Motorkerékpárokra is kiterjesztették a román Roncsautó Programot

roncsauto program csajok a motoronA gépjárműpark elöregedésének megállítáára és a környezetterhelés csökkentésére a román kormány csereprogramot hozott létre. Minden leadott régi járműért kb. 450 000 Ft-nyi vouchert adnak cserébe. Ha az új jármű még környezetkímélő is, további 70 000 Ft-nak megfelelő támogatás jár.

Ahogy a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének januári beszámolóján is elhangzott, Magyarországon is nagy problémát jelent a szeméylgépkocsik általános elöregedése. Jelenleg a hazai személyautók átlagéletkora 14 év körüli, összetétele pedig szélsőséges. A használtautó behozatal hatására pedig nemhogy javulna, inkább egyre romlik ez a helyzet.

Romániában ezt a problémát úgy próbálja megoldani a kormány, hogy négy évvel ezelőtt bevezették a Roncsautó Programot Rabla Clasic néven. A program idei költségvetése 405 millió lej, ami lehetővé teszi 60 ezer régi jármű kivonását a forgalomból.

HIRDETÉS (x)

Az elmúlt évhez hasonlóan abban az esetben, ha a pályázó lead a roncstelepre egy régi járművet, cserébe egy 6500 lej, azaz körülbelül 450 000 Ft értékű vouchert kap, amelyekhez további ezer lej adódik hozzá, amennyiben az igénylő olyan autót vásárol, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként.

Szintén ezer lejes többlettámogatás jár abban az esetben is, ha a pályázó LPG-meghajtású autót vásárol, amely kevésbé káros a környezetre. A nem konnektoros töltésű hibridautók esetében 1700 lejről 2500 lejre nő az ökobónusz összege.

A Roncsautó-program keretében idén motorkerékpárt is lehet vásárolni, ez esetben 3500 lej (kb. 200 000 Ft) értékű vouchert kap a pályázó, ha lead a roncstelepre egy régi járművet.

"Az idei költségvetés alapján 2500 román állampolgár vásárolhat magának 100 százalékban elektromos autót, további 400-an pedig plug-in hibridautót. Gyakorlatilag az a cél, hogy egy év alatt annyi elektromos és hibridautó kerüljön forgalomba az országban, mint összesen az elmúlt négy évben, amióta működik a roncsautó-program" - magyarázta Costel Alexe a tárcavezető. Ugyanakkor kiemelte, a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik. Elmondása szerint így akarnak megbizonyosodni arról, hogy ezek az autók az országban maradnak.

"Ugyanakkor elektromos meghajtású motorkerékpár vásárlására is van lehetőség. Azok, akik ilyen járművet szeretnének beszerezni, 3000 lejes, azaz több mint 600 eurós támogatásban részesülnek. Ha leadnak egy használt autót, akár 2000 eurót is elszámolnak nekik az elektromos meghajtású motorkerékpár árából" - fogalmazott a miniszter.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Írtam már róla a #neérintkezzegyébkéntfelőlemodamészahováakarsz blogomban, hogy vettem egy navigációs készüléket, melyre egy barátom szerzi...
Bővebben...
Karantén negyedik hét... vagy 14, ha úgy vesszük. Már számolni sem tudom, mióta vagyunk itthon. ​ Szerencsére...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!