérdemelt volna egy jó csengésű fantázianevet. De ezt majd a vásárlók úgyis magunknak alakítják. A design egy kicsit eltér a Honda klasszikus elemeitől. Ez első ránézésre a laikus számára is megkülönböztethető. A hátsó kerék formatervezése, mind férfi, mind női szemmel szembetűnő, ami a fejidomról is ugyanúgy elmondható.
Műszaki adatok
Motor:
vízhűtésű, négyütemű, 16 szelepes DOHC, soros, négyhengeres
Hengerűrtartalom: 998 cm³
Furat x löket: 75 x 56,5 mm
Kompresszió viszony: 11,2:1
Teljesítmény:
92 kW (126 LE) @ 10000 1/min
Nyomaték:
100 Nm @ 8000 1/min
Váltó: 6 fokozat
Első futómű:
Ø 43 mm fordított teleszkópvilla, fokozatmentesen állítható előfeszítés, nyomó- és húzófokozat, 120 mm rugóút
Hátsó futómű:
Gáz csillapítású HMAS központi rugóstag, 10 fokozatban állítható előfeszítés és fokozatmentesen állítható húzófokozat, 128 mm rugóút
Ülésmagasság: 825 mm
Tengelytáv: 1445 mm
Üzemanyag tartály: 17 l
Útra kész tömeg: 217 (*222) kg
Ára reg.adóval: 2 698 000 Ft
+ ABS: + 200 000 Ft
+ Special Edition felszereltség:
+ 150 000 Ft

Ebben a kategóriában a küllem és a teljesítmény területén szinte nem is találni méltó vetélytársat, hisz a gyár a típus kialakítása során kiemelkedő figyelmet fordított az utca motorosának igényeire. Például a naked motoroknál állandó problémát jelentő áramvonal hiányba még a fejidom különleges kialakítása is besegít.

Mikor a motor felé közeledünk, messziről látszik, hogy nem lesz problémánk a felszállással. Az üléspozíció viszonylag alacsonyan van, így nem jelent gondot egy kb. 165 cm magas nő számára az elindulás, megállás, parkolás. Ami szembetűnő még a farokidom karcsú kialakítása mellett, az ülés velúr bőr bevonata, ami javítja a komfortérzetet, nem csúszkál rajta a motoros. Sőt még segítséget nyújt az utasülés közti magasságdifferencia is.

Kényelmi szempontból a váltó olyan, mint kés a vajban, könnyen kezelhető, precíz, pontos, amit a Hondától már megszokhattunk. A motoron ülve egyszer sem érezzük azt – bármilyen magasak vagyunk – hogy a lábunk elzsibbad a kényelmetlen üléspozíciótól. Az első kilométerek megtétele után máris érezhető a motor kiváló teljesítménye és az alsó fordulatszám-tartományban lévő nyomatékdinamizmus. Így az utca motorosának nem kell azzal foglalkozni, hogy a motort állandó magasabb fordulatszámon tartsa. Ennek eredményeképpen teljesen mindegy, hogy két személlyel motorozunk vagy egyedül, szinte megfeledkezhetünk arról is, hogy azzal foglalkozzunk hányadik fokozatban vagyunk. Sokaknak talán éppen ezért hiányozhat a fokozatkijelző.

Amint bekeveredünk a városba, ott érezhetjük igazán, hogy a motor meglepően fordulékony, és ha a kocsisort szeretnénk kerülgetni a kormány szélessége egyáltalán nem zavarja ilyesfajta attrakcióinkat. A kezelőszervek a jól megszokott Honda kialakítást mutatják, viszont várnánk már valami új designt a kapcsolóegységek területén. Az első komolyabb fékezésnél, szinte hihetetlen, hogy a motor milyen biztonsággal és milyen rövid idő alatt lassul és áll meg. A szezon elején a Honda Hungary jóvoltából alkalmunk volt a fékeket tesztelni vizes és homokos aszfalton egy zárt pályán. Természetesen az utcán sokkal több veszélyforrással találkozhatunk, ahol nagy segítséget nyújt az új fejlesztésű ABS-es fékrendszer.

Ezzel a típusával a Honda sikeresen megalkotta azt a motort, amit nem lehet kimondottan kategorizálni vásárlói szempontból. Sportos, kényelmes, dinamikus, könnyen kezelhető. Ezáltal ugyanolyan vonzó lehet a trendi, városi „mutatványozós” fiataloknak és akár a túrázni vágyó férfiaknak. Azoknak, akik kedvelik sebességet, és sokat motoroznak két fővel, illetve az olyan nők számára, akik egy kényelmes, de erőteljes motoron szeretnék megkergetni az erősebb nem tagjait.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Így a Halloween utózöngéjeként itt az idő, hogy felfaljuk a tököket. Ha már mást nem...
Bővebben...
Hiába van új motorom - nem vagyok elég kemény - hogy motorozzak ebben az őszies...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!